Ada org panggil udang ketak. Ada org panggil udang gertak. Ada yg panggil udang kertak. Ada yg kata sama dgn udang lipan (tp klau tengok dlm gambar, lain la sbb udang gertak lg besar dr udang lipas, udang lipan lbih panjang dr udang kertak). Mana2 la, jnji sedap.
When i woke up this morning, my husband already back from the market. He bought what? He bought udang ketak. He always said to me that one day he'll buy it since it was long time since he ate it. When he was in trganu, he always eat it since his father is a fisherman. Klau nak beli slalu, mmg x mampu sbb mahal. He said he saw a very fresh udang ketak, so he decided to buy it. Bape sekilo? Dia tak nak ckp. Msti mahal, sbb tu tak nak ckp, takut kna marah. Hehehe...
He made BBQ udang ketak
Sumber : My Hubby
Bahan-bahan
3 ekor udang ketak
Garam
Serbuk Lada Hitam
Minyak zaitun
1 biji limau nipis - ambil jusnya
Cara-cara
1. Belah udang kepada 2 bahagian.
2. Taburkan garam & lada hitam ke atasnya. Ratakan.
3. Curahkan minyak zaitun & jus limau nipis.
4. Bakar/grill hingga masak.
UDANG GERTAK GORENG
Sumber : faridah
Bahan2
1 kg Udang Gertak
5 ulas bawang putih
1 incu halia
4 sudu tepung gandum (nak bagi garing n rangup)
garam
serbuk kunyit
1 kg minyak untuk menggoreng
Cara2 Memasak
1. Siang dan basuh udang gertak. ketepikan.
2. Tumbuk bawang putih dan halia
3. Gaulkan udang garan kunyit dan bahan yang telah ditumbuk tadi. taburkan tepung gandum. gaul kan.
4. goreng dalam minyak tenggelam hingga garing
UDANG KETAK CILI
Sumber: Chef Tan, Sakura Restaurant
Bahan-Bahan
Secukup rasa Gula
5 g Halia
1 sudu kecil Serbuk lada putih
1 sudu kecil Sos cili
1 sudu kecil Kicap cair
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu kecil Minyak bijan
300g Isi udang ketak
1 biji Bawang besar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1 batang Daun sup
3 batang Daun bawang
15g Tepung jagung
1 biji Telur
50ml Air
Secukupnya Minyak goreng
Cara Cara
1. Campur isi udang ketak dengan gula, serbuk lada putih dan kicap cair. Dadarkan telur dan campurkan setengah. Masukkan minyak bijan dan tepung jagung. Gaul rata dan goreng. Angkat dan toskan.
2. Tumis cili kering, halia, bawang putih dan sos tiram. Masukkan air sedikit. Tambah gula dan serbuk lada putih. Masukkan bawang besar, sos cili, kicap cair dan kicap pekat. Masak hingga sebati.
3. Campurkan udang ketak yang sudah digoreng. Gaul rata.
Udang Gertak Vana-vana
Sumber: Majalah Jelita Januari 1987
Bahan-Bahan:
1 ekor udang geretak (lobster)
10 gm lobak merah
10 gm daun saderi
10 gm bawang merah
10 gm cili sayur
10 gm tomato
2 ulas bawang putih
Sedikit kunyit serbuk, krim dan air rebusan ikan
Cara:
Keluarkan isi udang gertak. Sayur-sayuran dipotong memanjang. Tumis bawang besar dan bawang putih. Masukkan sayur-sayuran, kunyit dan isi udang gertak. Bubuh sedikit air rebusan ikan. Bila mendidih, bubuh krim dan serbuk perasa. Angkat.
udang ketak masak kunyit
Oleh : paja
caranya sama cam masak kunyit lain. udang tu buang kaki kepala .. pastu gaul garam kunyit. then tumis bawang putih, merah, cili merah .. pastu masuk udang.
udang ketak masak kunyit
Oleh : pinatbate
-goreng kunyit pastu tambah cili api sket...sedap..
-buat kuah mee sup..buatlah macam sup udang...pas tu tuang jer kat mee..daging dia memang sikit kalau digoreng,kalau di rebus cam buat sup tu ..terasa macam ketam plak..
-kalau malas ,goreng pakai minyak sikit campur garam kunyit jer...
Udang Lipan Masak Serai
Kiriman: Zuhailah
Bahan-Bahan:
1 kg udang lipan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
10 tangkai cili kering
2 - 3 sudu sos tiram
2 - 3 sudu sos cili
garam
gula
asam keping
Cara:
Bersihkan udang lipan dengan cara menguntingkan kulit di sekeliling udang tersebut. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, cili kering dan serai hingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili, garam, gula dan asam keping. Masukkan sedikit air dan udang lipan. Gaulkan rata dengan perlahan. Tutupkan kuali dan tunggu hingga masak.
No comments:
Post a Comment