Dh lama tak buat muffin & yg sewaktu dgnnya. Bukan apa, malas nk mengadun & mbakar. Tp kan bila jupe resepi yg menarik, kna cuba gak apatah lg promotion dia baik punyer..Ari ni kan off-day, so bleh la bakar mbakar ni. Aku terbekanan muffin En Mat gebu; muffin pandan kelapa. First sbb warna dia hijau (aku kan minat giler dgn kuih2 warna hijau ni), 2nd aku mmg suka perisa pandan & last but not least, aku suka kuih yg ada rasa kelapa sbb ianya msti wangi (biskut kelapa msti aku buat time raya). Yg mula2 tu resepi from mat gebu. Kt bawah plak resepi from irfan, nama hampir sama tp bhn2 dia ada beza ckit. Jom kita tengok recipe2nya...
Muffin Pandan Kelapa
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
2 biji telur gred A
80 g gula halus
150 g tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
30 g kelapa kering
1 camca besar serbuk santan
1/4 cawan susu segar (mat guna susu cair)
1 camca teh pandan paste
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
2.Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
3.Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang.....
Muffin Kelapa Pandan
oleh: Isya_Irfan
Bahan-bahan ( 12 biji )
1 cawan tepung naik sendiri (boleh tambah/kurangkan tepung ikut kepekatan adunan
1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan marjerin/mentega
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan kelapa parut kering
2 sd besar susu tepung
3 helai daun pandan -dikisar bersama 1/4 cawan air dan ambik jus
1/2 sudu kecil ovalet
Esen pandan, beberapa titik pewarna hijau
Cara-cara
1.Masukkan jus pandan kedalam periuk dan panaskan. Masukkan juga gula pasir dan susu tepung. Masak hingga semua sebati.
2.Pukul telur dengan mentega dan minyak masak hingga gebu. Masukkan esen pandan,perwarna hijau dan ovalet
3.Masukkan jus pandan tadi. Kacau rata.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit,diselang seli dengan kelapa parut,hingga mendapat adunan yang tak berapa keras, tak berapa cair...kalau ter-keras, boleh lembutkan dengan susu cair.
5.Sendukkan ke dalam acuan muffin (3/4 penuh) dan bakar dengan suhu 180'c selama 40-45 minit/sehingga masak.
6.SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment