- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, April 4, 2009

Kerabu Udang

I'm a fanatic fan of prawn. I love everything about prawn. So do my hubby. So today i'm making kerabu udang after days of making udang masak merah, udang masak lemak cili api, butter prawn, etc. I'm quite lazy today. I can't eat rice w/o vege/ulaman (tekak ni x lalu nk telan), so i'm making this bcoz' it's all-in-one recipe; prawn & vege. Kak Madiha, pinjam recipe ek...:-)


KERABU UDANG
Sumber : Kak Madiha

Bahan2
500 gm udang sedang - bersihkan & kopek kulit tinggalkan bahagian ekor jer
1 biji tomato - potong dadu atau suka hati ler nak potong cemana pun
1 labu bwg besar - mayang
10 biji cili padi - hiris halus (MaDiHa bubuh sikit jer coz kehabisan cili padi)
1 biji cili merah - hiris nipis (ni MaDiHa tambah cos tak cukup cili padi)
sikit daun ketumbar - hiris halus (tak sampai pun sepokok.. guna 3 tangkai jer.. )
2 biji limau nipis - ambil air (kalau tak cukup leh tambah lagi)
garam, gula & perasa secukupnya

Cara2
1. Masukkan udang dlm periuk. Campur sikit air utk merebus. Rebus hingga udang bertukar warna. Angkat dan tos.
2. Campurkan semua bahan2 lain bersama udang dalam satu besen. Gaul rata2. Rasakan garam & gulanya dan bolehlah dihidang. tersangat ler mudahnya..




Kerabu Udang
Sumber : Yusnida

Bahan – bahan
500 gm udang sederhana besar - dibelah belakang
2 labu bawang besar - dihiris nipis
2 batang bunga kantan - dimayang nipis
2 batang serai - dimayang nipis
2 tangkai cili merah ,5 tangkai cili api dan sedikit belacan - dikisar
4 sudu besar kelapa - digoreng kekuningan
3 sudu besar santan pekat
air limau nipis secukupnya
1/2 sudu besar gula dan sedikit garam

Cara membuatnya
1.Udang dicelur seketika
2.Campurkan dengan kesemua bahan diatas dan gaul rata
3.Sedia dihidangkan




KERABU UDANG GALAH
Sumber : familiazam

Bahan-bahannya:
6 ekor udang galah - direbus
1 tangkai bunga kantan - dihiris halus
1 biji limau nipis - diperah
1 batang serai - dihiris halus
1 biji tomato putih atau hijau
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
Serbuk perasa secukupnya
1 biji limau kasturi - dijadikan hiasan

Cara-cara membuatnya:
Rebuskan udang galah. Gaulkan bunga kantan bersama tomato dan serai, masukkan air limau nipis. Kemudian udang yang telah direbus. Letakkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan lada merah dan lada hijau serta letakkan limau kasturi ditepi pinggan. Hidangkan.




Kerabu Mangga & Udang
Sumber : sudipkayu

Bahan-Bahannya :-)
1 biji mangga mengkal
300 g udang
1 biji bawang besar, hiris halus
1 camca besar kerisik
1 biji lemon, perah jusnya
1 camca besar sos ikan
1/2 camca teh serbuk lada hitam
2 biji cili merah*
2 batang serai, hiris halus*
1/2 inci belacan, dibakar*
Sedikit garam*
1 camca teh gula*(*ditumbuk hingga lumat)



Kerabu udang
by: suziey

Bahan-bahan
200 gm udang (bersaiz sederhana)
3 batang serai
5 ulas bawang merah
2 ulas bawangputih
cuka atau limau nipis
cili padi
sedikit garam dan serbuk perasa

Cara Membuatnya
1. Rebuskan udang bersama sedikit air hingga masak dan ketepikan
2. Hiris bawang merah, bawang putih, cili padi dan serai
3. Masukkan hirisan tadi ke dalam periuky ang berisi udang tadi
4. Masukkan garam, serbuk perasa dan perahan limau nipis
5. Sedia untuk dihidangkan



kerabu udang ala siam
by: lian181

BAHAN-BAHAN:-
10 ekor udang sederhana
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1/2 inci halia
8 biji cili melaka
3 tangkai daun sup
tepung goreng ayam
100gm nyior

CARA:-
1. Udang dibersihkan dan dicelup dalam tepung goreng. Goreng dalam kuali panas.
2. Angkat dan ketepikan. Tumbuk bawang merah, putih dan halia.
3. Tuang sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk.
4. Apabila naik bau goreng nyior sehingga warna kekuningan.
5. Masukkan udang tadi, daun sup yang dihiris dan cili melaka yang dipotong.
6. Kacau hingga sebati dan hidangkan.



Kerabu Udang

Bahan-Bahan:
Minyak untuk menggoreng
1 biji bawang besar (dihiris)
400 gm udang (direbus dan dibuang kulitnya)
2 camca besar kacang dal (digoreng dan ditumbuk)
¼ cawan daun bawang (dihiris halus)
¼ cawan daun ketumbar (dihiris)
3 camca besar air asam limau
Garam secukup rasa
¼ cawan kacang dal (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus)

Cara:
Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng bawang hingga kuning. Angkat. Gaul semua bahan dan hidangkan.



Kerabu Daging Salai Udang
Sumber: Majalah saji Mac 2000

Bahan-Bahan:
350 gm daging salai (dipotong jejari)
50 gm kacang tanah (disangai)
200 gm udang saiz sederhana (dicelur)
100 gm lobak merah (dihiris halus)
1 labu bawang besar (dimayang halus)
30 gm daun bawang (dimayang)
20 gm daun ketumbar (dicincang halus)
1 tangkai cili merah (dicincang halus)
2 biji limau nipis (diperah airnya)
1 sudu besar gula
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
5 gm daun pudina (dicincang halus)
5 gm lada hitam (disangai & ditumbuk halus)

Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang besar & bawang putih sehingga naik aroma. Masukkan lobak merah, daging salai & udang, biarkan seketika. Kemudian masukkan daun bawang, daun ketumbar, cili merah & cili hijau. kacau kesemua bahan sehingga sebati & masukkan daun pudina. Masukkan air perahan limau nupis. Masukkan gula & garam secukup rasa. Masukkan lada hitam, gaul hingga sebati, taburkan kacang tanah di atasnya. Angkat & hidangkan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).