Bahan-bahan
2 keping Ikan cermin[boleh gunakan ikan merah, bawal putih,kembung]
1/2 cawan taucu
1 batang timun [potong kecil]
1/2 batang carrot [potong kecil]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/k gula
1 s/k kunyit
air secukupnya
minyak
bahan mayang/hiris
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili besar merah
3 biji cili hijau
3 labu bwg besar
Cara:
1. Bersihkan ikan dan gaul dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi.
3. Masukkan taucu, air asam jawa, gula, cili dan biarkan mendideh.
4. Masukkan timun dan carrot. Kacau rata.
5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.
6. Hidangkan bersama nasi putih.
Bahan-bahan ( 4 orang )
2 ekor ikan (ikan pape pon bole)
1/2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
2 hiris halia(potong panjang2)
3 biji cili api(nak pedas tambah lg)
2 sudu besar taucu
air asam jawa
serbuk kunyit
minyak
garam
1 sudu besar gula
3 cawan air
Cara-cara
goreng ikan yg telah digaul garam dan serbuk kunyit
sementara goreng ikan, boleh lah menyediakan kuah taucu. masukkan 1 sudu minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. then, masukkan halia dan cili api.
masukkan taucu dan kacau sekejap. masukkan air dan air asam jawa. tambah gula.(garam tak perlu sbb taucu dah masin)
setelah ikan masak, masukkan ke dalam kuah tersebut. biar hingga mendidih, tutup api.
Bahan-Bahan:
ikan bilis [ ikut suka ]
6-8 cili padi [ikut suka]
1 sudu besar tauchu
1 ulas bawang besar
1 tangkai serai dititik
1 biji limau kasturi
sedikit minyak
Cara:
Goreng ikan bilis hingga garing. Kemudian keluarkan. Gorengkan cili padi, bawang besar. Kemudian masukkan tauchu dan serai. Kemudian masukkan ikan bilis tadi. Akhir sekali perah limau kasturi keatas ikan bilis tadi. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment