Bahan
4-5 ekor ketam - dibelah 2
1/4 camca teh serbuk kunyit
200-250 ml air
60 ml sos cili Thai / sos cili biasa / sos berperisa bawang putih
2 camca besar sos tomato
1 camca besar kicap manis
1 labu bawang besar - dipotong bulat
Gula & Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan kisar
2 biji cili merah
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang serai
3 biji buah keras
2 camca besar taucu
1 1/2 camca besar pes cili
Cara membuatnya
1. Perap ketam dengan kunyit & garam selama 30 minit.
2. Goreng dlm minyak panas sehingga separuh masak.
3. Dgn 3 camca besar minyak, tumiskan bahan kisar.
4. Bila wangi & naik minyak, masukkan air, sos cili, sos tomato, kicap, gula & garam.
5. Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Kemudian bubuh ketam.
6. Tutp kuali & biar ketam masak elok serta kuahnya pekat.
7. Campurkan bawang besar, kemudian kacau sebentar sebelum diangkat.
4-5 ekor ketam - dibelah 2
1/4 camca teh serbuk kunyit
200-250 ml air
60 ml sos cili Thai / sos cili biasa / sos berperisa bawang putih
2 camca besar sos tomato
1 camca besar kicap manis
1 labu bawang besar - dipotong bulat
Gula & Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan kisar
2 biji cili merah
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang serai
3 biji buah keras
2 camca besar taucu
1 1/2 camca besar pes cili
Cara membuatnya
1. Perap ketam dengan kunyit & garam selama 30 minit.
2. Goreng dlm minyak panas sehingga separuh masak.
3. Dgn 3 camca besar minyak, tumiskan bahan kisar.
4. Bila wangi & naik minyak, masukkan air, sos cili, sos tomato, kicap, gula & garam.
5. Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Kemudian bubuh ketam.
6. Tutp kuali & biar ketam masak elok serta kuahnya pekat.
7. Campurkan bawang besar, kemudian kacau sebentar sebelum diangkat.
Ketam Masak Taucu
Bahan-Bahan:
600 g ketam (potomg ikut suka)
3 biji cili merah ]
3 ulas bawag putih ] digiling berasingan
1 sudu besar taucu ]
1 sudu besar gula
½ sudu teh cuka
2.5 sm halia (dihiris)
Sedikit garam
Cara:
Panaskan minyak, gorengkan bawang putih kemudian masukkan taucu. Masukkan halia dan cili kacau biar rata. Masukkan ketam dan satu mangkuk air. Bila mendidih masukkan gula dan cuka. Apabila masak kacau perlahan-lahan hingga masak.
600 g ketam (potomg ikut suka)
3 biji cili merah ]
3 ulas bawag putih ] digiling berasingan
1 sudu besar taucu ]
1 sudu besar gula
½ sudu teh cuka
2.5 sm halia (dihiris)
Sedikit garam
Cara:
Panaskan minyak, gorengkan bawang putih kemudian masukkan taucu. Masukkan halia dan cili kacau biar rata. Masukkan ketam dan satu mangkuk air. Bila mendidih masukkan gula dan cuka. Apabila masak kacau perlahan-lahan hingga masak.
Ketam Sambal Goreng Taucu
Bahan
1 Kg ketam suri
Kisar:
5 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
20 biji lada Thailand hijau/merah- letak cili sikit saja sbb tak tahan pedas
1 sudu makan petis/belacan
3 sendok besar lada kisar
1 sendok besar sos cili
1 sendok besar taucu
2 biji jus limau kapas(limau nipis)
1/2 biji gula melaka(di potong nipis-nipis)
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara
1.PANASKAN kuali.
2.TUMIS bahan kisar hingga garing.
3.MASUKKAN sos cili, lada kisar, jus limau nipis, garam, gula melaka dan taucu. Masak lagi sebentar.
4.MASUKKAN ketam dan tutup kuali, biarkan hingga masak.
5. HIDANGKAN panas-panas.
NOTA YAGAN: Potong empat ketam itu dan mamar(ketuk) sepitnya kemudian cuci dengan air asam jawa. Bumbu lebih mudah meresap jika kita potong-potongkan ketam tersebut. Asam jawa pulak menghilangkan bau hanyir.
1 Kg ketam suri
Kisar:
5 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
20 biji lada Thailand hijau/merah- letak cili sikit saja sbb tak tahan pedas
1 sudu makan petis/belacan
3 sendok besar lada kisar
1 sendok besar sos cili
1 sendok besar taucu
2 biji jus limau kapas(limau nipis)
1/2 biji gula melaka(di potong nipis-nipis)
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara
1.PANASKAN kuali.
2.TUMIS bahan kisar hingga garing.
3.MASUKKAN sos cili, lada kisar, jus limau nipis, garam, gula melaka dan taucu. Masak lagi sebentar.
4.MASUKKAN ketam dan tutup kuali, biarkan hingga masak.
5. HIDANGKAN panas-panas.
NOTA YAGAN: Potong empat ketam itu dan mamar(ketuk) sepitnya kemudian cuci dengan air asam jawa. Bumbu lebih mudah meresap jika kita potong-potongkan ketam tersebut. Asam jawa pulak menghilangkan bau hanyir.
Udang Taucu
Bahan-Bahan:
500 gm udang basah
½ cawan taucu
½ cawan minyak
1 cawan pati santan, daripada sebiji kelapa
½ cawan air asam jawa
Sedikit garam, gula dan serbuk perisa
Bahan-bahan dimayang:
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sm halia
Cara:
Bersihkan udang, buang kulit dan kepalanya. Tinggalkan ekor sahaja. Taucu ditapis dan dibuangkan air masinnya. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan mayang. Masukkan udang. Kacau hingga bahan-bahan mayang layu. Masukkan air asam jawa, taucu, pati santan, serbuk perasa dan gula. Biar mendidih baru masukkan garam. Kacau hingga rata. Apabila kuah pekat baru diangkat.
500 gm udang basah
½ cawan taucu
½ cawan minyak
1 cawan pati santan, daripada sebiji kelapa
½ cawan air asam jawa
Sedikit garam, gula dan serbuk perisa
Bahan-bahan dimayang:
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sm halia
Cara:
Bersihkan udang, buang kulit dan kepalanya. Tinggalkan ekor sahaja. Taucu ditapis dan dibuangkan air masinnya. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan mayang. Masukkan udang. Kacau hingga bahan-bahan mayang layu. Masukkan air asam jawa, taucu, pati santan, serbuk perasa dan gula. Biar mendidih baru masukkan garam. Kacau hingga rata. Apabila kuah pekat baru diangkat.
Lala Goreng Pedas Dengan Taucu
Bahan-Bahan:
500 gm lala
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
3 sudu besar taucu
2 sudu kecil sos tiram
10 biji cili padi - dititik
1 batang serai
2 sm halia
Minyak untuk menumis
Garam
Cara:
Lala dicuci dan ditoskan. Halia, bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan serai, taucu dan cili padi. Kacau sekejap lalu tuangkan sos tiram dan kicap. Bubuh gula serta garam. Akhir sekali masukkan lala dan kacau rata-rata. Angkat.
500 gm lala
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
3 sudu besar taucu
2 sudu kecil sos tiram
10 biji cili padi - dititik
1 batang serai
2 sm halia
Minyak untuk menumis
Garam
Cara:
Lala dicuci dan ditoskan. Halia, bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan serai, taucu dan cili padi. Kacau sekejap lalu tuangkan sos tiram dan kicap. Bubuh gula serta garam. Akhir sekali masukkan lala dan kacau rata-rata. Angkat.
LALA GORENG TAUCHU
From: "Dezerin bt. Abdullah" dezerin@lth.gov.my
From: "Dezerin bt. Abdullah" dezerin@lth.gov.my
Bahan Tumbuk:
6 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan Basah:
500 gm lala
1 batang serai dititik
1 sudu besar taucu (cuci sedikit & toskan agar tidak terlalu masin)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar air tepung jagung (1 sudu besar tepung jagung dicampur air masak)
1 cawan air
1 biji cili merah dihiris untuk hiasan
2-3 helai daun bawang dihiris untuk hiasan
Cara-cara:
2. Tumiskan bahan tumbuk bersama dengan serai. Biar hingga wangi.
3. Masukkan sos tiram, taucu dan kacau. Masukkan lala dan kacau hingga rata.
4. Tutup kuali sebentar untuk lembutkan lala agar ia terbuka dan mengeluarkan air (dalam 2- 3 minit).
5. Masukkan air dan kacau hingga sebati dan masukkan garam, gula dan sedikit pak aji.
6. Jika suka, boleh masukkan sayur kacang buncis (yang telah dihiris) untuk menambahkan lagi rasa dan seri.
7. Masukan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
8. Setelah kuah pekat, taburkan daun bawang dan cili merah yang telah dihirs dan kacau .
9. Hidangkan terus semasa ia masih panas.
6 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan Basah:
500 gm lala
1 batang serai dititik
1 sudu besar taucu (cuci sedikit & toskan agar tidak terlalu masin)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar air tepung jagung (1 sudu besar tepung jagung dicampur air masak)
1 cawan air
1 biji cili merah dihiris untuk hiasan
2-3 helai daun bawang dihiris untuk hiasan
Cara-cara:
2. Tumiskan bahan tumbuk bersama dengan serai. Biar hingga wangi.
3. Masukkan sos tiram, taucu dan kacau. Masukkan lala dan kacau hingga rata.
4. Tutup kuali sebentar untuk lembutkan lala agar ia terbuka dan mengeluarkan air (dalam 2- 3 minit).
5. Masukkan air dan kacau hingga sebati dan masukkan garam, gula dan sedikit pak aji.
6. Jika suka, boleh masukkan sayur kacang buncis (yang telah dihiris) untuk menambahkan lagi rasa dan seri.
7. Masukan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
8. Setelah kuah pekat, taburkan daun bawang dan cili merah yang telah dihirs dan kacau .
9. Hidangkan terus semasa ia masih panas.
Lala Taucu
Bahan-Bahan:
500 gm lala
4 ulas bawang putih
2 batang serai
5 biji bawang merah
8 tangkai cili kering
2 sudu besar taucu
10 biji cili padi
100 gm ikan bilis
Garam
Gula
Bahan perasa
Cara membuatnya:-
- Kisar daun serai , bawang merah , bawang putih dan cili kering tetapi tidak terlalu lumat .
- Tumiskan bahan tadi dalam minyak panas .
- Goreng ikan bilis , masukkan taucu kemudian lala .
- Masak bahan tadi hingga masak .
- Sedia untuk dihidangkan .
No comments:
Post a Comment