Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
5 cawan air
1 baang serai [ketukkan]
garam
bawang goreng
bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga
Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, ayam dan kacau rata.
4. Masukkan kentang, carrot, air, serai dan garam. Biarkan mendideh.
5. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Tutup api dan angkat.
7. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
Sup Ayam
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (disiang,asingkan kulit & lemaknya,ketepikan)
1 sudu kicap cair
Garam & lada sulah secukup rasa
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 labu sedang bawang
4 ulas bawang putih
.5 cm halia (dikikis kulitnya & biarkan sebuku
4 cawan air ]
250 gm ubi kentang (dipotong dadu kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Bawang merah goreng
Daun bawang dicincang
Daun sup yang dicincang
Lada-lada hiris yang telah dijeruk
Cara:
Potongkan ayam kepada ketulan-ketulan & perasakan dengan campuran kicap. Perapkan selama 15-20 minit. Panaskan kulit & lemak yang telah diketepikan itu di atas api yang besar.Dapatkan minyaknya & tapis. Tuangkan ke dalam periuk lain.Pijarkan atas api yang sederhana & masukkan rempah-rempah kering. Tumis selama 1-2 minit,kemudian masukkan bawang,bawang putih & halia. Goreng hingga layu.Besarkan api.Masukkan ayam & bahan perasa selebihnya.Goreng hingga rata kuningnya,kemudian kecilkan api.Masukkan air,ubi kentang & garam. Didihkan perlahan-lahan hingga ayam & ubi kentang empuk. Padamkan api itu. Sesuaikan rasanya & isikan ke dalam mangkuk-mangkuk sup yang berasingan.Taburkan atasnya dengan bawang merah goreng,daun bawang & daun sup.Hidangkan segera dengan lontong atau roti.Hidangkan lada dalam pinggan yang berasingan.
Sup ayam chinese style
Bahan-bahan ( 4 org )
sayur jeruk masin
ayam
halia
bawang putih di tumbuk kasar
taufu lembut
tomoto
Cara-cara
1. Ayam dipotong sedarhana,masukkan air,ayam yg siap dipotong,halia,bawang putih sayur jeruk masin....renehkan...sehingga ayam hampir masak
2. Masukan tomoto dan akhir sekali taufu...reneh lama sikit..
3. Utk menyedapan sup nye.tambah kiub pati ayam...atau garam dan aji no moto ikut suka..
sayur jeruk masin
ayam
halia
bawang putih di tumbuk kasar
taufu lembut
tomoto
Cara-cara
1. Ayam dipotong sedarhana,masukkan air,ayam yg siap dipotong,halia,bawang putih sayur jeruk masin....renehkan...sehingga ayam hampir masak
2. Masukan tomoto dan akhir sekali taufu...reneh lama sikit..
3. Utk menyedapan sup nye.tambah kiub pati ayam...atau garam dan aji no moto ikut suka..
Sup Ayam Tomato Pedas
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (potong 16)
10 ulas bawang merah (hiris & goreng)
Daun sup (hiris)
3 sudu besar tomato puree
1 paket Rempah sup bunjut Adabi
3 batang serai dititik
2 kiub ayam Knorr
1 mangkuk cendawan butang (belah dua)
Sebatang carrot (hiris memanjang - 2 cm)
Satu mangkuk bunga kobis
Air secukupnya (cukup untuk menenggelamkan ayam & sayuran sahaja)
Garam
Bahan dikisar halus:
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
3 cm (panjang) halia
2 sudu besar lada putih
6 tangkai cili padi
Cara:
Tumis bahan kisar sehingga terbit bau. Masukkan air, bunjut sup, serai, tomato puree dan kiub ayam. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan ayam. Apabila ayam masak, masukkan carrot. Biarkan 2 minit, masukkan cendawan dan bunga kobis. Masak selama 2-3 minit. Angkat. Apabila menghidang, taburkan bawang goreng dan daun sup.
No comments:
Post a Comment