Bahan-bahan (Hidangan untuk 5 orang )
1½ kg (1 ekor) ayam, dibuang kulit dan dipotong 15 potongan
30 g (3 sudu makan) minyak sayuran
100 g (10 ulas) bawang merah dikisar berasingan
25 g (5 ulas) bawang putih
55 g (4 sudu makan) taucu, dibasuh di air lalu
500 ml (2 cawan) air
345 g (3 biji) ubi kentang, dibelah 8 setiap biji
8 g (1 sudu teh) kicap pekat
Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan-bahan kisar sehingga kekuningan, kemudian masukkan taucu dan goreng hingga garing.
2. Masukkan ayam dan gaul sehingga sebati, kemudian masukkan air, kicap pekat.
3. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan kentang dan masak sehingga daging ayam dan kentang tadi empuk dan kuah menjadi sederhana pekat.
4. Hidangkan.
Ayam Masak Taucu
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
6 batang serai
10 tangkai cili kering
40 biji lada hitam
2 labu bawang besar
14 kuntum bunga cengkih(7 ditumbuk halus, 7 lagi dicampur dalam lauk)
3 cawan santan kelapa
4 cawan besar taucu
1 cawan minyak masak
Cara:
Ayam dibasuh bersih dan dipotong 12 bahagian. Bahan seperti lada hitam, cili kering, bawang, serai, bunga cengkih dan taucu dikisar halus, Tumis hingga garing dan masukkan ayam dan pati santan. Setelah ayam empuk, masukkan sedikit garam secukup rasa.
Ayam Masak Bertaucu
Bahan-Bahan:
Ayam (anggaran 1kg )
2 biji bawang besar (dimayang bulat)
3 biji bawang putih ( dihiris )
halia ( anggaran 2cm - dihiris halus)
15 biji cili padi hijau (ikut selera )
sebiji lada benggala merah(dipotong berbaji)
2 biji tomato (dibelah 4)
2 sudu makan kicap pekat
5 sudu makan kicap manis
serbuk kunyit
garam
gula
minyak masak
Cara:
Goreng ayam dengan serbuk kunyit yang digaulkan dengan garam. Angkat dan ketepikan ayam yang telah digoreng. Dengan minyak ayam yang digoreng, tumis bawang besar, bawang putih, cili padi hingga naik bau. Apabila telah naik bau, masukkan ayam. Seterusnya masukkan kedua-dua jenis kicap dan kacau rata. Apabila kedua-dua kicap tersebut telah sebati masukkan taucu, lada benggala dan tomato. Seterusnya masukkan sedikit gula ( jika suka )kacau dalam 3 minit dengan api yang perlahan. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Tambahan:
1. Jika ingin kurang pedas, cili padi boleh ditukarkan dengan cili merah.
2. Jika suka masakan berkuah masukkan sedikit air asam jawa cair.
No comments:
Post a Comment