- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, August 1, 2009

Masak Lemak Telur Itik

Ni resepi dr balance telur itik ari tu. Nk abiskn stock, dh lama sgt dah. Ari ni masak lemak telur itik tp guna bawang. Klau masak style n9 biasa tak letak bawang kan. Klau sebut masak lemak, sah kna guna cili api/cili padi, baru kaw2 pedas dia. Tak pedas tak best (wp aku tak suma mkn pedas2 sgt, klau pedas ckit2 tu ok lg). Aku terbekenan resepi adabi ni, jom cuba. Resepi2 kt bawah tu mcm biasa la, utk pilihan pembaca semua.


Gulai Lemak Telur Itik
Sumber :
adabi


Bahan-bahan :
10 biji telur itik
50 gm cili padi ditumbuk
1/2 sudu besar Serbuk Kunyit Adabi
2 helai daun kunyit dihiris halus
4 batang serai dititik
2 paket Serbuk Santan Segera Adabi
500 ml air suam
10 biji belimbing
1 sudu besar Asam Jawa Adabi
Garam dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya

Cara Memasak :
1. Didihkan air setengah periuk bersama asamjawa.
2. Setelah mendidih, pecahkan telur itik, satu-persatu ke dalam periuk dan biarkan ia masak separuh masak dan angkat, ketepikan ia..
3. Untuk membuat kuahnya, jerang bahan tumbuk bersama sentan dan air, anggaran air 1 cawan.
4. Setelah mendidih masukkan telur tadi.
5. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.



Gulai telur itik
oleh:
putra_yanty


Bahan-bahan ( 6 orang makan )
6 biji telur itik
1/2 kilo santan segar
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
5 biji cili padi*
2cm kunyit hidup*
1 helai daun kunyit
2 batang serai
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1.Blendkan semua bahan yang bertanda *. Kemudian masukkan kedalam periuk bersama-sama dengan santan.
2.Ketuk serai dan daun kunyit tu diracik-racik dahulu, kemudian masukkan ke dalam periuk, beserta dengan asam keping, garam dan gula.
3.Hidupkan api, dan masak. Semasa memasak, pastikan anda sentiasa kacau santan tersebut agar tidak berketul-ketul. Bila dah mengelegak, pecahkan telur sebijik demi sebijik kedalam santan tersebut. Biarkan telur tu masak sendiri tanpa mengacau santan tersebut.
4.Bila agak2 telur tu dah mengeras, bolehlah padam kan api tersebut. Dah pun siap.. senang sangat.. selamat mencuba



Telur Itik Masak Lemak
Sumber : Harian Metro
Gambar :
Noreen


Bahan A:
5 biji telur itik
450 mililiter santan pekat
1-2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Bahan B:
5 ulas bawang merah
1 sm kunyit hidup
1 batang serai
1 biji cili merah
1 biji cili hijau

Petua:
Belimbing buluh boleh dimasukkan untuk mengimbangi sedikit rasa masam.

Cara:
- Kisar semua bahan B.
- Masukkan santan, asam keping, bahan kisar, garam dan gula ke dalam periuk.
- Jerang di atas api perlahan sambil sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.
- Apabila santan hampir mendidih, pecahkan telur satu persatu sambil mengacau santan perlahan-lahan.
- Jangan masak terlalu lama untuk mengelak telur jadi keras dan kurang sedap.
- Sedia dihidangkan.



Telor Itik Masak Lemak
Sumber :
Kak Lin


Bahan-Bahannya:-
5 Biji Telor Itik
10 Biji Cili Padi Di Kisar
1 Inci Kunyit Di Kisar
3 Ulas Bawang Putih Di Kisar
6 Ulas Bawang Merah Di Kisar
2 Mangkuk Santan
1 Keping Asam Gelugur
2 Helai Daun Kunyit
- Garam Secukup Rasa

Cara Menyediakannya:-
1. Masukkan Bahan Kisar Bersama-sama Santan Ke Dalam Periuk. Kemudian Di Masak Sehingga Mendidih. Masukkan Garam, Asam Keping Dan Daun Kunyit.
2. Akhir Sekali Masukkan Telor Satu Persatu. Biarkan Mendidih. Setelah Telor Masak Bolehlah Di Angkat Dan Di Hidangkan.


No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).