- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Friday, June 13, 2008

Asam Pedas Trganu Version




Last time i cook 'asam pedas' kl version & luckily it turns out very well. Today, i'm going to introduce my home town 'singgang asam pedas' version which my mom & fiance always made.






Singgang asam pedas
By: hana_j



Bahan A
3 ekor ikan tongkol
2 keping asam gelugur
2 sudu besar cili kering kisar
5 tangkai daum kesum
5 cawan air
garam secukup rasa

Bahan B (di tumbuk)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 1/2 cm lengkuas

Cara:
Potong ikan dan bersihkan. Masukkan bahan yang ditumbuk dan air ke dalam periuk. Kemudian masukkan cili, asam gelugur dan daun kesum. Biarkan hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan ikan dan biar seketika.















SINGGANG PEDAS







Bahan-bahan:
600 g ikan kembung/selar kuning atau apa2 ikan yg digemari (gambo diatas menggunakan ikan butir nangka)
air secukupnya
2 keping asam keping
beberapa tangkai daun kesum
garam secukup rasa

Bahan tumbuk:
6 tangkai cili merah } nak lagi pedas boleh tambah cili api
3 ulas bawang merah
1.5 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup

Cara membuat:
1. Ikan dibersihkan dan di toskan.
2. Masukkan air, asam keping, lengkuas dan bahan tumbuk ke dalam periuk
3. Kemudian masukkan ikan.
4. Renihkan sehingga mendidih dan ikan masak. Masukkan daun kesom.
5. Rasakan garam secukupnya, bolehlah diangkat









Ikan puyu singgang asam pedas Terengganu style




Bahan-Bahan:
10/12 ekor ikan puyu sebesarlebih kurang 3 jari
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 besar ibu jari kunyit
1 besar ibu jari lengkuas
1 sudu kecil ketumbar
3 biji cili merah (cili padi/jarum lg ngam-ikut citarasa)
daun kesum
4 biji bendi (kalau taknak bubuh pun takpe)
2 keping asam keping
garam dan perasa

Cara:
tumbuk bahan-bahan diatas.
masukkan kedalam periuk bersama air.
masukkan asam, daun kesum tunggu sehingga mengelegak.
masukkan ikan serta bendi. masukkan garam dan bahan perisa.

Note : U can even use other kind of fishes like siakap, kerisi, merah, etc.






Singgang Asam Pedas Ikan Merah



Bahan2:
2 ketul ikan merah
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 besar ibu jari kunyit
1 besar ibu jari lengkuas
1 sudu kecil ketumbar
3 biji cili merah
daun kesum
4 biji bendi
2 keping asam keping
garam dan perasa

Cara:
tumbuk bahan-bahan diatas.
masukkan kedalam periuk bersama air.
masukkan asam, daun kesum tunggu sehingga mengelegak.
masukkan ikan serta bendi. masukkan garam dan bahan perisa












No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).