Bahan-Bahan:
Ikan Tenggiri atau Selayang/Sardin atau kembung
Secubit Garam
Bahan A
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
Air
Garam
Serbuk perisa
Suhun dan fucuk(jika suka)
Kentang dipotong dadu (jika suka)
Cara membuat bebola ikan:
Jika menggunakan ikan tenggiri, potong ikan berbentuk kiub/dadu.
Jika ikan sardin/kembung,siang ikan, buang perut dan kepala. Bersihkan ikan, hiris isi ikan dari arah ekor ke kepala. Ambil isinya dan buang tulang besar.
Dengan dry mill blender/pengisar kering, kisar ikan ini. Jangan tambah air.Ikan dan garam disatukan, kemudian bulat-bulatkan adunan ikan ini. Buat hingga habis dan ketepikan.
Cara Membuat Sup:
Panaskan minyak dalam periuk, kemudian tumiskan bahan A hingga naik bau. Setelah naik bau tumisan masukkan air dan kentang. Tunggu hingga menggelegak, baru masukkan bebola ikan. Suaikan rasa sup ini dengan memasukkan garam/serbuk perisa. Masukkan suhun dan padamkan api.
Bahan
1 rangka ayam [potong kecil]
500 gm mee kuning atau bihun [celurkan]
1 pokok daun sup [hiriskan]
1 batang carrot [potong kecil]
3 pokok sawi minyak/baby sawi/kailan [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
bawang goreng
garam
air secukupnya
2 s/b minyak
1 kiub ayam [maggi atau knor]
Bahan tumbuk/mesin
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam
Bahan Sos Kicap Pedas
15 biji ciliapi ] tumbuk halus
1 ulas bawang putih ]
2 s/b kicap cair
Bahan Calong
1/2 cawan isi ikan tenggiri atau selayang
1 s/k lada hitam tumbuk
sedikit tepung jagung
sedikit garam
Cara.
1. Isi ikan digaulkan dengan lada hitam, tepung jagung dan garam. Bulat2 bentuk kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/mesin sehingga wangi.
3. Masukkan air dan biarkan mendideh.
4. Masukkan garam, tulang ayam dan renehkan sehingga mendideh.
5. Apabila mendideh asingkan tulang2 ayam tadi dan masukkan calong.
6. Masukkan kiub ayam dan carrot dan bairkan mendideh perlahan2.
7. Masukkan sawi/kailan.
8. Bila mendideh tuangkan bahan sup keatas mee atau bihun.
9. Taburkan daun sup dan cili yg telah dihiriskan dan bawang goreng.
10. Hidangkan panas2 bersama sos kicap pedas.
Bahan
l peket mi lidi - rebus sampai lembut
Setengah kilo ikan selayang - diambil isi dan diblender... bentukkan bulat2
Sawi
Carrot
Taugeh
Bawang putih - di ketuk
Cara
Tumis bawang putih ... Masukkan air...Bila Mendidih, masukkan fishball tu... dah mendidih baru masukkaan sayur sawi dan carrot... pastu baru masukkan taugeh.. ltk garam.......baru masukkan mi tu........
Optional: Nak masukkan lada hitam pun buleh gak... cam yati, nak makan baru ltk lada hitam, sbb nnt anak2 x leh makan...
Bahan-bahan ( 6 - 7 org )
1 bungkus mihun - celurkan sekejap
300gm isi ayam
* 300gm isi ikan (selayang ke, tenggiri ke, ikut suka)
* 1sk tepung jagung
* 1/2 sk garam
* 1sk serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih - diketuk
telur (ikut suka letak berapapun/ikut bilangan org yg nak makan)
2 - 3sb lada hitam - ditumbuk
1 kiub pati ayam
2 liter air
sayur sawi, taugeh, carrot, jagung muda dan tomato
daun saderi
#utk lada kicap:
5 biji lada merah (kalau yg suka pedas bolehlah guna cili api)
5sb kicap manis
4 sb cuka
Cara-cara
1. Mihun yg dah dicelur hendaklah direndam sekejap dalam air sejuk biasa. Ini adalah supaya ia tidak melekat antara satu sama lain nanti. Setelah itu toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan masukkan lada hitam yg ditumbuk. Kacau sekejap hingga naik bau dan masukkan isi ayam. Kacau..
3. Masukkan air kedalam periuk dan masukkan garam dan kiub pati ayam. Sementara ia mendidih kita buat bebola ikan.
4. Utk buat bebola ikan*, ambil isi ikan (buangkan semua tulang yg kasar maupun yg halus). Utk kerja lebih senang bolehlah guna ikan tenggiri. Saya lebih suka guna ikan selayang kerana isinya lebih manis jd kuah mi ini akan lebih sedap.
5. Tumbuk isi ikan hingga lumat, lepas tu barulah gaul sebati dengan tepung jagung, sebuk lada hitam dan garam.
6. Bila kuah mi sudah mendidih, gentelkan isi ikan tadi menjadi bebola (sebesar guli) dan masukkan kedalam periuk. Buatlah hingga habis dan tunggu kuah mendidih semula.Bebola ikan akan naik terapung bila ia masak.
7. Masukkan telur satu persatu tp jgn kacau biar ia masak lama sikit supaya telur tak pecah dan masukkan gula sebagai penambah perisa.
8. Masukkan sayur2an yg telah dipotong kecuali tomato. Biarkan sebentar barulah dimasukkan tomato dan bolehlah padamkan api. Ini supaya tomato tak lembik sangat.
9. Utk membuat lada kicap, hiris lada merah nipis2 dan gaulkan dengan kicap manis dan cuka. Lada kicap ni lah yg akan menambah keenakan mi rebus ini
10. Utk menghidang, masukkan mihun kedalam mangkuk dan cedukkan kuah bersama sayur2an, bebola ikan, ayam dan sebiji telur keatasnya. Taburkan daun saderi yg dihiris halus.. dan hidangkan bersama lada kicap...
11. Mi ni juga rasanya sesuai utk org dalam pantang juga kot.. sbb banyak guna lada hitam..
No comments:
Post a Comment