- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Wednesday, July 15, 2009

Sotong Goreng Berempah

A day b4 hubby's birthday. Spt yg dijanjikan hubby blik ari ni. Konon nk masak special kt dia tp hasilnya mcm biasa jer. Masakan ni aku dh duk terfikir sejak bln lps. Huby mmg suka seafood ni especially sotong & udang. Kebetulan plak tengok satu rancangan tv yg tunjuk resepi ni. Lupa la plak siapa tukang masaknya tp aku terus jatuh hati kt resepi ni sbb simple. Lgpn biasa klau masak sotong, klau tak masak tumis, masak kuning. Ni kira lain la ckit sbb ia berempah. So bila smpai hari yg ditunggu, apa lg, bukak buku resepi, terus la bmula agenda memasak. Nsib baik hubby suka. Katanya ada kelainan. Alamak, bangganya....So ini la resepinya. Pd tuan empunya resepi, tq la bg resepi ni, maaf sbb lupa sape pemyumbang resepi ni (kalau tak silap puan Ira from aura seri). Resepi aku ni mcm biasa la, takde sukatan, main pakai boh jer...pandai2 agak la yer. Kt bawah tu plak aku saje jot down lain2 resepi utk masakan sotong goreng berempah ni, bukan utk perbandingan tp sebg rujukan jer. Ye la kan, lain org lain seleranya. So bleh la pilih yg mn satu berkenan di hati. As for me, aku blom ada kesempatan nk cuba resepi yg lain2 tu. Insyaallah, lps ni.


Sotong Goreng Berempah
Picture :
pigpigscorner

Bahan-bahan
Sotong - dipotong kecil
Bawang merah }
Bawang putih } dikisar halus
Halia }
Serbuk kari ikan
Serbuk kunyit
Jintan Manis
Jintan Putih
Daun kari
Daun sup
Cili merah - dihiris
Garam, gula & serbuk perasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Perapkan sotong bersama serbuk kari ikan, serbuk kunyit, jintan manis & jintan putih buat seketika. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bhn kisar hingga wangi.
3. Masukkan sotong yg telah diperap td. Kacau.
4. Masukkan daun kari, daun sup & cili merah. kacau.
5. Akhir sekali, masukkan garam, gula & bahan perasa secukup rasa. Biarkan seketika, siap.




Sotong Goreng Berempah
Kiriman :
cetusanselera

Bahan-bahan:
1. Sotong - sekilo...dah dibersihkan, rebus sekejap saja utk buang airnya...jangan lama nanti liat.
2. Bawang besar , bawang putih - dicincang halus atau kiub..
3. Halia- hiris-hiris
4. Cili Merah - cincang juga tapi jangan halus sangat nanti tak lawo....hehehe....
5. Daun Kari - agak-agak ler, jangan sepokok dah!...wakakaka....
6. Rempah Kari udang - 1 sudu besar - kalau suka rempah lebih, lebih ler letaknya yek..
7. Kicap manis - 1 sudu besar
8. Minyak - utk goreng
9. Garam secukup rasa

Cara:
-Tumis bawang-bawang dengan 2-3 sudu minyak tengok sotong banyak mana ler..
-masuk rempah kari , halia - tumis lagi
-masuk air sikit, kacau-kacau sikit, masuk cili
-dah kering sikit je....masuk kicap manis
-masuk sotong, garam, daun kari - rasalah secukup rasa......




Sotong Goreng Berempah
Sumber :
kak ina kl

Bahan-bahan
4 ekor sotong besar-dipotong bulat
1 1/2 sudu makan kari daging
1 sudu makan cili kisar
5 biji bawang kecil*
3 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
1 sudu makan sos tomato
1 biji tomato di belah 4
garam dan sedikit serbuk kunyit

Bahan tumisan
tumis empat sekawan(bunga lawang,cengkih, pelaga dan sebtg kayu manis)
1 tangkai daun kari
1/2 bawang besar di hiris halus
minyak secukupnya
sehelai daun pandan-disiat dan di simpul

Cara-cara
1. Bubuh garam dan serbuk kunyit dan goreng sebentar sotong yang telah dibersihkan.
2. Tumbuk/kisar bahan-bahan bertanda *
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan dan kemudian bahan-bahan kisar
4. Setelah garing masukkan serbuk cili dan serbuk kari daging. Masukkan sedikit air.
5. Biarkan sebentar dan kacau dan masukkan garam secukup rasa.
6. Bolehlah dihidangkan.
7. Masukkan tomato, sos tomato dan sotong dan kacau sebati.
8. Bila kuah agak pekat barulah di padamkan api.




Sotong Goreng Berempah
Sumber : serimas.com.my

Bahan-bahan
½ kg Sotong - cuci dan dipotong-potong

A Mesin & Perap
3 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang putih
3 cm Halia
1 labu Bawang Besar
2 tangkai Daun Kari
1 sudu Rempah kari daging
1 sudu teh Garam
1 sudu teh Serbuk kunyit

B
1 labu Bawang besar - potong nipis
2 sudu Tepung jagung
1 sudu Tepung Naik Sendiri
¼ sudu teh Garam

C
2 cawan Minyak Masak SERIMAS
1 sudu Golden Treat Ghee

Cara membuatnya
1. Cuci sotong dan potong kecil-kecil.
2. Mesin bahan A dan gaul dengan sotong, perap 30 minit.
3. Panaskan minyak SERIMAS dan Golden Treat Ghee.
4. Goreng sotong dengan menutup tudung supaya tidak hangus.
5. Hidang bersama ita sos lada hitam atau cili sos.




Sotong Goreng Berempah
Kiriman: Zura
Gambar :
maisya

Bahan-Bahan:
10 ekor sotong - di potong kecil
Sebungkus rempah kari daging
Daun kari 2 tangkai
Bawang besar di potong bulat
6 sudu kicap
Sedikit air
Minyak
Garam - secukup rasa
Bawang merah diracik untuk dijadikan bawang gorang

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
2. Masukkan rempah kari dan sedikit air. masak sehingga rempah kari betul2 masak.
3. Masukkan kicap dan sotong. Gaul rata.
4. Masukkan bawang besar,garam dan serbuk perasa. Gaul hingga rata.
5. Biarkan sehingga sotong masak dan sementara itu dengan menggunakan kuali yang lain, tumiskan bawang merah dan daun kari. Gorang sehingga bawang agak kekuningan.
6. Setelah itu, masukkan bawang goreng dan daun kari ini ke dalam kuali yang berisi sotong tadi (termasuk minyak gorengan bawang goreng dan daun kari)
7. Perlahankan api dan siap untuk dihidangkan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).