- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, July 16, 2009

Happy Birthday To Abang & Mak



Happy 30th birthday to abang & 57th birthday to mak, semoga diberikan kesihatan yg baik, dipanjangkn usia & dimurahkan rezeki. Ari ni birthday hubby & my mom. Dh masuk angka 30 pn abg. Actually my mom & hubby share tarikh birthday yg sama. No wonder dr segi makanan diaorg punya citarasa yg hampir sama. Detik 12 mlm td hubby & i potong cake tp cake kecik jer sbb semestinya aku yg kna abiskan sorang2 since hubby tak bape gemor kek. Potong kek ni pn sbb nk jaga hati aku. Aku yg suka2 hati beli kek tu, klau ikutkn dia tak nak.
Ari ni hubby saje2 amik cuti tp aku keje tp 1/2 ari jer. Pg breakfast mcm biasa; nasi lemak mak cik tepi opis kitaorg. Sebungkus nasi lemak dgn 1 jenis lauk hanya rm1.70 jer. 1pm aku blik. Sama2 masak utk lunch. Kna cepat2 masak sbb ptgnya cadang nk kuar jln2. Ari ni konon masak special la sbb nk celebrate birthday huby. Aku dh lama niat nk masak daging tumis asam jawa kak madiha tp dh lama tak beli daging. Pg2 td hubby gi pasar so suruh dia beli daging siap2. Daging ni ala2 masak cincuan kan sbb byk guna asam jawa. Bleh kot panggil daging masak cincuan. Suka2 hati aku jer.
Lauk sampingan, hubby buat telur bungkus berkuah; gabungn telur bungkus & telur bistik. Bab2 bungkus mbungkus ni mmg keje hubby. Kitaorg taruk daging sebagai inti, dh alang2 ada daging kan. Lps tu huby buat kuahnya skali utk disiram kt luar telur bungkus tu. Ni resepi ciptaan hubby sndiri.
Sayurannya? Aku masak kailan ikan masin jer. Ini utk aku sorang sbb hubby sah2 tak mkn sayur, yg dia mkn cuma kuah & cebisan ikan masin tu jer. Air? Aku buat air oren sunquick & pcuci mulutnya kek tgh mlm td. Aik, itu jer lauknya? Kata special...erm, kami 2 org ni mmg tak reti nk mkn klau lauk byk2. Slalu masak mmg mcm tu; main dish, sayur utk aku, klau ada ikan masin goreng ikan masin & kadang2 hubby buat sambal belacan (klau nk mkn, hubby aku nk kna ada yg pedas2 ckit & dia mmg terer buat sambal belacan) & klau dia malas nk menumbuk, dia buat sambal kicap jer (kicap lemak manis & cili api). Hubby pn mmg tak bg masak byk2 jenis ni, katanya mbazir klau tak abis. Baik tuan...hehehe..


DAGING TUMIS ASAM JAWA
Sumber : Kak Madiha

Bahan2
500 gm daging lembu ~ potong nipis
2 biji kentang ~ potong wedges & goreng lalu ketepikan (optional.. tak bubuh pun takpe)
1 biji bawang besar ~ mayang
2 biji bawang putih ~ ketuk/mayang
1 inci halia ~ hiris nipis
5 biji cili padi ~ pecah2kan (MaDiHa boh sebiji2 sbb Haziq nak makan kuah takut pedas.. cili tu gigit time mkn.. walla )
minyak utk menumis
2 sudu besar asam jawa ~ campur air & ambil jusnya (Nk lebih msm boleh lebihkan asam jawa)
air secukupnya utk melembutkan daging
garam & perasa secukupnya

Cara Memasak
1. Rebus daging yg dah dihiris & dibersihkan hingga agak empuk.
2. Dlm kuali panaskan sikit minyak & tumiskan bwg putih, bwg besar & halia. Bila dah wangi masukkan air asam jawa. Biar merenih.
3. Masukkan daging rebus tadi berserta dengan airnya sekali. Biar mendidih. Kalau suka kuah lebih tambah aje airnya.. Masukkan cili padi, garam & perasa. Biar secukup rasa.
4. Last sekali masukkan kentang goreng tadi. Biar kejap then bolehlah di hidangkan.


Telur Bungkus Berkuah
- Hubby's Recipe -

Telur Bungkus

Bahan-bahan:
3 biji telur
100 gm daging lembu - direbus & di cincang
100 gm mixed vege (jagung, lobak merah dan kacang pis)
1 ulas bawang putih - di cincang
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 cm halia - dicincang
1 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Sedikit garam, gula & bahan perisa
Minyak untuk menumis
Kalau suka pedas, guna cili padi, cincang halus.

Cara-cara:
1. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi, kemudian masukkan bawang besar. Biarkan bawang besar layu dan masukkan rempah kari serta daging cincang.
2. Kemudian tambahkan sos ikan, sos tiram, sos cili, sos tomato, garam, gula dan bahan perasa.
3. Akhir sekali masukkan sayuran campur (dan cili padi, kalau gunakan).
4. Biarkan sebentar hingga semuanya masak dan bolehlah diangkat.
5. Panaskan kuali dgn sedikit minyak, pastikan minyak rata di sekeliling kuali.
6. Pukul telur hingga kembang. Tuang telur ke dlm kuali panas seperti membuat telur dadar. Pastikan telur itu nipis.
7. Apabila telur setengah masak, letakkan intinya di tengah-tengah dan lipatkan telur supaya intinya tidak terkeluar.

Sos

Bahan untuk Sos
2 ulas bawang kecil - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1 biji cili merah & cili hijau - dihiris halus
2 batang jagung muda - dipotong serong
Sedikit bunga kobis
Sedikit carrot - potong serong
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Garam & gula secukup rasa
Bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah
Minyak untuk menumis

Cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih & bawang kecil sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato, kacau sehingga ia sebati.
4. Masukkan jagung muda, bunga kobis dan karot, kacau sebati.
5. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan garam dan serbuk perasa.
6. Akhir sekali masukkan cili merah, cili hijau & bancuhan tepung jagung, kacau sosnya sehingga ia sebati dan sayurnya masak.
7. Kemudian tuang sos diatas telur bungkus tadi.


No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).