Siang td sembang2 dgn member ku kt fb, laurie. Dia duk citer la pasal mee kolok. Amoi ni (dia ni mix chinese sarawak dgn satu kaum peribumi sarawak yg aku dh lupa namanya) ckp mee ni mmg best, mmg terkenal kt sarawak, kiranya mcm signiture dish kt sana. Katanya klau gi sarawak mmg tak sah klau tak rasa mee kolok. Kt semenanjung ni ada ke? Aku blom prnh jupe lagi tp mcm pernah ku dgr tp di mana ya...Dh citer2 bagai smpai meleleh la air liur ku (melebih2 btul aku ni), org trganu cakap 'meccak'. Tak bleh jd ni, kna buat ni, silap2 nnti termimpi2 plak pasal mee kolok ni.
Mee Kolok Mukah (basah)
oleh: Delila
Bahan-bahan ( 1 org )
1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
3 ulas bawang putih (mayang)
2 sudu besar minyak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
4 helai daun sawi (potong 1 inci)
1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
3 cawan air rebusan daging/ ayam
1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
Mee Kolok Mukah (basah)
oleh: Delila
Bahan-bahan ( 1 org )
1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
3 ulas bawang putih (mayang)
2 sudu besar minyak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
4 helai daun sawi (potong 1 inci)
1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
3 cawan air rebusan daging/ ayam
1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya
Cara-cara
1.Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu.Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam. 2.Masukkan mee.Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.Kacau seketika.Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu. 3.Angkat dan hidang segera.Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.
Mee Kolok
oleh: dayang_jack
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3-4 gulung mee sanggul / non-fried noodles
1 sdm perencah sup
100 g daging lembu
air secukupnya
sedikit garam
5 ulas bawang putih (dicincang)
8 biji cili api
1 sdt serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sb kicap manis
1 sb kicap pekat
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
daun bawang dan daun sup (dihiris)
1 sdt sos ikan / sos soya
1 sdt cuka
Cara-cara
1.UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis2. Ketepikan kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan).
2.UNTUK MEE : Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut (40 saat). Keluarkan dan toskan. (gambar menunjukkan cth mi yg dyg guna)
3.Panaskan 2 sdm minyak masak dlm kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yg tlh ditoskan ke dlm kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang td. Perasakan dgn cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
4.Di dlm kuali yg sama, panaskan 2 sdm minyak masak dan goreng daging yang tlh dihiris td. Masukkan kicap pekat, 1/2 sb kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Keluarkan.
5.UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau xde kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
6.Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yg tlh digoreng garing dan hiaskan dgn daun bawang. Sediakan jg semangkuk sup yg ditabur dgn daun sup sbg kuahnya jika suka.
7.****kalau nak meriahkan lg suasana mee ni, jika suka boleh jg dicampurkan dgn sawi/fishball/fishcake/crabstick/prawns/isi ayam dsb (tapi rebus dulu yer)
MEE KOLOK
Sumber : mamaera
Bahan2
Mee sanggul or mee halus warna kuning yg segera tu pun boleh
Minyak bawang putih
daun bawang
kicap cair
kicap pekat
bawang goreng
garam
aji (ikut suka)
daging rebus,sup daging
taugeh
Cara2
1.Rebus mee dan toskan air.
2.Gaul kicap cair,kicap pekat,daun bawang,minyak bawang putih,garam dan aji di dlm mangkuk besar dan rasakan.
3.Celurkan mee ke dlm sup sekejap dan gaulkan dgn bahan diatas di dlm mangkuk yg sama.Jgn biarkan mee tu terlalu basah ok...
4. Last kita hias dgn taugeh,daging rebus dan bwg goreng.
5. Mee kolok sedap dimakan dgn sup daging or sup tulang dan dgn kicap cili api.
Nota: minyak bawang putih tu kita buat sendiri pun boleh....cara2nya - kupas dan hiris nipis bbp ulas bawang putih. panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih sampai kekuningan dan tutupkan api. Tuangkan minyak kedalam bwg putih goreng dan biarkan beberapa jam sehingga minyak tu ada bau bawang putih.
SUP TULANG DAGING
Bahan:
500gm-700gm daging tulang ATAU tulang daging...keliru pulak nie...
2 cm halia diketuk
1 biji bawang besar
Bahan Hiris:
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1-2 sudu makan serbuk rempah sup
Rempah Tumis:
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
sedikit bawang goreng
sedikit daun bawang -di hiris
minyak masak
garam dan air secukupnya
CARA:
1. Tulang daging di bersihkan dan di rebus bersama halia,bwg besar di dalam pressure cooker hingga daging lembut ,lebih kurang 45minit.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis rempah tumis bersama
bahan hiris hingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup dan kacau sampai garing,masukkan
air rebus daging 1 senduk dan kacau hingga rata.
4. Kemudian masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk rebusan daging tadi.
5. Masukkan garam ikut citarasa masing2.
6. Bila nak menghidang sup tulang,bolehlah tabur daun bawang hiris dan bawang goreng.
SAMBAL KICAP
Bahan:
3 batang lada merah
8 biji lada padi merah thai
1 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap lemak manis
Cara:
Blend kesemua bahan di atas dan rasalah secukupnya.
Cara-cara
1.Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu.Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam. 2.Masukkan mee.Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.Kacau seketika.Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu. 3.Angkat dan hidang segera.Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.
Mee Kolok
oleh: dayang_jack
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3-4 gulung mee sanggul / non-fried noodles
1 sdm perencah sup
100 g daging lembu
air secukupnya
sedikit garam
5 ulas bawang putih (dicincang)
8 biji cili api
1 sdt serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sb kicap manis
1 sb kicap pekat
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
daun bawang dan daun sup (dihiris)
1 sdt sos ikan / sos soya
1 sdt cuka
Cara-cara
1.UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis2. Ketepikan kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan).
2.UNTUK MEE : Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut (40 saat). Keluarkan dan toskan. (gambar menunjukkan cth mi yg dyg guna)
3.Panaskan 2 sdm minyak masak dlm kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yg tlh ditoskan ke dlm kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang td. Perasakan dgn cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
4.Di dlm kuali yg sama, panaskan 2 sdm minyak masak dan goreng daging yang tlh dihiris td. Masukkan kicap pekat, 1/2 sb kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Keluarkan.
5.UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau xde kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
6.Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yg tlh digoreng garing dan hiaskan dgn daun bawang. Sediakan jg semangkuk sup yg ditabur dgn daun sup sbg kuahnya jika suka.
7.****kalau nak meriahkan lg suasana mee ni, jika suka boleh jg dicampurkan dgn sawi/fishball/fishcake/crabstick/prawns/isi ayam dsb (tapi rebus dulu yer)
MEE KOLOK
Sumber : mamaera
Bahan2
Mee sanggul or mee halus warna kuning yg segera tu pun boleh
Minyak bawang putih
daun bawang
kicap cair
kicap pekat
bawang goreng
garam
aji (ikut suka)
daging rebus,sup daging
taugeh
Cara2
1.Rebus mee dan toskan air.
2.Gaul kicap cair,kicap pekat,daun bawang,minyak bawang putih,garam dan aji di dlm mangkuk besar dan rasakan.
3.Celurkan mee ke dlm sup sekejap dan gaulkan dgn bahan diatas di dlm mangkuk yg sama.Jgn biarkan mee tu terlalu basah ok...
4. Last kita hias dgn taugeh,daging rebus dan bwg goreng.
5. Mee kolok sedap dimakan dgn sup daging or sup tulang dan dgn kicap cili api.
Nota: minyak bawang putih tu kita buat sendiri pun boleh....cara2nya - kupas dan hiris nipis bbp ulas bawang putih. panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih sampai kekuningan dan tutupkan api. Tuangkan minyak kedalam bwg putih goreng dan biarkan beberapa jam sehingga minyak tu ada bau bawang putih.
SUP TULANG DAGING
Bahan:
500gm-700gm daging tulang ATAU tulang daging...keliru pulak nie...
2 cm halia diketuk
1 biji bawang besar
Bahan Hiris:
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1-2 sudu makan serbuk rempah sup
Rempah Tumis:
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
sedikit bawang goreng
sedikit daun bawang -di hiris
minyak masak
garam dan air secukupnya
CARA:
1. Tulang daging di bersihkan dan di rebus bersama halia,bwg besar di dalam pressure cooker hingga daging lembut ,lebih kurang 45minit.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis rempah tumis bersama
bahan hiris hingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup dan kacau sampai garing,masukkan
air rebus daging 1 senduk dan kacau hingga rata.
4. Kemudian masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk rebusan daging tadi.
5. Masukkan garam ikut citarasa masing2.
6. Bila nak menghidang sup tulang,bolehlah tabur daun bawang hiris dan bawang goreng.
SAMBAL KICAP
Bahan:
3 batang lada merah
8 biji lada padi merah thai
1 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap lemak manis
Cara:
Blend kesemua bahan di atas dan rasalah secukupnya.
No comments:
Post a Comment