I love puding (actually i love all kind of food).But i still remember my friends caramel pudding i eat during fasting month 2 years ago.It was really delicious. I'm thinking to try it today for my late supper.I found a few recipes for the dish.Erm,today i think i want to make steam plain caramel pudding.I haven't buy the electric oven yet.I wish i have those extra money to buy it soon,hopefully b4 raya.
Bahan-bahan ( sekeluarga )
3 sudu besar gula pasir
1 tin susu pekat
7 biji telur ayam
1 cawan air
Cara-cara
1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.
2. Kepuk telur sampai berbuih pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata.......baru masukkan air.
3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........
4. Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh la dijamu untuk keluarga.......
Puding Karamel Feqah
Bahan-bahan :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung jagung/tepung kastad
Cara Membuatnya :
1. Masak gula hangus hingga cair. Tuangkan air panas.Kacau hingga sebati.
2. Kisar telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen dan tepung jagung dan kisar sebentar.
4. Tuangkan 1/2 adunan gula hangus dalam loyang 8 inci.Tuangkan adunan puding.
5. Kukus 20 minit hingga masak.
Ingredients :
4 large eggs (5 if small)
1 tin of condensed milk
1 1/2 tin water
1 teaspoon vanilla essence
Caramel
4 tablespoons sugar
Method :
1. Mix well all the above ingredients using a fork.
2. Make caramel with 4 tablespoons of sugar.
3. Grease the sides of a pyrex bowl with butter. Pour the caramel into the bowl.
4. Pour the milk mixture and steam for about 15 to 20 minutes on medium
BAHAN-BAHANNYA:
8 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan gula pasir
1 cawan air
2 sudu tepung kastard
4 sudu besar gula hangus - digoreng bersama 1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA:
1. Telur dipukul hingga kembang. Kemudian masukkan susu cair.
2. Masukkan gula bersama secawan air. Untuk menimbulkan bau harum, titikkan asen vanila. Masukkan juga tepung kastard.
3. Bahan-bahan tadi dituangkan ke dalam gula hangus. Kukus selama 45 minit.
Bahan A
10 biji telur
3 cawan gula
1 tin susu cair
3 cawan gula (hanguskan dalam loyang)
Bahan B
1 paket agar-agar
3 biji telur (ambik kuning sahaja)
1 tin susu cair
1 sudu tepung kastad
Esen vanila
Pewarna kuning
Gula secukup rasa
Warna merah dan coklat - mengikut kesukaan
Cara menyediakannya:
1. Hanguskan gula dalam loyang, biarkan ia sejuk.
2. Bancuh Bahan A (tak termasuk gula hangus) dan letakkan dalam loyang tadi. Kukus.
3. Bancuh susu cair, kuning telur, tepung kastard, pewarna kuning, esen vanila.
4. Agar-agar dimasak, bila masak masukkan bancuhan tadi dan kacau.
5. Bahagi adunan kepada 3 dan bubuh pewarna kuning merah dan coklat.
6. Tuangkan agar berwarna kedalam puding yg telah dikukus tadi mengikut kreativiti masing-masing
Bahan Karamel
100 g gula pasir
3 camb air
Bahan Puding
500 ml susu segar
3 camb tepung kastard
1 camt vanila
100 g gula halus
4 biji telur
Sediakan puding: Pukul telur dan gula hingga sebati (pastikan 'pusat' putih telur dibuang utk menghilangkan hanyir). Masukkan tepung kastard dan vanila, kacau rata. Panaskan susu sebentar (jangan biar mendidih) kemudian tuangkan ke dalam campuran telur. Tapiskan ke dalam jag.
Untuk gula hangus: Jerang kedua-dua bahan hingga gula larut. Masak lagi hingga menjadi keemasan kemudian tuangkan ke dalam loyang yg sudah dilengser dengan marjerin. Masukkan adunan telur, tutup 'longgar' dan kukus (atau bakar) selama 30-35 min atau hingga masak. Biar sejuk, simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam baru diterbalikkan ke dalam pinggan.
No comments:
Post a Comment