- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Wednesday, June 25, 2008

Ketchup Again

Erm,what should i cook today? My fiance is going to stop by at my home this evening.So,it's time to refer my recipe's collection but still i've no idea at all.So,i had to ask him what he had in his mind.He asked me to cook 'ikan masak kicap'.Not ketchup again.But what to do,ur wish is my command....

Ikan Masak Kicap Bercili

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal (dikelar)
3 sudu besar kicap lemak manis
1 cawan air
Sedikit garam
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng
Daun pastri dihiris halus

Bahan-bahan ditumbuk :
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
10 biji cili api

Cara:
Ikan bawal disapu dengan garam, kemudian goreng seperti biasa (toskan).
Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali, bila panas masukkan bahan yang ditumbuk tadi, goreng sehingga kuning. Kemudian masukkan garam dan bahan perasa. Bila sebati masukkan air dan kicap. Bila mendidih sedikit masukkan ikan yang digoreng tadi. Biarkan sebentar, kemudian angkat dan hidang, taburkan dengan daun pastri.

Ikan Masak Kicap

Bahan-Bahan:
500 gm ikan selar kuning (disiang)
2 camca serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Sedikit minyak makan untuk melenser
3 biji besar ubi kentang (dibuang kulitnya & dihiris bulau-bulat)
2 kuntum bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
½ kuntum bunga lawang
4 labu sedang bawang besar (dihiris bulat-bulat)
4 biji buah tomato separuh masak (dihiris)
cawan air
2 camca kicap pekat
1 camca kicap manis
6 batang lada hijau ( dihiris menjadi jalur-jalur panjang)
1 camca gula merah -jika suka
1 biji tomato masak (dibelah-belah)

Bahan Tumbuk:
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 camca lada hitam

Cara:
Perasakan ikan dengan campuran kunyit & ketepikan selama 10 minit. Pijarkan minyak hingga berasap. Gorengkan ikan hingga garing, kemudian toskan minyak minyaknya ke dalam kuali & ketepikan.Gorengkan pula hirisan-hirisan ubi kentang seperti ikan. Pijarkan 2 camca minyak ditempat lain. Masukkan semua rempah kering & tumiskan hingga wangi. Masukkan bahan tumbuk. Tumis selama 2-3 minit.Masukkan bawang & tomato yang telah dihiris. Kecilkan api & masaklah hingga bawang layu. Masukkan air & semua kicap tadi. Kacaulah perlahan-lahan hingga mendidih. Masukkan ikan , kentang & lada. Didihkan perlahan-lahan selama 5-10 minit, Kemudian masukkan gula ( jika digunakan) & sesuaikan rasanya. Isikan ke dalam mangkuk & hiaskan dengan belahan-belahan tomato. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran & sambal.


MASAK KICAP IKAN TENGGIRI

Bahan-Bahan:
500 gm ikan tenggiri
1/2 cawan kicap pekat manis
4 s/b sos tomato
1 cawan minyak
1 s/b kunyit
1 s/k garam

Bahan Hiris
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili hijau
2 biji cili merah

Cara:
1. Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan kunyit dan sedikit garam. Gorengkan saperti biasa tetapi jangan garing.
2. Keluarkan separuh minyak dan masukkan bahan yg dihiriskan. Kacau rata.
3. Masukkan kicap, sos tomato dan kacau rata.
4. Masukkan lada hitam dan gaulkan rata. Rasakan garamnya.[selalunya takperlu masukkan garam]
5. Tuangkan kuah atas ikan didalam pinggan dan hidangkan.



Ikan tongkol goreng kicap

Bahan untuk rebus
Ikan tongkol
asam keping
lengkuas
garam
manisan/gula melaka

Bahan untuk goreng kicap
bawang besar-hiris
bawang putih- hiris
cili padi- hiris
kacang panjang
kicap
sos tiram

Cara-cara
1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).