2 bungkus mee segera [rebus dan toskan]
100 gram isi ayam [hiris nipis]
sawi [potong kecil]
kobis [potong kecil]
carrot [hiris nipis]
minyak
kicap
bahan tumbuk
3 biji cili merah
2 ulas bawang merah
Cara
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk. Goreng sampai wangi.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam lembut.
3. Masukkan sayuran dan juga sedikit kicap dan air.
4. Kacau rata. Masukkan mee dan biarkan sehingga lembut
5. Angkat mee dan hidangkan.
MEE GORENG ADIK SAYANG
bahan
3 bungkus mee segera[ayam] & perencah [patahkan sikit]
100 gm isi ayam
2 ekor sotong sederhan besar
1 keping fishcake
2 pokok sawi minyak
3 kelopak kobis panjang
1 batang lobak merah [kecil]
[semua bahan dipotong kecil]
bahan tumis
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
3 s/b cili mesin
3 s/b minyak
5 cawan air
1 s/b kicap
2 s/b tomato sos
bahan hiasan
lada merah
daun sup
[mayang halus]
timun [buangkan kulit dan hiriskan menyerong]
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi.
2. Masukkan cili dan biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan isi ayam, sotong dan fishcake. Kacau rata.
4. Masukkan air, kicap dan tomato sos. Biarkan mendideh.
5. Masukkan mee & perencah dan biarkan mendideh.
6. Masukkan pula sayuran dan kacau rata. Jika nampak seakan kering..tambahkan sikit air panas.
7. Bila nampak sayur layu bolihlah angkat kedalam pinggan.
8. Taburkan hirisan lada merah dan daun sup.
Susunkan hirisan timun ditepi pinggan.
9. Hidangkan bersama air jus oren.
Mee Berayam Sos Tiram
Bahan-Bahan:
125 gm daging ayam, dihiris nipis
2 bungkus mee maggi 2 minit, Perisa Ayam
4 cawan air panas
1 camca besar Sos Berperisa Tiram Maggi
1 camca teh Kicap Pekat Maggi
3 camca besar minyak masak
2 ulas bawang putih, dicincang
2 kuntum cendawan kering, direndam dan dihiris nipis
1 batang kecil lobak merah, didadu
2 batang sawi, dipotong 4 sm panjang
2 tangkai cili merah, dihiris
Cara:
Masak air di dalam periuk hingga mendidih. Masak mee maggi 1 minit atau hingga mi bercerai. Masukkan perisa ayam daripada mi maggi. Sejat mi dan simpan secawan air rebusan. Masukkan Sos Berperisa Tiram dan kicap pekat maggi kedalam air rebusan ini. Menggunakan periuk yang sama, tumis bawang putih bersama minyak panas hingga kekuningan. Masukkan ayam dan cendawan. Goreng hingga ayam masak. Masukkan sayuran dan goreng 2 minit lagi. Masukkan semula mi dan air rebusan tadi ke dalam periuk. Gaul rata dan masak 1 minit.
Sumber : MamaZieza Rnet
Bahan
6 biji telur
2 bungkus maggi perasa kari
1 cawan isi ayam yang didadu
1/2 cwn udang yang didadu (korang buang laa kulit ekkk...)
Daun bawang dihiris
Bawang besar sebiji dihiris (yang kecil)
Cili merah dihiris
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Cara Membuatnya
1. Memula masak maggi mee dalam air mendidih selama 2 minit dan toskan. Ketepikan.
2. Isi ayam dan udang itu gorengkan sedikit supaya masak sedikit.
3. Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris. Apabila layu, angkat dan ketepikan.
4. Pecah telur-telur tadi. Masukkan garam, lada sulah dan perencah kari maggi dan kacau. Kemudian masukkan ayam dan udang tadi dan masukkan maggi mee.
5. Siapkan kuali, kalau ada non stick lagi bagus. Goreng bahan-bahan tadi ngan minyak yang sedikit. Biarkan ia jadi seperti murtabak/telur dadar yang tebal. Mama buat kecil-kecil dalam 4 inci radius. Dapat 4 biji tebal.
6. Setelah masak sebelah terbalikkan sebelah lagi. Biarkan ia masak betul-betul. Kemudian hidangkan. Nak sedap lagi makan ngan sos. Isi ayam tu boleh diganti dengan sesuka hatinya.
Murtabak Maggi
Bahan
2 pack atau lebih mee maggi kari - celur & asingkan
2 atau lebih telur
½ kg nugget ayam
2-3 ulas bwg. putih & merah
1 biji bwg besar - dimayang
mix vege secukupnya - jika suka
kari ayam adabi secukupnya
Cara
1. nugget, bwg. putih, merah, kari adabi dan telur diblend (jgn lupa kari yg dlm peket maggi tu pun masukkan sekali
2. lepas tu semua bahan yg diblend tadi dicampurkan dgn maggi, bwg. besar dan mix vege, digaul rata hingga sebati
3. panaskan kuali, isi minyak sikit dan masukkan 1-2 senduk bahan tadi dan
goreng spt. biasa.
No comments:
Post a Comment