- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, August 30, 2009

Nasi Goreng Hawaii

Menu sahur kami mlm td; Nasi goreng hawaii. Malas nk masak yg grand2, kbetulan balance nasi masa berbuka td ada lg cuma lauk jer yg dh abis, so hubby ckp masak nasi goreng je la. Kebetulan nenas dh ada, so projek masak nasi goreng hawaii ni bjalan dgn jayanya. Hubby mmg tak mkn sayur tp dia mkn nenas tu + mix vege tu pn dia mkn except carot.


Nasi Goreng Hawaii
Hubby's version

Bahan-bahan:
3 sudu besar kicap cair
1 sudu teh minyak bijan - takde pn takpe
2 sudu besar minyak - klau ada minyak jagung lg bagus
4 biji bawang merah - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 cawan nenas - dipotong dadu (boleh juga guna nenas dlm tin)
6 cawan nasi sejuk
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
3 biji telur - dipukul
1/2 mangkuk sayur campur
1 cawan daun bawang yg dihiris halus - mlm td aku tak taruk sbb hubby tak mkn
1 cawan sosej yg dipotong

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Goreng bawang merah & sosej buat seketika, kemudian masukkan bawang putih & goreng seketika. Masukkan nenas, nasi, kicap cair, sayur campur, garam, gula & minyak bijan & goreng lbih kurang 4-5 min.
2. Buat lubang di tengah2 nasi, masukkan telur & goreng telur tu lbih kurang 2 min @ hingga 1/2 masak. Kemudian kacau nasi & telur perlahan hingga telur masak sepenuhnya (hubby tak mkn 1/2 cooked egg).
3. Hiaskan dgn daun bawang.




Nasi Goreng Hawaii
Kiriman: Nur Hayati Kamaruddin

Bahan-Bahan:
1 mangkuk nasi
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu rempah kari
¼ nenas - dicincang
1 mangkuk kecil sayur campuran
2 batang frankfurter didadu kecil
2 Sudu Cili kisar
Marjerin untuk mengoreng

Cara:
1. Panaskan marjerin. Tumiskan Bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan rempah kari dan cili kisar dan tumis hingga naik minyak.
2. Masukkan nenas, sayur campur, dan frankfurter. Kacau hingga sebati. Setelah itu, masukan bahan perasa secukupnya dan akhir sekali masukkan nasi. Goreng hingga semua bahan sebati dan pecahkan 2 butir telur kedalam nasi. Goreng sebati dan hidangkan ketika panas lagi.




NASI GORENG HAWAII
Sumber : Kak Liza
Gambar :
Siti Hajar

Bahan-Bahan:
3 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang merah ] hiriskan
3 ulas bawang putih ]
1 biji cili capsicum ] potong dadu
2 biji cili merah ]
1 cawan mix-vege
2 batang frankfurter [potong dadu]
5 biji chicken ball [potong kecil]
1 s/b lada hitam
2 biji telur
2 s/b majerin

1 pokok daun bawang [potong kecil]...hiasan

Cara:
1. Panaskan marjerin. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan cili capsicum dan cili merah dan tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan mix-vege, chicken ball dan frankfurter. Kacau hingga sebati.
4. Masukan nasi, lada hitam dan garam. Goreng hingga semua bahan sebati.
5. Pecahkan telur kedalam nasi. Kacau dan gaulkan sebati.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun bawang.
7. Sedia untuk dimakan.

2 comments:

blogresipi said...

Kaler nye memang hawaii tu kak.heheheh..bukak pose makan nasik goreng pon memang best :)

ana said...

dulu zaman bujang slalu nasi goreng jd menu berbuka puasa...malas + masa tu mkn sorang2, so masak ala kadar je la...skrg ni kna merajinkan diri


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).