- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, July 18, 2009

Kerabu Emping

Ni edisi kumpul resepi makanan yg dh lama sgt tak mkn, nostalgia sungguh. Nak buat mmg takde la sbb nk cari bhn utama tu sukar ckit kt kl ni. Kerabu emping ni aku prnh mkn masa menuntut ilmu kt kedah dulu. Masa tu kt umah member aku kt jitra. Mak & tok dia mmg pakar buat kuih, siap amik upah buat kuih karas lg. So ari ni edisi menepek resepi jer. Masak? Ari ni gantung segala periuk belanga sbb hubby ajak mkn kt kedai jer.


Kerabu Emping Padi
oleh:
mama kastam tioman

Bahan-bahan ( sekeluarga )
300 gm emping padi
100 gm kelapa parut putih
1 ekor ikan kembung bakar
5 ulas bawang merah ( kecil )
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk lada hitam
Sedikit ajinomoto

Cara-cara
1. Ikan di ambil isinya kemudian di tumbuk bersama bawang kecil dan bawang putih. Ketepikan.
2. Sangai ( goreng tanpa minyak ) emping di dalam kuali sehingga garing dan rangup. Angkat dan ketepikan.
3. Masukan pula kelapa parut serta ikan yang telah di tumbuk bersama bawang tadi kedalam kuali. Masukan juga semua perasa, garam dan serbuk lada hitam.
4. Sangai sehingga garing dan ringan. Masukan pula emping tadi. Gaul sehingga sebati, tutup api.
5. Sedia untuk di makan..

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).