Ni feveret my mom ni. Dia suka buat time bulan2 pose ni. Bhs standard solok ikan tp kt kg kami dipanggil sarak ikan @ lbih tepat lg sarok ikang. Biasa org buat solok @ sarak lada tp sarak ikan lg best bg saku sbb aku tak mkn lada/cili. Dh la lada yg digunakan tu mahal ckit, tak dimkn, rugi la. My mom slalu bising klau buat solok lada sbb aku siang2 buang lada tu. Biasa my mom kukus sarak ikan ni mcm buat solok lada tu tp ada gak yg goreng. Aku blom acu cuba try test lg versi goreng ni. So kt sini aku post 2 versi sarak ikan; kukus & goreng.
Rupanya hubby tak pernah mkn sarak ikan ni. Biasa dia mkn solok lada jer. Bagus ni, kna buat ni. Aku ikut resepi fairlady6565 sbb korang pn tau hubby aku tak mkn bawang, halia, lengkuas @pn sayuran tp aku pakai ikan selayang saiz besar jer. Klau ikutkn selera aku, aku ikut jer resepi yg ada bawang, halia, serai & daun kesum tu tp kesian kt hubby. Sah2 dia tak mkn, buat penat jer masak. Boleh gak taruk bwg tp nk kena tumbuk smpai lumat smpai takde rupa bwg tu tp bg aku tujuan taruk bawang yg dihiris tu sbb nk gigit/kunyah bwg tu, baru ada kick. Klau setakat nk dptkn rasa jer (tak bleh rasa pn sbb dh sebati seme) baik tak yah taruk. Jimat bwg...hehehe. Kononnya nk mkn dgn nasi but in the end kami ratah mcm tu jer. Hantu ikan betul...meow...
SAROK IKAN KEMBONG
Sumber : Mama Alissya
Bahan2
6 ekor ikan kembong
1/2 biji kelapa
8 ulas bawang merah
1/2inci halia
4 biji cili merah
garam & gula
Cara2
1.Mula2 keluarkan isi ikan dan jangan sampai kulit ikan terkoyat
2.Kisar kelapa,bawang,halia dan isi ikan
3.Kemudian masukkan cili merah yg tlh dimayang,garam dan gula gaulkan sebati
4.Setelah itu boleh isi bahan2 td dalam kulit ikan tadi kemudian kukus sarok lebih kurang 15 minit.
Sarak Ikan
Posted by fairlady6565
Bahan-Bahannya:
3 ekor ikan kembung
5 ekor ikan selayang
1/2 biji kelapa tua di parut
Sedikit belacan
Garam
Air asam jawa
Gula
Cara Menyediakan:
1.Ikan kembung di belah belakang dan buang tulang tengah.Kikis sedikit isinya tetapi jangan sampai habis.
2.Ikan selayang dibersih dan ambil isisnya.
3.Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.Masuk kelapa parut dan tumbuk lagi hingga hancur.Gaulkan dengan belacan dan air asam jawa.
4.Masukkan garam dan gula dan gaul sebati.
5.Sumbatkan isi ikan ke dalam ikan kembung hingga penuh
6.Balut dengan daun pisang dan kukus hingga masak.
Sarak Ikan Kembung
Sumber : 1001resepi
Bahan-bahan
5 ekor ikan kembung besar
1/4 biji kelapa parut - ditumbuk halus Digiling/ditumbuk
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 batang serai
2 tangkai daun kesum, dihiris halus
1 sdb serbuk lada putih serbuk perisa dan garam secukupnya
Cara Membuat
1. Bersihkan ikan dan buang insangnya. Belah belakang ikan berhampiran kedua-dua belah tulangnya.
2. Buang tulang ikan dan keluarkan isi perutnya dan bersihkan. Kikis isi ikan hingga ke kulit tetapi jangan sampai terkoyak kulit ikan.
3. Tumbuk halus isi ikan. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata-rata. Sumbat campuran ini kedalam ikan dan ikat kemas dengan benang. Letak ikan atas sudip besar yang berlubang dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Lebih mudah jika anda menggunakan electrical fryer.
SOLOK IKAN
Sumber : Kak Liza
Gambar : raykinzoku
bahan
3 ekor ikan kembung yg besar
10 ulas bawang kecil
1 s/k lada hitam
1/2 biji kelapa parut
1 biji telur
garam secukupnya
Cara
1. Ikan dibersihkan dan buangkan tulang tengahnya.
2. Kikiskan isi ikan perlahan supaya kulit ikan tidak terkoyak. Cincangkan lumat.
3. Tumbukkan bawang, kelapa dan lada hitam.
4, Campurkan telur dan garam dalam aadunan yg ditumbuk & isi ikan. Gaul rata.
5. Masukkan semula kedalam kulit ikan dan bentukkan saperti ikan.
6. Gorengkan ikan tu sehingga masak.
7. Hidangkan bersama nasi putih.
Rupanya hubby tak pernah mkn sarak ikan ni. Biasa dia mkn solok lada jer. Bagus ni, kna buat ni. Aku ikut resepi fairlady6565 sbb korang pn tau hubby aku tak mkn bawang, halia, lengkuas @pn sayuran tp aku pakai ikan selayang saiz besar jer. Klau ikutkn selera aku, aku ikut jer resepi yg ada bawang, halia, serai & daun kesum tu tp kesian kt hubby. Sah2 dia tak mkn, buat penat jer masak. Boleh gak taruk bwg tp nk kena tumbuk smpai lumat smpai takde rupa bwg tu tp bg aku tujuan taruk bawang yg dihiris tu sbb nk gigit/kunyah bwg tu, baru ada kick. Klau setakat nk dptkn rasa jer (tak bleh rasa pn sbb dh sebati seme) baik tak yah taruk. Jimat bwg...hehehe. Kononnya nk mkn dgn nasi but in the end kami ratah mcm tu jer. Hantu ikan betul...meow...
SAROK IKAN KEMBONG
Sumber : Mama Alissya
Bahan2
6 ekor ikan kembong
1/2 biji kelapa
8 ulas bawang merah
1/2inci halia
4 biji cili merah
garam & gula
Cara2
1.Mula2 keluarkan isi ikan dan jangan sampai kulit ikan terkoyat
2.Kisar kelapa,bawang,halia dan isi ikan
3.Kemudian masukkan cili merah yg tlh dimayang,garam dan gula gaulkan sebati
4.Setelah itu boleh isi bahan2 td dalam kulit ikan tadi kemudian kukus sarok lebih kurang 15 minit.
Sarak Ikan
Posted by fairlady6565
Bahan-Bahannya:
3 ekor ikan kembung
5 ekor ikan selayang
1/2 biji kelapa tua di parut
Sedikit belacan
Garam
Air asam jawa
Gula
Cara Menyediakan:
1.Ikan kembung di belah belakang dan buang tulang tengah.Kikis sedikit isinya tetapi jangan sampai habis.
2.Ikan selayang dibersih dan ambil isisnya.
3.Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.Masuk kelapa parut dan tumbuk lagi hingga hancur.Gaulkan dengan belacan dan air asam jawa.
4.Masukkan garam dan gula dan gaul sebati.
5.Sumbatkan isi ikan ke dalam ikan kembung hingga penuh
6.Balut dengan daun pisang dan kukus hingga masak.
Sarak Ikan Kembung
Sumber : 1001resepi
Bahan-bahan
5 ekor ikan kembung besar
1/4 biji kelapa parut - ditumbuk halus Digiling/ditumbuk
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 batang serai
2 tangkai daun kesum, dihiris halus
1 sdb serbuk lada putih serbuk perisa dan garam secukupnya
Cara Membuat
1. Bersihkan ikan dan buang insangnya. Belah belakang ikan berhampiran kedua-dua belah tulangnya.
2. Buang tulang ikan dan keluarkan isi perutnya dan bersihkan. Kikis isi ikan hingga ke kulit tetapi jangan sampai terkoyak kulit ikan.
3. Tumbuk halus isi ikan. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata-rata. Sumbat campuran ini kedalam ikan dan ikat kemas dengan benang. Letak ikan atas sudip besar yang berlubang dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Lebih mudah jika anda menggunakan electrical fryer.
SOLOK IKAN
Sumber : Kak Liza
Gambar : raykinzoku
bahan
3 ekor ikan kembung yg besar
10 ulas bawang kecil
1 s/k lada hitam
1/2 biji kelapa parut
1 biji telur
garam secukupnya
Cara
1. Ikan dibersihkan dan buangkan tulang tengahnya.
2. Kikiskan isi ikan perlahan supaya kulit ikan tidak terkoyak. Cincangkan lumat.
3. Tumbukkan bawang, kelapa dan lada hitam.
4, Campurkan telur dan garam dalam aadunan yg ditumbuk & isi ikan. Gaul rata.
5. Masukkan semula kedalam kulit ikan dan bentukkan saperti ikan.
6. Gorengkan ikan tu sehingga masak.
7. Hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment