Ni seme gara2 tengok maria tunku sabri mkn kacang phool dlm rancangn jjcm. Klau tak silap, hidangn ni mjd santapan org arab. Lg enak jika di mkn dgn roti perancis. Klau tak silap famaous kt singapore & selatan semenanjung; johor.
Mula2 fikir gak, cmner la rupa kacang @ apa itu kacang pool. Ingatkan kacang panggang dlm tin tu. Lps recce kt internet, baru la tau rupanya kacang parang tp lg senang guna kacang parang dlm tin. Nk guna yg fresh pn boleh tp klau tak silap kna rendam lama gak la spy dia lembut. Gi pasaraya beli jenama kimball 'Foul Medammas' spt yg disaran oleh merpati66 (sila rujuk gambar kt sebelah).
Dh dpt bahan utamanya, kna plak cari resepinya. Mcm2 resepi aku jupe, semuanya menarik. Ada yg simple, ada yg begitu 'mewah' ingredientsnyer. That's why nape aku post mcm2 resepi kt sini. Bukan apa, saje utk rujukan. Mn la tau kot2 la nk ubah2 selera sbb lain org lain caranya, lain seleranya. Aku? Ari ni aku cuba resepi diana dulu. Len kali resepi org lain plak.
KACANG PHOOL HAJAH KAMISAH
Sumber : resepidiana
untuk 15 orang
Bahan-bahannya
6 -7 tin kacang phool/ kacang parang, 4 tin blender kasar + 3 tin diramas supaya ia sedikit berbiji-biji
5 sudu makan minyak sayuran
3 sudu makan rempah kari daging babas
1 sudu makan serbuk lada putih
200 gram daging cincang, digoreng tanpa minyak
Bahan untuk kisar
1 sudu makan jintan halus
1/2 sudu makan jintan kasar
2 biji bawang besar
1 inci halia
4 biji bawang putih
1 cawan lada kering kisar
Bahan Hiasan
6 biji telur, digoreng buat mata lembu setengah masak
2 biji bawang besar, didadu
4 batang lada hijau, dipotong serong
20 sen limau kasturi
1 tin minyak sapi, dicairkan
Cara-caranya
Panaskan minyak sayuran, tumis lada kering kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak sehingga ia naik bau. Masukkan rempah kari daging, serbuk lada putih, daging cincang, kacang phool yang telah diblender kasar dan juga diramas. Masukkan garam dan ajinamoto (jika suka). Kalau terlalu pekat boleh tambah sedikit air. Jangan terlalu banyak nanti cair tak sedap. Bila sudah mendidih, sudah sedia untuk dihidangkan.
Cara Menghidang
Sendukkan kacang phool kedalam pinggan. Ambil satu sudu makan minyak sapi yang telah dicairkan tuangkan atas kacang phool. Ini untuk membangkitkan dan juga menyedapkan kacang phool. Taburkan sedikit bawang yang telah didadu, hirisan cili hijau dan sebutir telur goreng. Limau kasturi letakkan ditepi. Sesuai dihidangkan dengan roti perancis.
KACANG PHOOL MAMI ASMAH LAILI
Kiriman : resepidiana
Bahan-Bahan
1 tin kacang PHOOL MEDAMAS masukkan didalam mangkuk
1 tin kacang kuda putih dan pecah-pecahkan
1 tin bake beans
1/2 kilo daging cincang
Beberapa biji telur, digoreng mata lembu
2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil
3 biji lada hijau, dihiris kasar
3 biji lada merah, dihiris kasar
6 biji limau kasturi, dibelah 2
Sedikit daun ketumbar dan daun pudina
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR
20 biji lada kering
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih dikisar halus
2 sudu teh penuh rempah beriani
Sedikit halia
Cara Cara
Tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan daging dan sedikit air. Masukkan semua kekacang dan gaul rata. Biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk dan pekat sedikit. Masukkan garam beserta daun ketumbar dan pudina. Rasa, jika ada yang kurang, tambah.
CARA MENGHIDANG
Tuang kacang Phool kedalam mangkuk. Hias dengan telur mata lembu, bawang dadu, lada hiris dan limau kasturi. Enak dilawankan dengan roti Perancis.
Kacang Phool
oleh: zara_klate
Bahan-bahan ( 4-5 org )
2 tin kacang phool - dikisar tapi tak terlalu halus
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2-3 batang lada hijau*
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan
sedikit tomato puree
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
Bahan Tabur
bawang besar - didadu kecil
buah tomato - didadu kecil
lada hijau - dipotong serong
bebrapa biji limau kasturi - dibelah dua
telur mata lembu (telur nie digoreng dgn sedikit minyak sapi)
hiris bahan yg bertanda *
Cara-cara
1. panaskan minyak. tumis bahan yg dihiris berserta serbuk ketumbar dan jintan.
2. setelah wangi dan naik bau, masukkan tomato puree. biarkan skejap.
3. masukkan kacang phool yg dikisar tadi (kalo pekat taruk sedikit air). dikacau. masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
4. masaklah dgn api yg kecil sbentar hingga kluar minyaknye.
5. angkat dan hidangkan dgn bahan taburan serta telur mata lembu. dan perahkan sepotong limau.
6. jika suke, bleh diambil sedikit lebihan minyak sapi yg digunakan utk menggoreng telur tadi dan diletakkan di atas kacang phool.
Kacang Foul/Pool or Kacang Parang
Sumber : merpati66
Bahannya:-
1 tin kacang foul/pool
5 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
2 ketol bawang besar
1/2 sudu jintan manis/putih
1/2 inci halia
caranya :
1. blender cili dan semua bawang & halia
2. tumis jintan hingga garing - masukkan bahan yang diblender
3. tadi masak hingga garing.Masukan kacang dalam kuah .
4. Bila kacang dah empuk boleh dihidangkan dengan telur goreng mata kerbau.
Kacang Phool
Sources : Sherri Anne
Here's the recipe:
450g foul medammes (half-blended)
250g minced beef (I've earlier sauteed these with 1 tsp garlic, 1/2 tsp ginger & 1 tblsp curry powder)
Half cup water
Onions*
3 cloves garlic*
1cm ginger*
5 pcs dried red chillies*
*All these ingredients to blend together to become a paste for frying
Salt to taste
Virgin oil
Garnish:
Egg cooked sunny-side-up
Green chillies (sliced)
Onions (chopped coarsely)
Lime
How to:
1) Heat virgin oil in frying pan. When it's hot, fry the onion paste till fragrant.
2) Add in the foul medammes and half cup of water. Leave to boil.
3) Once the mixture starts to boil & become a little thick in consistency, add in salt.
4) Give it a stir and turn off the heat.
Note: You do not want the mixture to be too dry nor watery. The mixture tends to be thicker and drier when cooled. If it gets to dry, just add in a little hot water & stir before serving. If it's too watery, leave it to boil for another 3-5mins.
To serve:
1) Fry egg.
2) Scoop some foul-medamme mixture into a bowl. Topped with egg.
3) Serve chopped onions, green chillies & lime at the side.
4) Serve hot with baguette.
Kacang Phool
Posted by m3rni3
Ingredients
Condiments
6 limes, halved
2 onion, chopped
2 grean chillies, chopped
6 sunny side ups eggs
The beans
3 onion, 2 ground and 1 roughly chopped
5 pips garlic
1 cm ginger
5 cm cinnomon stick
1 star anise
1 tbsp ground dried chilli
1 tsbp curry powder
250 gm minced meat, precooked
2 cans broad beans
ghee
salt
Method
1. In a blender, grind onion, garlic and ginger. Put aside.
2. In a blender, grind the broad beans roughly.
3. Pound cinnamon stick and star anise in a pestle and mortar.
4. Heat some ghee in a pot and fry the ground and pound ingredients and curry powder till fragrant and crisp.
5. Put in minced meat and lastly the broad beans.
6. Add salt to taste and cook thru.
7. Plate the kacang phool and top it off with lime, chopped onion, chopped green chilli and sunny side up. Serve with warm baguette.
Kacang Phool
Sumber : cranko21
Bahan-Bahan:
4 tin kacang foul (atau rendam kacang parang semalaman dan rebus hingga empuk - then kisar separuh kasar separuh halus - terpulang)
1 tin kecil minyak sapi
Bahan2 kisar:
1 sdm ketumbar - di sangar
1/2 sdm jintan manis - di sangar
1/4 sdm jintan putih - di sangar
3 biji bawang besarr
2 biji bawang putih
garam & gula secukup rasa
Taburan diatas kacang phool:
Bawang besar & tomato (potong dadu)
Lada hijau (dihiris)
Limau kasturi (dibelah dua)
Telur goreng mata lembu (make sure goreng ngan minyak sapi)
Cara Cara :
1. Panaskan minyak sapi di campur ngan sedikit minyak makan dlm periuk
2. Tumis bahan2 yg di kisar hingga naik bau.
3. Masukkan kacang parang yg sudah di mesin dan rasa garamnya dan tunggu hingga mendidih
4. Hidangkan dgn bahan2 taburan dan sedikit minyak sapi di atasnya dan beberapa keping roti perancis
Nota :
1. kalau nak masukkan daging kisar (letakkan sedikit rempah kari - dlm 1.5 sudu masa menumis bahan2 kisar)
2. Ada org suka mesin lada merah sedikit untuk rasa pedas2 sikit.
Kacang Phool
Kiriman : sweet_17
Gambar : heldamelissa
Bahan-bahan
1 tin kacang pool brand kimball (untuk 3-4 org)
daging cincang/daging potong kecik2
rempah sup/rempah kari
halia
bawang putih
bawang merah
minyak sapi
telur digoreng dengan minyak sapi
Cara-cara
1. tumiskan halia, bwg putih, bwg merah sampai kekuningan (guna minyak sapi)
2. masukkan daging dan rempah
3. masukkan kacang pool- kacang dilenyek2kan
4. tunggu sampai daging empuk
5. untuk hiasan- hirisan bawang besar- potong dadu, lada merah, limau kasturi
Kacang Phool
Sumber: Abg Rozzan
Bahan-Bahan
2 tin kacang parang rebus dlm tin
- separuh kisar halus, separuh lagi kisar kasar sedikit, ambil airnya sekali.
2 biji bawang besar (saiz besar, dipotong dadu kecil2)
3 biji tomato buah (dipotong dadu)
250 gm daging kisar
1 sudu teh ketumbar + ½ sudu teh jintan halus- optional (sangai, kisar halus)
secukup minyak masak
air secukupnya
Bahan-Bahan Sampingan
secukup telur digoreng mata lembu
(pada minyak menggoreng telur dicampurkan sedikit minyak sapi)
secukup bawang besar (potong dadu)
secukup lada hijau/merah (hiris)
limau kasturi (belah dua)
roti perancis (potong dan bakar sebentar)
Directions:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang dadu dan kacau. Masukkan tomato dan kacau lagi hingga layu. Masukkan daging kisar dan ketumbar/jintan lalu kacau rata hingga empuk.
2. Kemudian masukkan kacang parang tadi dan kacau rata-rata. Kalau sudah cukup masin, jgn bubuh garam. Angkat dan hidangkan.
Cara Menghidangkannya
Sediakan pinggan dan sendukkan kacang phool ke dalamnya. Setelah telur digoreng mata lembu, angkat dari kuali dan bubuh telur tu ke atas kacang phool. Scoopkan sedikit minyak (yg telah dicampur minyak sapi tadi) dan tuang ke atasnya. Taburkan bawang dadu, lada hijau/merah di sekeliling kacang phool ini dan perahkan jus dari sebiji limau kasturi. Enak dimakan waktu hangat2 dgn roti perancis.
Kacang Phool
Sumber : relaxkejap
Blend halus lalu tumis dgn minyak sapi:-
2 tins kacang phool
1 tin tomato paste (puree)
1 sudu makan jintan halus (disangai dulu)
1 sudu makan jintan kasar (disangai dulu)
1 ½ sudu makan ketumbar (disangai dulu)
sedikit minyak sapi
Cara-cara:
Hidang bersama bahan2 yg lain.
Kacang Phool
Sumber : relaxkejap
Bahan-bahan:-
1 tin kacang parang (buang air & cuci bersih)
½ kilo tulang kambing
½ cawan dhal merah
½ cawan dhal kuning
2 biji tomato (belah 2)
2 biji bawang besar (belah 4)
Cara-cara:-
1. Rebus kesemua bahan2 hingga daging empuk.
2. Keluarkan kacang2 yg belum betul2 pecah lalu dimesin.
3. Masukkan kedlm periuk semula dgn api yg kecil.
Rempah tumis:-
1 sudu makan jintan halus
1 sudu makan jintan kasar
1 ½ sudu makan ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
minyak
Cara-cara:-
1.Layangkan di kuali jintan,ketumbar & lada hitam.
2. Kemudian kisar kesemua bahan.
3. Panaskan minyak & tumiskan rempah hingga garing & wangi.
4. Kemudian masukkan rempah itu ke dlm periuk kacang phool tadi.
5. Kacau & biarkan masak lagi. Biarkan pekat & naik minyak.
Bahan hiasan:-
1 biji telur digoreng mata lembu dgn minyak sapi
1 biji bawang besar dipotong kecil2
1 btg lada merah & hijau dipotong kecil2
minyak sapi cair utk dituang panas2
1 biji limau nipis diperah apabila makan
Jgn lupa roti perancis. Dipotong serong & bakar sekejap.
Kacang Phool
Petikkan Dari Buku Masak Hidangan Seri Majlis
Resepi oleh Cik Junaidah Jaafar
Kiriman yusrosqis
Gambar Fida
Ingredients:
1 Tin Kacang Full Medammas
1 Tin Kidney Beans
(Campurkan dalam mangkuk kedua-dua jenis kacang bersama airnya dan pecah-pecahkan tapi juga boleh di blend setengah halus)
1 Tin Bake Beans (Jgn Di Pecahkan)
500gm Daging Cincang
Garam Secukup Rasa dan Serbuk Perasa (Jika Perlu)
Telur Goreng Mata Lembu
Lada Merah & Hijau (Di Hiris Kasar)
Limau Kasturi
Bahan Kisar :
20 Biji Lada Kering (Buang Bijinya)
20 Ulas Bawang Kecil
5 atau 6 Ulas Bawang Putih
1 Sudu Teh Jintan Kasar
1 Sudu Teh Jintan Halus
Halia Sebesar Ibu Jari
Directions:
1. Tumis rempah kisar hingga garing. Masukkan daging cincang. Masukkan sedikit air. Masak hingga daging empuk. Masukkan garam dan serbuk perasa.
2. Masukkan kacang Ful Medammas dan Kidney Beans yg dipecah atau dikisar dengan airnya sekali. Biarkan mendidih.
3. Biarkan ia berair kerana ia akan menjadi pekat bila sejuk. Selepas itu baru masukkan Bake Beans dengan airnya sekali dan dikacau. Bila mendidih, matikan api,
4. Semasa menghidang tuangkan Kacang Ful dalam mangkuk. Hias atasnya dengan sekeping telur mata lembu, lada hiris, bawang dadu dan perahan limau kasturi. Lawankan dengan roti perancis bakar yang panas ataupun roti bawang putih.
KACANG PHOOL
Sumber : rozzan
(untuk 10-12 orang)
Bahan-Bahan
500 gm kacang parang (rendam semalaman)
150 ml minyak masak
5 sudu besar minyak sapi QBB
3 biji bawang besar (potong dadu)
3-4 sudu besar cili kering kisar
2 biji tomato buah (potong dadu)
300 gm daging lembu (kisar)
1 tin kecil tomato puri (kira-kira 70 gm)
2 sudu besar jintan manis (sangai & tumbuk/kisar halus)
1 sudu teh lada hitam serbuk
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
Untuk Taburan
secukup limau kasturi (dibelah dua)
secukup cili hijau/merah
secukup bawang besar (dipotong dadu)
secukup telur mata lembu
roti perancis (dibakar sebentar)
Cara:
1. Kacang parang direbus dgn secukup air sehingga empuk. Kemudian kisar sehingga ¾ halus dgn menggunakan lebihan air rebusan tadi. Kalau suka, segenggam kacang ini dibiarkan sebiji-sebiji.
2. Panaskan campuran minyak & minyak sapi di dalam periuk. Tumis bawang besar sebentar lalu masukkan cili kering kisar. Kacau dan masak sehingga cili garing lalu masukkan tomato buah. Kemudian, masukkan daging kisar dan kacau lagi. Kalau perlu bubuh sedikit air.
3. Seterusnya, masukkan kacang parang yg telah dikisar tadi. Gaul/kacau rata-rata lalu masukkan tomato puri, jintan manis, lada hitam dan garam. Kacau sehingga rata dan matikan api.
4. Hidangkan dengan cili hijau/merah, bawang besar dadu, perahan jus limau kasturi, telur mata lembu dan roti perancis.
BISTIK KACANG PHOOL
Sumber : ibusha
bahan2nya :
1. 1 tin kacang parang(foul medammas-buang air kisar halus)
2. 2 biji bawang besar
3. 2 biji bawang putih
4. sedikit halia
5. 1 1/2 sudu besar rempah bistik( sy pakai brand minah)
6. 2 sudu besar tomato sos
7. 1 biji tomato(dadu kecil2)
8. daging cincang 200gm
9. garam, gula secukup rasa(sy gunakan 1 cube rusuk maggi, klu dah ltk ni tak yah pakai garam)
10. air, minyak
bahan hiasan :
telur goreng mata lembu
bawang goreng
lada hijau hiris
limau kasturi
roti
caranya :
2,3,4,5 kisar... panaskan minyak tumis bahan2 kisar ...tumis hingga garing atau hingga keluar minyak...masukan daging cincang, kacau hingga daging masak...masukan tomato dadu, tomato sos, kacang parang kisar dan kacau slu...lepas tu masukan air sikit, klu pekat blh tambah air lagi...masukan garam,gula kacau lagi..apabila masak padam api...
cara menghidang :
ltk telur goreng atas bistik kacang phool...taburkan lada, bawang goreng, limau...apabila hendak makan blhlah diperahkan limau kasturi...bistik kacang phool ini di makan dengan roti biasa atau roti perancis.
kacang phool
Sumber : blackmore
bahan-bahan
1 bungkus kacang parang-direndam hingga kembang, direbus hingga empuk & dikisar halus
bahan tumis
3 biji bawang besar diparut
5 ulas bawang putih-dikisar
sedikit halia di kisar
1 sudu kecil jintan halus disangar dan dikisar halus
2 sudu makan rempah kari daging
1/4 botol tomato sos
garam & serbuk perasa secukupnya
minyak
(resipi ni seharusnya pakai minyak sapi sepenuhnya-tapi memandangkan rasa muak, my sis pakai minyak masak aje)
cara-cara
tumis bawang putih & halia hingga naik bau.. masukkan jintan & bawang besar... masak hingga naik bau.. masuk kan tomato sos.. rempah kari.. tumis lagik hingga garing... masuk kan sedikit air & kacang yg telah di kisar tadi...garam secukup rasa.... masak hingga mendidih dan kuah nya pekat..
bahan taburan
bawang goreng atau bawang kecil yang didadu - ikut selera masing2
lada sulah jika hendak lagi pedas
daun sop
lada hijau di hiris
limau kasturi dibelah dua
telur yang digoreng dgn minyak sapi..
cara2 menghidang
senang saja...ambillah seberapa banyak kuah kacang nie dan letakkan dipinggan...telor yang telah digoreng ngan minyak sapi nie diletakkan diatasnya...ambil sedikit minyak sapi (yang dibuat goreng telur) tadi dan tuangkan keatas telor dan kuahnya...taburkan bahan2 taburan tadi dan bila nak makan...perah limau kasturi tu ke atasnya...makan dgn roti perancis...
Mula2 fikir gak, cmner la rupa kacang @ apa itu kacang pool. Ingatkan kacang panggang dlm tin tu. Lps recce kt internet, baru la tau rupanya kacang parang tp lg senang guna kacang parang dlm tin. Nk guna yg fresh pn boleh tp klau tak silap kna rendam lama gak la spy dia lembut. Gi pasaraya beli jenama kimball 'Foul Medammas' spt yg disaran oleh merpati66 (sila rujuk gambar kt sebelah).
Dh dpt bahan utamanya, kna plak cari resepinya. Mcm2 resepi aku jupe, semuanya menarik. Ada yg simple, ada yg begitu 'mewah' ingredientsnyer. That's why nape aku post mcm2 resepi kt sini. Bukan apa, saje utk rujukan. Mn la tau kot2 la nk ubah2 selera sbb lain org lain caranya, lain seleranya. Aku? Ari ni aku cuba resepi diana dulu. Len kali resepi org lain plak.
KACANG PHOOL HAJAH KAMISAH
Sumber : resepidiana
untuk 15 orang
Bahan-bahannya
6 -7 tin kacang phool/ kacang parang, 4 tin blender kasar + 3 tin diramas supaya ia sedikit berbiji-biji
5 sudu makan minyak sayuran
3 sudu makan rempah kari daging babas
1 sudu makan serbuk lada putih
200 gram daging cincang, digoreng tanpa minyak
Bahan untuk kisar
1 sudu makan jintan halus
1/2 sudu makan jintan kasar
2 biji bawang besar
1 inci halia
4 biji bawang putih
1 cawan lada kering kisar
Bahan Hiasan
6 biji telur, digoreng buat mata lembu setengah masak
2 biji bawang besar, didadu
4 batang lada hijau, dipotong serong
20 sen limau kasturi
1 tin minyak sapi, dicairkan
Cara-caranya
Panaskan minyak sayuran, tumis lada kering kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak sehingga ia naik bau. Masukkan rempah kari daging, serbuk lada putih, daging cincang, kacang phool yang telah diblender kasar dan juga diramas. Masukkan garam dan ajinamoto (jika suka). Kalau terlalu pekat boleh tambah sedikit air. Jangan terlalu banyak nanti cair tak sedap. Bila sudah mendidih, sudah sedia untuk dihidangkan.
Cara Menghidang
Sendukkan kacang phool kedalam pinggan. Ambil satu sudu makan minyak sapi yang telah dicairkan tuangkan atas kacang phool. Ini untuk membangkitkan dan juga menyedapkan kacang phool. Taburkan sedikit bawang yang telah didadu, hirisan cili hijau dan sebutir telur goreng. Limau kasturi letakkan ditepi. Sesuai dihidangkan dengan roti perancis.
KACANG PHOOL MAMI ASMAH LAILI
Kiriman : resepidiana
Bahan-Bahan
1 tin kacang PHOOL MEDAMAS masukkan didalam mangkuk
1 tin kacang kuda putih dan pecah-pecahkan
1 tin bake beans
1/2 kilo daging cincang
Beberapa biji telur, digoreng mata lembu
2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil
3 biji lada hijau, dihiris kasar
3 biji lada merah, dihiris kasar
6 biji limau kasturi, dibelah 2
Sedikit daun ketumbar dan daun pudina
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR
20 biji lada kering
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih dikisar halus
2 sudu teh penuh rempah beriani
Sedikit halia
Cara Cara
Tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan daging dan sedikit air. Masukkan semua kekacang dan gaul rata. Biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk dan pekat sedikit. Masukkan garam beserta daun ketumbar dan pudina. Rasa, jika ada yang kurang, tambah.
CARA MENGHIDANG
Tuang kacang Phool kedalam mangkuk. Hias dengan telur mata lembu, bawang dadu, lada hiris dan limau kasturi. Enak dilawankan dengan roti Perancis.
Kacang Phool
oleh: zara_klate
Bahan-bahan ( 4-5 org )
2 tin kacang phool - dikisar tapi tak terlalu halus
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2-3 batang lada hijau*
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan
sedikit tomato puree
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
Bahan Tabur
bawang besar - didadu kecil
buah tomato - didadu kecil
lada hijau - dipotong serong
bebrapa biji limau kasturi - dibelah dua
telur mata lembu (telur nie digoreng dgn sedikit minyak sapi)
hiris bahan yg bertanda *
Cara-cara
1. panaskan minyak. tumis bahan yg dihiris berserta serbuk ketumbar dan jintan.
2. setelah wangi dan naik bau, masukkan tomato puree. biarkan skejap.
3. masukkan kacang phool yg dikisar tadi (kalo pekat taruk sedikit air). dikacau. masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
4. masaklah dgn api yg kecil sbentar hingga kluar minyaknye.
5. angkat dan hidangkan dgn bahan taburan serta telur mata lembu. dan perahkan sepotong limau.
6. jika suke, bleh diambil sedikit lebihan minyak sapi yg digunakan utk menggoreng telur tadi dan diletakkan di atas kacang phool.
Kacang Foul/Pool or Kacang Parang
Sumber : merpati66
Bahannya:-
1 tin kacang foul/pool
5 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
2 ketol bawang besar
1/2 sudu jintan manis/putih
1/2 inci halia
caranya :
1. blender cili dan semua bawang & halia
2. tumis jintan hingga garing - masukkan bahan yang diblender
3. tadi masak hingga garing.Masukan kacang dalam kuah .
4. Bila kacang dah empuk boleh dihidangkan dengan telur goreng mata kerbau.
Kacang Phool
Sources : Sherri Anne
Here's the recipe:
450g foul medammes (half-blended)
250g minced beef (I've earlier sauteed these with 1 tsp garlic, 1/2 tsp ginger & 1 tblsp curry powder)
Half cup water
Onions*
3 cloves garlic*
1cm ginger*
5 pcs dried red chillies*
*All these ingredients to blend together to become a paste for frying
Salt to taste
Virgin oil
Garnish:
Egg cooked sunny-side-up
Green chillies (sliced)
Onions (chopped coarsely)
Lime
How to:
1) Heat virgin oil in frying pan. When it's hot, fry the onion paste till fragrant.
2) Add in the foul medammes and half cup of water. Leave to boil.
3) Once the mixture starts to boil & become a little thick in consistency, add in salt.
4) Give it a stir and turn off the heat.
Note: You do not want the mixture to be too dry nor watery. The mixture tends to be thicker and drier when cooled. If it gets to dry, just add in a little hot water & stir before serving. If it's too watery, leave it to boil for another 3-5mins.
To serve:
1) Fry egg.
2) Scoop some foul-medamme mixture into a bowl. Topped with egg.
3) Serve chopped onions, green chillies & lime at the side.
4) Serve hot with baguette.
Kacang Phool
Posted by m3rni3
Ingredients
Condiments
6 limes, halved
2 onion, chopped
2 grean chillies, chopped
6 sunny side ups eggs
The beans
3 onion, 2 ground and 1 roughly chopped
5 pips garlic
1 cm ginger
5 cm cinnomon stick
1 star anise
1 tbsp ground dried chilli
1 tsbp curry powder
250 gm minced meat, precooked
2 cans broad beans
ghee
salt
Method
1. In a blender, grind onion, garlic and ginger. Put aside.
2. In a blender, grind the broad beans roughly.
3. Pound cinnamon stick and star anise in a pestle and mortar.
4. Heat some ghee in a pot and fry the ground and pound ingredients and curry powder till fragrant and crisp.
5. Put in minced meat and lastly the broad beans.
6. Add salt to taste and cook thru.
7. Plate the kacang phool and top it off with lime, chopped onion, chopped green chilli and sunny side up. Serve with warm baguette.
Kacang Phool
Sumber : cranko21
Bahan-Bahan:
4 tin kacang foul (atau rendam kacang parang semalaman dan rebus hingga empuk - then kisar separuh kasar separuh halus - terpulang)
1 tin kecil minyak sapi
Bahan2 kisar:
1 sdm ketumbar - di sangar
1/2 sdm jintan manis - di sangar
1/4 sdm jintan putih - di sangar
3 biji bawang besarr
2 biji bawang putih
garam & gula secukup rasa
Taburan diatas kacang phool:
Bawang besar & tomato (potong dadu)
Lada hijau (dihiris)
Limau kasturi (dibelah dua)
Telur goreng mata lembu (make sure goreng ngan minyak sapi)
Cara Cara :
1. Panaskan minyak sapi di campur ngan sedikit minyak makan dlm periuk
2. Tumis bahan2 yg di kisar hingga naik bau.
3. Masukkan kacang parang yg sudah di mesin dan rasa garamnya dan tunggu hingga mendidih
4. Hidangkan dgn bahan2 taburan dan sedikit minyak sapi di atasnya dan beberapa keping roti perancis
Nota :
1. kalau nak masukkan daging kisar (letakkan sedikit rempah kari - dlm 1.5 sudu masa menumis bahan2 kisar)
2. Ada org suka mesin lada merah sedikit untuk rasa pedas2 sikit.
Kacang Phool
Kiriman : sweet_17
Gambar : heldamelissa
Bahan-bahan
1 tin kacang pool brand kimball (untuk 3-4 org)
daging cincang/daging potong kecik2
rempah sup/rempah kari
halia
bawang putih
bawang merah
minyak sapi
telur digoreng dengan minyak sapi
Cara-cara
1. tumiskan halia, bwg putih, bwg merah sampai kekuningan (guna minyak sapi)
2. masukkan daging dan rempah
3. masukkan kacang pool- kacang dilenyek2kan
4. tunggu sampai daging empuk
5. untuk hiasan- hirisan bawang besar- potong dadu, lada merah, limau kasturi
Kacang Phool
Sumber: Abg Rozzan
Bahan-Bahan
2 tin kacang parang rebus dlm tin
- separuh kisar halus, separuh lagi kisar kasar sedikit, ambil airnya sekali.
2 biji bawang besar (saiz besar, dipotong dadu kecil2)
3 biji tomato buah (dipotong dadu)
250 gm daging kisar
1 sudu teh ketumbar + ½ sudu teh jintan halus- optional (sangai, kisar halus)
secukup minyak masak
air secukupnya
Bahan-Bahan Sampingan
secukup telur digoreng mata lembu
(pada minyak menggoreng telur dicampurkan sedikit minyak sapi)
secukup bawang besar (potong dadu)
secukup lada hijau/merah (hiris)
limau kasturi (belah dua)
roti perancis (potong dan bakar sebentar)
Directions:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang dadu dan kacau. Masukkan tomato dan kacau lagi hingga layu. Masukkan daging kisar dan ketumbar/jintan lalu kacau rata hingga empuk.
2. Kemudian masukkan kacang parang tadi dan kacau rata-rata. Kalau sudah cukup masin, jgn bubuh garam. Angkat dan hidangkan.
Cara Menghidangkannya
Sediakan pinggan dan sendukkan kacang phool ke dalamnya. Setelah telur digoreng mata lembu, angkat dari kuali dan bubuh telur tu ke atas kacang phool. Scoopkan sedikit minyak (yg telah dicampur minyak sapi tadi) dan tuang ke atasnya. Taburkan bawang dadu, lada hijau/merah di sekeliling kacang phool ini dan perahkan jus dari sebiji limau kasturi. Enak dimakan waktu hangat2 dgn roti perancis.
Kacang Phool
Sumber : relaxkejap
Blend halus lalu tumis dgn minyak sapi:-
2 tins kacang phool
1 tin tomato paste (puree)
1 sudu makan jintan halus (disangai dulu)
1 sudu makan jintan kasar (disangai dulu)
1 ½ sudu makan ketumbar (disangai dulu)
sedikit minyak sapi
Cara-cara:
Hidang bersama bahan2 yg lain.
Kacang Phool
Sumber : relaxkejap
Bahan-bahan:-
1 tin kacang parang (buang air & cuci bersih)
½ kilo tulang kambing
½ cawan dhal merah
½ cawan dhal kuning
2 biji tomato (belah 2)
2 biji bawang besar (belah 4)
Cara-cara:-
1. Rebus kesemua bahan2 hingga daging empuk.
2. Keluarkan kacang2 yg belum betul2 pecah lalu dimesin.
3. Masukkan kedlm periuk semula dgn api yg kecil.
Rempah tumis:-
1 sudu makan jintan halus
1 sudu makan jintan kasar
1 ½ sudu makan ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
minyak
Cara-cara:-
1.Layangkan di kuali jintan,ketumbar & lada hitam.
2. Kemudian kisar kesemua bahan.
3. Panaskan minyak & tumiskan rempah hingga garing & wangi.
4. Kemudian masukkan rempah itu ke dlm periuk kacang phool tadi.
5. Kacau & biarkan masak lagi. Biarkan pekat & naik minyak.
Bahan hiasan:-
1 biji telur digoreng mata lembu dgn minyak sapi
1 biji bawang besar dipotong kecil2
1 btg lada merah & hijau dipotong kecil2
minyak sapi cair utk dituang panas2
1 biji limau nipis diperah apabila makan
Jgn lupa roti perancis. Dipotong serong & bakar sekejap.
Kacang Phool
Petikkan Dari Buku Masak Hidangan Seri Majlis
Resepi oleh Cik Junaidah Jaafar
Kiriman yusrosqis
Gambar Fida
Ingredients:
1 Tin Kacang Full Medammas
1 Tin Kidney Beans
(Campurkan dalam mangkuk kedua-dua jenis kacang bersama airnya dan pecah-pecahkan tapi juga boleh di blend setengah halus)
1 Tin Bake Beans (Jgn Di Pecahkan)
500gm Daging Cincang
Garam Secukup Rasa dan Serbuk Perasa (Jika Perlu)
Telur Goreng Mata Lembu
Lada Merah & Hijau (Di Hiris Kasar)
Limau Kasturi
Bahan Kisar :
20 Biji Lada Kering (Buang Bijinya)
20 Ulas Bawang Kecil
5 atau 6 Ulas Bawang Putih
1 Sudu Teh Jintan Kasar
1 Sudu Teh Jintan Halus
Halia Sebesar Ibu Jari
Directions:
1. Tumis rempah kisar hingga garing. Masukkan daging cincang. Masukkan sedikit air. Masak hingga daging empuk. Masukkan garam dan serbuk perasa.
2. Masukkan kacang Ful Medammas dan Kidney Beans yg dipecah atau dikisar dengan airnya sekali. Biarkan mendidih.
3. Biarkan ia berair kerana ia akan menjadi pekat bila sejuk. Selepas itu baru masukkan Bake Beans dengan airnya sekali dan dikacau. Bila mendidih, matikan api,
4. Semasa menghidang tuangkan Kacang Ful dalam mangkuk. Hias atasnya dengan sekeping telur mata lembu, lada hiris, bawang dadu dan perahan limau kasturi. Lawankan dengan roti perancis bakar yang panas ataupun roti bawang putih.
KACANG PHOOL
Sumber : rozzan
(untuk 10-12 orang)
Bahan-Bahan
500 gm kacang parang (rendam semalaman)
150 ml minyak masak
5 sudu besar minyak sapi QBB
3 biji bawang besar (potong dadu)
3-4 sudu besar cili kering kisar
2 biji tomato buah (potong dadu)
300 gm daging lembu (kisar)
1 tin kecil tomato puri (kira-kira 70 gm)
2 sudu besar jintan manis (sangai & tumbuk/kisar halus)
1 sudu teh lada hitam serbuk
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
Untuk Taburan
secukup limau kasturi (dibelah dua)
secukup cili hijau/merah
secukup bawang besar (dipotong dadu)
secukup telur mata lembu
roti perancis (dibakar sebentar)
Cara:
1. Kacang parang direbus dgn secukup air sehingga empuk. Kemudian kisar sehingga ¾ halus dgn menggunakan lebihan air rebusan tadi. Kalau suka, segenggam kacang ini dibiarkan sebiji-sebiji.
2. Panaskan campuran minyak & minyak sapi di dalam periuk. Tumis bawang besar sebentar lalu masukkan cili kering kisar. Kacau dan masak sehingga cili garing lalu masukkan tomato buah. Kemudian, masukkan daging kisar dan kacau lagi. Kalau perlu bubuh sedikit air.
3. Seterusnya, masukkan kacang parang yg telah dikisar tadi. Gaul/kacau rata-rata lalu masukkan tomato puri, jintan manis, lada hitam dan garam. Kacau sehingga rata dan matikan api.
4. Hidangkan dengan cili hijau/merah, bawang besar dadu, perahan jus limau kasturi, telur mata lembu dan roti perancis.
BISTIK KACANG PHOOL
Sumber : ibusha
bahan2nya :
1. 1 tin kacang parang(foul medammas-buang air kisar halus)
2. 2 biji bawang besar
3. 2 biji bawang putih
4. sedikit halia
5. 1 1/2 sudu besar rempah bistik( sy pakai brand minah)
6. 2 sudu besar tomato sos
7. 1 biji tomato(dadu kecil2)
8. daging cincang 200gm
9. garam, gula secukup rasa(sy gunakan 1 cube rusuk maggi, klu dah ltk ni tak yah pakai garam)
10. air, minyak
bahan hiasan :
telur goreng mata lembu
bawang goreng
lada hijau hiris
limau kasturi
roti
caranya :
2,3,4,5 kisar... panaskan minyak tumis bahan2 kisar ...tumis hingga garing atau hingga keluar minyak...masukan daging cincang, kacau hingga daging masak...masukan tomato dadu, tomato sos, kacang parang kisar dan kacau slu...lepas tu masukan air sikit, klu pekat blh tambah air lagi...masukan garam,gula kacau lagi..apabila masak padam api...
cara menghidang :
ltk telur goreng atas bistik kacang phool...taburkan lada, bawang goreng, limau...apabila hendak makan blhlah diperahkan limau kasturi...bistik kacang phool ini di makan dengan roti biasa atau roti perancis.
kacang phool
Sumber : blackmore
bahan-bahan
1 bungkus kacang parang-direndam hingga kembang, direbus hingga empuk & dikisar halus
bahan tumis
3 biji bawang besar diparut
5 ulas bawang putih-dikisar
sedikit halia di kisar
1 sudu kecil jintan halus disangar dan dikisar halus
2 sudu makan rempah kari daging
1/4 botol tomato sos
garam & serbuk perasa secukupnya
minyak
(resipi ni seharusnya pakai minyak sapi sepenuhnya-tapi memandangkan rasa muak, my sis pakai minyak masak aje)
cara-cara
tumis bawang putih & halia hingga naik bau.. masukkan jintan & bawang besar... masak hingga naik bau.. masuk kan tomato sos.. rempah kari.. tumis lagik hingga garing... masuk kan sedikit air & kacang yg telah di kisar tadi...garam secukup rasa.... masak hingga mendidih dan kuah nya pekat..
bahan taburan
bawang goreng atau bawang kecil yang didadu - ikut selera masing2
lada sulah jika hendak lagi pedas
daun sop
lada hijau di hiris
limau kasturi dibelah dua
telur yang digoreng dgn minyak sapi..
cara2 menghidang
senang saja...ambillah seberapa banyak kuah kacang nie dan letakkan dipinggan...telor yang telah digoreng ngan minyak sapi nie diletakkan diatasnya...ambil sedikit minyak sapi (yang dibuat goreng telur) tadi dan tuangkan keatas telor dan kuahnya...taburkan bahan2 taburan tadi dan bila nak makan...perah limau kasturi tu ke atasnya...makan dgn roti perancis...
No comments:
Post a Comment