Masa puasa ni tekak nk mkn yg masam2 jer. So ari ni aku masak makanan yg sah2 hubby aku takkan mkn; kerabu perut. Nsib baik dia tak blik buka pose kt umah ari ni. Hubby aku ni tak mkn organ dlman binatang ni kecuali hati ayam. Ari ni aku buat sebiji mcm resepi ainal. Ada rasa masam2 dr cuka & tomato, tu yg bselera tu. Mkn dgn nasi sikit jer tp ratah smpai ke tgh mlm. Dlm pd tu aku post skali resepi mamasya. Dulu aku slalu buat mcm kak mamasya buat. Biasa la, org pt timur, ikan memanjang...
Kerabu Perut
Sumber : ainal
Bahan:
1/2 kg perut lembu - potong dan bersihkan
2 btg serai - mayang halus
1/2 btg bunga kantan - mayang halus
1 biji buah tomato - potong kecil
1/2 biji bwg besar - mayang dan potong halus
cuka secukup rasa
sos ikan/sotong secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
boleh di tambah timun/kacang pjg - potong halus dan taugeh sekiranya suka
Cara:
1.Setelah dibersihkan kesemuanya dan dipotong. Gaul.
2. Masukkan cuka, sos ikan, garam dan gula. Gaul rata.
3. Rasa dan hidang.
Kerabu Perut
Sumber : mamasya
Bahan
Perut Lembu - bersih dan rebus sampai empuk
1 ekor ikan kembong rebus/bakar-ambil isi dan tumbuk
1/ 2 cawan kelapa digoreng hingga kuning dan tumbuk kasar
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 biji cili merah dibuang biji dan potong tipis
sebatang serai dihiris tipis
1 biji limau nipis - utk perah/sedikit cuka makan
kacang botol/mangga muda racik/potong halus
garam,sedikit lada sulah dan gula secukup rasa.
Cara-cara
Campurkan semua bahan dan rasa masam serta masinnya.
2 comments:
Kerabu perut sedap kan kak... organ2 dalaman nie memang selalu best.. ehhehe... ayam kalu,kite suke pedal2 tue..heheh
sedap hingga mjilat jari...klau buat mee hoon sup pn sedap taruk perut byk2..akak plak suka hati ayam, hati lembu lg akak suka
Post a Comment