- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, August 29, 2009

Pecal Ikan Siakap

Dh lama teringin nk buat ikan masak pecal ni tp malas nk masak bila mkn sorang2. Time hubby ada ni la bleh masak. Biasa org guna ikan pari/ikan keli/ikan sembilang/talapia utk masak pecal tp aku tpaksa switch kpd ikan laut lain sbb hubby tak mkn ikan pari, ikan keli, ikan sembilang & talapia. Aku punya la nk memandai guna ikan laut selain ikan pari sbb ikan tu jer yg sah2 hubby mkn. Mulanya was2 gak nk masak sbb bila tengok resepi seme guna ikan2 air tawar @ ikan pari but thanx to lelayong sbb aku jupe resepinya yg guna ikan siakap. Apalagi, aku terus beli ikan siakap & cuba masak. Sedap gak tp tak tau la jd ke idak sbb blom prnh mkn lg pecal ori. Lps ni, masa hubby takde la, bleh cuba pecal ikan pari sbb aku mkn ikan tu.


Siakap Masak Pecal
Posted by
lelayong

Bahan-bahan:
1 ekor Ikan Siakap - tapi kalau guna Pari lagi best / Bakar kosong atau sapukan sedikit garam
8-10 biji cili api
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 cawan santan pekat
Sedikit jus asam limau
Garam
Gula
Ajinomoto

Cara-caranya:
1. Tumbukkan cili api, bawang merah dan bawang putih
2. Dalam periuk masukkan bahan yg ditumbuk tadi bersama semua bahan di atas
3. Dengan api perlahan, panaskan bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
4. Tuang kuah tadi di atas ikan yg sudah sedia dibakar.
5. Yummyyyyyy!!! Sedia untuk dimakan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).