Bahan-bahan
1 biji sayur peria
3 s/b taucu manis
1/2 cawan air
5 biji cili api [jika suka]
minyak
Bahan Hiris
1 labu bawang besar
3 uals bawang putih
3 biji cili hijau
2 biji cili merah
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
2. Masukkan air dan taucu. Kacau rata dan masukkan peria dan cili api.
3. Biarkan mendideh dan pekat.
4. Hidangkan dengan nasi putih dan ikan goreng.
Kacang Panjang Masak Taucu
Bahan-Bahan:
Seikat kacang Panjang
1/2 mangkuk udang basah
1/2 mangkuk isi ayam/hati&pedal - potong kecil
*10 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*2 cm lengkuas
*30 gm/2 sb lada kering
*5 biji cili padi
*3 cm halia
5 sudu taucu
belacan, garam dan gula
3 biji tomato, lada hijau
1 btg serai -ketuk
cara;
1.Blender semua bahan * dan tumis bahan * hingga wangi
2.Masukkan ayam dan masak hingga empuk.
3.Masukkan udang kacau. Kemudian masukkan kacang pjg,serai, belacan, taucu,lada hijau, garam dan gula.
4. Bila hampir masak masukkan buah tomato. Siap utk dihidangkan
Seikat kacang Panjang
1/2 mangkuk udang basah
1/2 mangkuk isi ayam/hati&pedal - potong kecil
*10 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*2 cm lengkuas
*30 gm/2 sb lada kering
*5 biji cili padi
*3 cm halia
5 sudu taucu
belacan, garam dan gula
3 biji tomato, lada hijau
1 btg serai -ketuk
cara;
1.Blender semua bahan * dan tumis bahan * hingga wangi
2.Masukkan ayam dan masak hingga empuk.
3.Masukkan udang kacau. Kemudian masukkan kacang pjg,serai, belacan, taucu,lada hijau, garam dan gula.
4. Bila hampir masak masukkan buah tomato. Siap utk dihidangkan
Bahan-Bahan:
sebatang lobak merah
sebatang lobak putih
sebiji tomato
2 batang seleri
(dihiris dalam saiz yang sedang)
Dikisarkan:-
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 ulas cili padi
Sepeket taucu
separuh kiub ikan bilis/ kiub ayam
sedikit garam, gula dan perasa
Cara:
- rebuskan lobak kedalam periuk 1 yang airnya secukup lobak itu tenggelam.
-setelah separuh empuk matikan api.
-dalam periuk kedua, panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. kacau sehingga naik minyak dan bau.
-masukkan kiub bilis dan kacau kemudian masukkan semua rebusan dengan airnya sekali kedalam periuk.
- masukkan tomato dan batang seleri yang telah dihiris sederhana.
-kemudian masukkan taucu, garam, gula dan perasa dan reneh sehingga masak semua.
-sedia untuk dihidang.
sebatang lobak merah
sebatang lobak putih
sebiji tomato
2 batang seleri
(dihiris dalam saiz yang sedang)
Dikisarkan:-
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 ulas cili padi
Sepeket taucu
separuh kiub ikan bilis/ kiub ayam
sedikit garam, gula dan perasa
Cara:
- rebuskan lobak kedalam periuk 1 yang airnya secukup lobak itu tenggelam.
-setelah separuh empuk matikan api.
-dalam periuk kedua, panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. kacau sehingga naik minyak dan bau.
-masukkan kiub bilis dan kacau kemudian masukkan semua rebusan dengan airnya sekali kedalam periuk.
- masukkan tomato dan batang seleri yang telah dihiris sederhana.
-kemudian masukkan taucu, garam, gula dan perasa dan reneh sehingga masak semua.
-sedia untuk dihidang.
Bahan-Bahan:
300g kangkung, dipotong
1 pkt taucu
5 ulas bawang merah}
4 ulas bawang putih}tumbuk
sedikit udang kering}
minyak untuk menumis
gula, garam
Cara:
*tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau.
*masukkan taucu masak sebentar.
*masukkan kangkung, goreng hingga layu.
*tambah sedikit air. tambah gula.
*jika kurang masin barulah tambah garam.
300g kangkung, dipotong
1 pkt taucu
5 ulas bawang merah}
4 ulas bawang putih}tumbuk
sedikit udang kering}
minyak untuk menumis
gula, garam
Cara:
*tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau.
*masukkan taucu masak sebentar.
*masukkan kangkung, goreng hingga layu.
*tambah sedikit air. tambah gula.
*jika kurang masin barulah tambah garam.
Bahan-Bahan:
1 keping tempe (dipotong persegi,goreng garing)
4 tangkai cili hijau (dibelah dua)
5 biji terung telunjuk (dibelah dua)
½ cm halia
1 sudu besar bawang putih (dikisar)
1 sudu besar bawang merah (dikisar)
2 sudu besar taucu
1 sudu kecil gula
Minyak untuk menumis
Cara:
Tumis bawang merah, putih & halia sehingga kuning & harum baunya. Kemudian
masukkan taucu & kacau sebati. Masukkan juga cili potong, terung telunjuk, garam
& gula. Kacau lagi sampai mesra. Setelah bahan-bahan ini agak masak, baru masukkan tempe goreng. Kacau bersama bahan-bahan tadi, kemudian angkat & bolehlah dihidangkan.
1 keping tempe (dipotong persegi,goreng garing)
4 tangkai cili hijau (dibelah dua)
5 biji terung telunjuk (dibelah dua)
½ cm halia
1 sudu besar bawang putih (dikisar)
1 sudu besar bawang merah (dikisar)
2 sudu besar taucu
1 sudu kecil gula
Minyak untuk menumis
Cara:
Tumis bawang merah, putih & halia sehingga kuning & harum baunya. Kemudian
masukkan taucu & kacau sebati. Masukkan juga cili potong, terung telunjuk, garam
& gula. Kacau lagi sampai mesra. Setelah bahan-bahan ini agak masak, baru masukkan tempe goreng. Kacau bersama bahan-bahan tadi, kemudian angkat & bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment