Masakan ni favorite my mom. Dia suka sgt. Aku pn suka sbb ada rasa masam2, manis2, pedas2. Senang nk buat, pejam mata pn boleh. Lgpn my mom suka tanam pokok kacang bendi ni depan umah, so bila rasa nk masak acar ni, petik aje, fresh dr pokok. Aku pn dh lama tak masak acar ni. Tekak terasa plak nk mkn masam2 ni, so kita layan je la resepi kak madiha ni. Resepi ni sebijik resepi my mom. Kt bawah tu plak aku jot down resepi acar bendi from puan siti jamilah.
ACAR BENDI
Sumber : kak madiha
Bahan2
Bendi secukupnya ~ dicuci bersih, tos & kerat tangkainya (jgn kerat terlalu awal.. nanti byk lendir keluar)
1 biji bawang besar ~ belah 6
Cili kering kisar (agak2lah yer..)
Bawang besar & bawang putih kisar (ni pun sama.. agak2 jelaa byk mana)
1 senduk kecil cuka
gula secukupnya (biar terasa masam2 manis sket)
garam secukupnya
serbuk perasa
minyak masak
sedikit air
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumiskan cili kisar & bawang2 kisar tadi hingga agak garing.
2. Masukkan sedikit air & cuka. Bila mendidih masukkan bahan perasa secukupnya dan masukkan bendi serta bawang besar.
3. Kacau2 biar hingga bendi lembut. Rasakan apa yg kurang boleh ditambah. Tutupkan api dan bolehlah dihidang. Sempoiiii LOL
Acar Bendi
Kiriman: Puan Siti Jamilah Mustafa - sek. keb. bukit jejulong
Bahan-Bahan:
10 biji bendi
2 sudu makan udang kering
3 biji lada hidup (merah)
2 biji bawang besar
garam halus,gula dan cuka secukup rasa.
Cara:
1.celur bendi separuh masak.potong menyerong kecil2.
2.tumbuk lada hidup dan udang kering separuh lumat.
3. bawang besar dipotong dua dan dimayang memanjang.
4. masukkan bendi,bawang besar ,bahan tumbuk, garam, gula dan cuka ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment