- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, July 26, 2009

Apam Kentang

Aku ni mmg pantang tengok mknan & kuih2 yg warna hijau, msti cepat jatuh hati. Wp tak tau rasanya, otak terus ckp msti sedap. Maklum la favorite colour hijau selain drpd biru. Tgh duk fikir nk buat apa utk minum ptg sambil selongkar bekas brg2 kt dapur, terus teringat resepi apam kentang yg tpampang dlm fp kak madiha. Masa tengok kuih tu mmg dh terasa nk buat terus tp penyakit M.A.L.A.S. tu slalu ada. Lgpn bab2 kuih ni aku rajin buat ari minggu jer waktu hubby ada. Baru syok makan. Hubby duk tnya nk masak apa masa aku tgh kupas kentang & bila aku sebut apam kentang dia terus mengerutkn muka, pelik agaknya. Aku ckp blom prnh rasa & cuba buat pn tp ari ni saje2 nk cuba, mn la tau sedap. Lantas hubby ckp alang2 nk buat, buat lbih ckit so that esok dia bleh bawak ke banting. Hubby mmg suka suruh aku masak agar2 ke, puding ke on the night sblom dia ke banting sbb dia nk bawa bekal, nk agih2kan kt budak2 keje skali. Suka la budak2 indonesia & bangladesh tu dpt mkn. Bhn2 seme dh ada, tak payah nk merayap ke kedai, so mula la projek try & error aku. Nsib baik jd & hubby pn ckp sedap. Mkn dgn kelapa parut sedap, mkn mcm tu jer pn sedap. Tak sabar nk dgr komen budak2 kt site esok.
Kt bawah tu plak aku saje tepek resepi from ummizaihadi. Lbih kurang jer tp resepi dia guna air kelapa & air suji. Apa tu air suji? Aku cuba cari kt internet tp yg aku jupe air daun suji; air yg diperolehi drpd daun suji. Sama ke? Tp daun suji tu klau tak silap orang indonesia yg panggil, hampir sama dgn daun pandan tp ada sedikit perbezaan. Sape2 yg ada info?


APAM KENTANG
Sumber :
Nor Mariah FP
Kiriman : Kak Madiha

Bahan-bahan
200 gm gula pasir (MaDiHa kurangkan ke 180gm)
200 ml air
1 helai daun pandan, disimpul
200 g tepung beras
150 g kentang yang telah dikupas kulitnya
100 g tepung gandum
1 camca teh instant yeast
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh garam
1 camca teh pandan paste (MaDiHa letak esen pandan ¼ sudu teh)
1 sudu teh pewarna hijau (tak sampai 1 sudu teh kot..)
250 ml santan dari 1/2 biji kelapa

Bahan-Bahan Tambahan
Kelapa parut putih
Secubit garam
(tak guna kelapa pun.. mkn kosong camtu pun dah sedapp )

Cara Membuatnya
1. Kentang dipotong kecil dan rebus hingga lembut dan dikisar bersama santan, ketepikan.
2. Satukan gula pasir, air dan daun pandan, masak hingga gula larut dan sukat 300 ml, biar suam. (oleh kerana MaDiHa kurangkan sukatan gula.. jd tak cukup 300 ml.. kena tambah air lagi)
3. Dalam satu bekas, satukan kentang yg dikisar bersama santan dan semua bahan lain lalu digaul rata. Tuang air gula suam dan kacau hingga sebati.
4. Rehatkan adunan 30 - 40 minit. (1 jam pun takper.. hingga adunan nampak naik & berbuih2)
5. Panaskan kukusan, sapu sedikit minyak pada acuan apam, dan panaskan 2 minit dalam kukusan. Tuangkan adunan apam dan kukus selama 30 minit (jika guna loyang besar). 15 minit (jika guna loyang kecik2 mcm MaDiHa )
6. Hidangkan dengan kelapa parut yg digaul garam jika suka




Apam Kentang
Oleh :
ummizaihadi

Bahan-bahan ( (lebihkurang 18 - 20 biji) )
200 gm gula pasir
175 ml air kelapa
25 ml air suji (x letak pn xpa, tambah je air suam sebanyak ni)
1 helai daun pandan
200 gm tepung beras
175 gm kentang - kukus dan lecek jadikan 150 gm
100 gm tepung gandum
1 sudu teh yis segera
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam halus
2 - 3 titis pewarna hijau
1/8 sudu teh pes pandan
250 ml santan dari 1/2 biji kelapa
acuan secukupnya/bekas takir

Cara-cara
1.Reneh gula, air kelapa, air suji dan daun pandan hingga mendidih (jadikan 300 ml). Biarkan suam panas.
2.Tuangkan ke dalam tepung beras dan kentang lecek yang telah digaul sebati terlebih dahulu.
3.Setelah sejuk, masukkan tepung gandum, yis, serbuk penaik, garam, pewarna hijau dan esen pandan.
4.Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau selama 10 minit hingga adunan sebati.
5.Rehatkan selama 40 - 50 minit.
6.Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama 30 minit dengan api yang besar. (Letakkan acuan kosong dulu dalam kukusan selama 1 - 2 minit sebelum dituang adunan).
7.Apabila apam telah naik dan merekah, bolehlah diangkat, sejukkan. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam. (Kukus dulu parutan kelapa, garam bersama daun pandan untuk mengelakkan kelapa cepat basi)

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).