Have u ever seen this kind of shrimp? It's fresh udang geragau. Then it makes into dried shrimp. Some place called it udang geragau, some place called it udang kepal or udang geraguk. But we in east coast called it udang baring. Remember the small shrimp that was used to make cencalok & belacan?
Usually my mom added them into sayur masak air for instance sayur labu air, batang keladi & labu kuning/labu feringgi. & i added them to make cucur/cekodok. But i was surprised when my MIL said usually she made sambal udang baring/geragau bertelur (with egg) & i even tasted it when she brought it to my house during her first visit. During her last visit, she brought along a big pack of udang baring bcoz' my hubby loves udang baring. So using my MIL's recipe & thought by my hubby, i brought to u Sambal Udang Baring Bertelur.
Sumber : MY Hubby
Bahan-bahan
1 biji bawang besar - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 sudu besar cili boh/cili kering blend
1 keping asam gelugur/asam keping
1 mangkuk udang baring/geragau
2 biji telur bersaiz besar
Garam, gula & serbuk perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit daun bawang untuk hiasan
Air
Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar & bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan cili boh. Tumis hingga cili garing.
3. Masukkan air secukupnya.
4. Masukkan asam keping, garam, gula & serbuk perisa secukup rasa.
5. Bila kuah sudah menggelegak, masukkan udang baring/geragau. Kacau rata.
6. Bila kuah agak kering, masukkan telur. Kacau rata sehingga telur & udang sebati.
7. Biarkan sehingga campuran udang & telur kering, baru dimasukkan daun bawang jika suka. Kacau seketika.
8. Siap untuk dihidangkan.
# Hidangan ini sedap dimakan bersama nasi panas. Takde kuah pn xpe. My hubby's friend makan lauk ni bersama roti, sapu kt roti mcm jam/kaya, sedap...
Sambal Cili Api Udang Geragau
oleh: ameskay
Bahan-bahan ( sekeluarga 5-6 org sekali hadap )
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia & 1/2 inci kunyit hidup
25 tangkai cili api (terpulang selera masing2)
3 genggam udang geragau
1 sudu kecil asam jawa, bancuh dgn air
Garam & gula ikut selera anda
Minyak yg cukup utk menumis sambal
Cara-cara
1. Blender bawang merah/putih, halia, kunyit dan cili api dengan satu sudu besar air. Nak tumbuk guna lesung pun takpe, tapi tak payah letak air.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dah dilumatkan tadi. Kacau2, jgn sampai hangus.
3. Masak sehingga sambal kelihatan keperangan/kecoklatan - menandakan cili tersebut betul2 masak. Masukkan udang geragau. Tambah gula & garam, sesuaikan dengan selera anda.
4. Masukkan air asam jawa, kacau sebati. Sebaiknya guna air masak utk larutkan asam jawa ni sebab kita masukkan air asam last skali kan. Kalo takder asam jawa, bleh ganti dgn sekeping 2 asam gelugur kering (juga dikenali sbagai asam keping)
5. Masak sehingga air sambal menjadi agak kering supaya tak bonyeh & sambal boleh tahan lama.
6. Boleh hidang ikut suka - nak makan dgn nasi panas2 pun boleh, cicah ckodok, makan dgn lempeng, sapu kat roti - terpulang... Selamat mencobe!
Sambal Udang Halus
Sumber : pakndak
Bahan-bahannya:
1 mangkuk udang halus
5 biji cili merah
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci belacan
2 biji tomato - dipotong
garam dan minyak masak
Cara memasak:
1. panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk sampai wangi.
2. kemudian masukkan cili merah dna belacan. kacau rata sehingga pecah minyak.
3. masukkan udang, tomato dan garam, kacau sebati.
# boleh tambah serbuk perasa, atau gula. boleh campur sedikit daun sup atau apa-apa
yang difikirkan perlu.
SAMBAL UDANG KERING NENAS
Sumber : Iman_Baby
Bahan ni main agak2 je ya.. ikut le suka..
Cili Kering
Bawang merah
Bawang Putih
Udang kering
Nanas
Cara-cara
1. tumis mcm sambal biasa.. tapi instead of ikan bilis ganti dgn udang kering
2. Masukkan nanas... masak hingga kering...
No comments:
Post a Comment