- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, July 19, 2009

Gulai Itik

Ni gambar itik yg tlh siap disembelih, dibuang bulunya & dibakar/dilayu dgn api. Gambar ehsan kaytieze. Aku suka daging itik ni especially klau buat gulai. Masak merah pn ok gak tp kna make sure daging dia btul2 empuk sbb daging itik liat ckit. Aku tahu ramai yg tak prnh mkn daging itik, apatah lg buat gulai. Biasa org masak/mkn gulai telur itik jer. Hubby aku pun x mkn daging itik. Telur itik pn dia x mkn. Dia mkn ayam jer, tu pn ayam bandar (ayam daging tu ler), ayam kg dia mmg x mkn.
Ayah aku ada bela itik. Itik serati. Takde la byk pn, rasanya ada la dlm 10 ekor. Seingat aku sejak kecil ayah aku bela. Dia bg mkn dedak & balance nasi yg tak abis. Biasa awal2 pg kami lepaskn itik2 tu dr reban. ptg kami sibuk la duk memanggil suruh msuk reban sbb tak nk bg tidur merata2. Kitaorg bela itik ni actually utk telur. Biasa my mom buat telur jeruk. Kadang2 tu ada gak my father sembelih itik tu utk dimkn. Sedap. Org cina pn suka itik kan. Cuba klau tengok citer cina, msti ada mknan yg dipanggil peking duck. Takpe la, tak dpt mkn peking duck pn takpe, org kita tsohor dgn gulai itiknya.
Duk kl ni nk masak itik rasa mcm tak berbaloi sbb aku sorang jer mkn. Ni saje nk post resepi gulai itik sbb mlm td call my mom & she said siangnya dia masak gulai itik. Lama tak mkn, rasa teringin plak...my mom said, klau teringin tu, reti2 la blik kg...hehehe. Resepi gulai itik ni hampir serupa dgn resepi dr Kayteeze cuma yg berbeza cara & 1-2 bhn jer. Resepi ni takde sukatan yg tepat, main ikut dang jer (ikut suka). So, jom kita layan...


Gulai Itik Serati
Sumber : My Mom
Gambar : mekarmewangi

Bahan-bahan
1 ekor itik - yang sudah dipotong dan dibakar utk menghilangkan bulu2 halusnya dan keluar minyaknya, kemudian dibersihkan dengan air panas
Bawang merah )
Bawang putih )
Lengkuas )ditumbuk halus
Halia )
Rempah kari
Cili boh @ cili kering yg dikisar
Air asam jawa
Kerisik
Gula merah (nissang)
Garam
Santan
Air

Cara-cara
1. Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, lengkuas & halia.
2. Campurkan bersama rempah kari, cili kering yg dikisar, air asam jawa & kerisik.
3. Tumiskan bahan tadi hingga naik minyak.
4. Masukan itik & air. Gaul sebati & biarkan hingga itik tadi empuk. Tambah lagi air jika itik belum empuk.
5. Bila itik sudah empuk, masukkan santan & kacau rata.
6. Akhir sekali masukkan garam & gula merah (nissang). Siap.




Gulai itik Serati
Sumber :
Kayteeze

Bahan-bahan
1 ekor itik serati
Moombear nyior
* moombear nyior sebenarnya tempurung kelapa yang masih muda dan lembut. Ambil sedikit di bahagian kepala kelapa… Kemudian rendamkan dalam air garam. Bila nak guna, basuh dulu dan toskan.
Bawang kecil )
Bawang putih )dihiris
Lengkuas )
Halia )
Rempah kari
Rempah kerutuk
Kayu manis
Bunga lawang
Ketumbar
Kerisik
Santan
Gula merah
Garam
Asam jawa

Cara-cara
1. Tumis hirisan bawang kecil, bawang putih, lengkuas dan halia.
2. Kemudian masukkan paste campuran rempah kari dan kerutuk (nisbah 1:1). Tumislah hingga rempah betul2 masak.
3. Masukkan kayu manis dan bunga lawang.
4. Kemudian masukkan itik yang telah di rebus terlebih dulu (supaya cepat empuk).
5. Masukkan moombear nyior, santan, ketumbar yang telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus serta kerisik.
6. Tambahkan perisa seperti garam, gula merah dan sedikit asam jawa…




Serati Gulai Darat
Sumber :
sajionline

BAHAN-BAHAN:
1 ekor itik serati (potong kecil)
1/2 kg santan
2 sudu besar ketumbar (sangai dan kisar)
8 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3 cm lengkuas (kisar)
100 gm kerisik (kisar)
7 tangkai cili kering (kisar)
2 keping asam gelugur
2 cm kunyit hidup (kisar)
2 tangkai cili hijau
Sedikit gula melaka dan garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Gaulkan bahan kisar pada daging itik yang dipotong.
2. Masukkan dalam kuali dan biarkan ia di atas api yang sederhana sehingga daging itik kecut.
3. Kemudian tuangkan santan dan masukkan asam keping, garam dan gula melaka.
4. Biarkan santan mendidih dan daging itik tadi empuk.
5. Sebelum diangkat, masukkan cili hijau sebagai hiasan dan siap untuk dihidangkan.




GULAI ITIK SERANTI
Sumber - Chef Sabri
Posted by
Nurr...
Gambar : Kak Su

Penyediaan: 20 orang
Masa penyediaan : 3 jam

Bahan:
3 kg Itik seranti- dipotong
3cawan Rempah serbuk kari ayam
3 sudu makan Bawang putih - di cincang
6 sudu makan bawang merah - di cincang
6 sudu makan halia - di cincang
3 inci Kulit Kayu Manis
4 biji Buah pelaga
5 biji Bunga lawang
8 kuntum Bunga Cengkih
3 sudu makan Serbuk Jintan Manis
2 sudu makan Serbuk ketumbar
20 g Daun Pudina
2 biji Kulit Oren - di sagat ( zest )
2 biji Kulit Lemon - di sagat ( zest )
4 tin Susu sejat penuh krim
4 cawan Air
10 biji Ubi ketang - di potong dadu
2 biji JusLemon
3 sudu makan garam secukup Rasa
6 sudu makan Gula

Cara:
1. Bancuh rempah kari dengan serbuk jintan manis,serbuk jintan putih, serbuk ketumbar denga 2 cawan air.
2. Panaskan ,minyak tumis bawang putih, halia, bawang merah, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,daun pudina, kulit limau hingga naik bau.
3, Masaukan rempah dan kacau hingga pecah minyak, masukan air, ubi kentang dan itik dan biar renih selama 2 jam dengan api yang sederhana panas.
4. Masukana susu atau santan dan kacau hingga sebati dan biar renih hingga isi itik benar-benar lembut.
5. Masukan air limau nipis dan garam secukup rasa.

1 comment:

obat mata herbal said...

waw gurihnya gan mantaap.


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).