- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, August 20, 2009

Udang Telur Masin

Aku bukan la penggemar fanatik telur masin. Setakat ni blom pernah lg beli telur masin. Kebetulan plak hubby mmg tak mkn telur masin sbbnya telur masin bleh dikatakan guna telur itik, hubby mmg tak mkn itik & yg sewaktu dgnnya. Klau kt kg tu my mom buat sndiri, so mmg tak pernh beli.
So alkisahnya beberapa hari lps my neighbour bg telur masin. Tak byk pn, 3 biji jer. Katanya org kg dia yg buat. Alkisahnya sblom tu dia balik kg & beli byk gak la telur masin. Katanya murah sbb beli terus dr tpt yg buat telur masin tu. Smpai KL dia bg2 la kt jiran. Tak nk amik nnti takut dia terasa hati plak. Org dh bg, amik je la. Mkn tak mkn lain kira. Rebus dah 1 biji. Tinggal lg 2 biji. Erm, ntah bila bleh abis. Yg direbus tu pn 2 hari baru abis, mkn sebelah2. Ari ni saje gatal2 surf internet cari resepi yg guna telur masin. Aku tengok org cina guna telur masin utk memasak lauk. Maksudnya takde la mkn rebus mcm tu jer. Cari punya cari, terjumpa la resepi udang telur masin. Harus dicuba. Hubby tak blik ari ni, so bleh la masak. Klau tak, kesian dia nnti tak bleh mkn sdgkn udang tu favorite dia. Time2 dia takde ni la bleh masak makanan yg dia tak mkn.


Udang Telur Masin
Posted by
ummi

Bahan-bahan
Udang - 500gm
Telur Masin - 1 biji
Bawang Putih - 2-3 ulas, hiris
Halia - hiris
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Daun Ketumbar - secukup rasa (boleh tukar dengan daun bawang if you don't like coriander leaves)

Cara-cara
- Gaul udang dengan sedikit garam dan perapkan seketika
- Panaskan sedikit minyak dan goreng udang seketika
- Angkat dan toskan udang
- Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau
- Masukkan udang dan goreng lagi
- Pecahkan telur masin dan kacau hingga telur masak dan sebati
- Masukkan separuh dari daun ketumbar
- Perasakan dengan garam dan gula
- Hiaskan dengan baki daun ketumbar
- Hidangkan panas-panas




UDANG TELUR MASIN
Sumber : cranko21

Bahan2:
Udang segar
bawang putih- cincang
halia- hiris halus
telur masin
susu pekat manis
garam secukup rasa.
daun ketumbar (kita tak masuk sebab tak suka )
sedikit minyak untuk menggoreng

cara2:
1. Gaulkan udang dengan sedikit garam.
2. panaskan minyak, gunakan api besar. gorengkan udang tadi sekejeaaaaapppp ajer then keluarkan. (dia kata ala-ala bersalam je dgn api)
3. Tumis bawang putih dgn halia sampai harum
4. Masukkan udang tadi n goreng sampai 3/4 masak.
5. masukkan telur masin dan gaul rata.
6. masukkan susu pekat manis dan gaul rata sampai masak. (anggaran 500g udang, 2-3 sudu teh susu pekat)
7. Masukkan daun ketumbar
8. Goreng lagi sekejap, angkat dan hidang.




Udang Emas Fortune
Sumber :
Ajinomoto.com

Bahan-bahan
Udang saiz sederhana dibuang kulit 480g
Kuning telur masin 4 biji
Bawang putih dicincang halus 1/2 sudu teh
Halia dicincang halus 1/2 sudu teh
Tepung Putih Biasa 1/2 sudu teh
Perasa: Perasa umami Ajinomoto® 1/3 sudu teh
Garam Meja Ajinomoto® 1/4 sudu teh
Gula 1/2 sudu teh
Daun bawang dicincang 40 g
Kicap 1 sudu teh
Wain Cina 1 sudu sup
minyak bijan 1/2 sudu teh

Arahan
1.Potong kuning telur masin menjadi butiran kasar
2.Cuci udang dan potong kakinya. Lap hingga kering
3.Gunakan 1/2 sudu teh tepung putih biasa untuk diletakkan pada udang dan gaulkan hingga rata
4.Gunakan api besar untuk memanaskan kuali. Masukkan udang di dalam minyak yang telah panas. Kemudian keringkannya dari minyak
5.Goreng kuning telur masin yang dipotong dan bahan-bahan lain. Masukkan udang ke dalam kuali. Tambahkan perasa dan gorengkan semuanya hingga menjadi kering. Letakkan di dalam pinggan dan ia sedia untuk dihidangkan

Petua
Minyak mesti dipanaskan sehingga ia berasap di tepi kuali sebelum udang dimasukkan. Udang mesti digoreng hingga keemasan. Tutup kuali dan biarkan ia masak seketika. Jangan terlebih masak, kerana udang mudah menjadi keras

2 comments:

blogresipi said...

heheh.. kena buat time suami takde ke kak ana.. hehehe... kelakar lak. :D anyway, selamat berpuasa buat akak sekeluarga :)

ana said...

ye le...klau buat time dia ada, jwbnya kna masak byk lauk sbb sah2 dia tak mkn lauk ni...org malas mcm ni la, skali masak 1-2 jenis lauk jer..hehehe...slmt berpuasa gak kt ijan & family


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).