Last time i cook 'asam pedas' kl version & luckily it turns out very well. Today, i'm going to introduce my home town 'singgang asam pedas' version which my mom & fiance always made.
By: hana_j
Bahan A
3 ekor ikan tongkol
2 keping asam gelugur
2 sudu besar cili kering kisar
5 tangkai daum kesum
5 cawan air
garam secukup rasa
Bahan B (di tumbuk)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 1/2 cm lengkuas
Cara:
Potong ikan dan bersihkan. Masukkan bahan yang ditumbuk dan air ke dalam periuk. Kemudian masukkan cili, asam gelugur dan daun kesum. Biarkan hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan ikan dan biar seketika.
3 ekor ikan tongkol
2 keping asam gelugur
2 sudu besar cili kering kisar
5 tangkai daum kesum
5 cawan air
garam secukup rasa
Bahan B (di tumbuk)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 1/2 cm lengkuas
Cara:
Potong ikan dan bersihkan. Masukkan bahan yang ditumbuk dan air ke dalam periuk. Kemudian masukkan cili, asam gelugur dan daun kesum. Biarkan hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan ikan dan biar seketika.
Bahan-bahan:
600 g ikan kembung/selar kuning atau apa2 ikan yg digemari (gambo diatas menggunakan ikan butir nangka)
air secukupnya
2 keping asam keping
beberapa tangkai daun kesum
garam secukup rasa
Bahan tumbuk:
6 tangkai cili merah } nak lagi pedas boleh tambah cili api
3 ulas bawang merah
1.5 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
Cara membuat:
1. Ikan dibersihkan dan di toskan.
2. Masukkan air, asam keping, lengkuas dan bahan tumbuk ke dalam periuk
3. Kemudian masukkan ikan.
4. Renihkan sehingga mendidih dan ikan masak. Masukkan daun kesom.
5. Rasakan garam secukupnya, bolehlah diangkat
Bahan-Bahan:
10/12 ekor ikan puyu sebesarlebih kurang 3 jari
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 besar ibu jari kunyit
1 besar ibu jari lengkuas
1 sudu kecil ketumbar
3 biji cili merah (cili padi/jarum lg ngam-ikut citarasa)
daun kesum
4 biji bendi (kalau taknak bubuh pun takpe)
2 keping asam keping
garam dan perasa
Cara:
tumbuk bahan-bahan diatas.
masukkan kedalam periuk bersama air.
masukkan asam, daun kesum tunggu sehingga mengelegak.
masukkan ikan serta bendi. masukkan garam dan bahan perisa.
Note : U can even use other kind of fishes like siakap, kerisi, merah, etc.
Bahan2:
2 ketul ikan merah
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 besar ibu jari kunyit
1 besar ibu jari lengkuas
1 sudu kecil ketumbar
3 biji cili merah
daun kesum
4 biji bendi
2 keping asam keping
garam dan perasa
Cara:
tumbuk bahan-bahan diatas.
masukkan kedalam periuk bersama air.
masukkan asam, daun kesum tunggu sehingga mengelegak.
masukkan ikan serta bendi. masukkan garam dan bahan perisa
No comments:
Post a Comment