- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Wednesday, December 10, 2008

Aneka Dalca


DALCA
- Kak Liza -

Bahan-Bahan:
600 gm daging
3 biji ubi kentang
5 batang kacang panjang
1 biji carrot
1 cawan kacang dhal.....rebus lembut
6 biji buah belimbing buluh
4 biji cili hijau
2 biji mangga muda
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji terung bulat putih atau biru
4 cawan santan
1 bungkus rempah kari daging.. dibancuhkan dgn air asam jawa
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] hiriskan
3 cm halia ]
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minya
Garam secukup rasa

Cara:
1. Potong daging nipis dan kecil. Basuh dan toskan.
2. Belah 4 kentang, tomato, bawang besar dan terung.
3. Potong kecil mangga muda.
4. Potong kacang panjang sepanjang 2.5 cm.
5. Panaskan minyak sapi & minyak .
6. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
7. Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak,
8. Masukkan daging dan santan secukup.
Renehkan sehingga lembuk/empuk.
9. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
10. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk.
11. Masukkan garam.
12. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
13. Renehkan sehingga naik minyak lagi.
14. Siap untuk hidangan




Dalca
- mamasya -

Bahan-bahan
150gm daging lembu - dihiris kecil dan direbus sehingga empuk
2 biji terung - dipotong pjg kecil2
1 biji karot - dipotong pjg kecil2
2 biji kentang-dipotong 6
8 batang kacang panjang - dipotong
2 biji cili hijau -dipotong pjg
1 sudu serbuk kari daging + 1 sudu serbuk dalca - dikacau dgn sedikit air
1 pkt santan debu/5 cawan santan
5 ulas bawang merah - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
sedikit kulit kayu manis
Minyak masak dan garam

Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
2. Masukkan bahan2 kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
3. Seterusnya masukkan daging dan 1 cawan santan-biarkan mendidih sekejab.Masukkan baki santan dan biarkan mendidih. .
4. Masukkan kacang sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.



Dalca Ayam
Sumber: Jelita November 1987

Bahan-Bahan:
2 kati ayam (potong kecil-kecil)
1 ½ cawan kacang dal (cuci & toskan)
1 pain air
2 biji ubi kentang (dipotong kecil)
2 biji terung (dipotong kecil)
2 biji terung (dipotong kecil)
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk rempah kari ayam
½ sudu teh garam
4 sudu besar minyak

Bahan Giling:
3 biji cili hidup
3 biji cili kering
2 inci halia
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci lengkuas

Cara:
Jerangkan air dalam periuk. Bila mendidih masukkan kacang dal, serbuk kunyit, serbuk kari & garam, biarkan mendidih. Pijarkan minyak & tumis bahan-bahan ditumbuk hingga naik minyaknya. Masukkan repah yang ditumis ke dalam dal mendidih tadi. Kacau. Masukkan garam, ubi kentang, terung & masak hingga dal serta ayam empuk. Rasa garamnya & angkat.




DALCA TULANG RUSUK

Bahan-bahannya:
• 300 gm daging rusuk
• 2 batang lobak merah
• 1 batang terung panjang
• 3 biji ubi kentang
• 2 biji tomato
• 100 gm kacang buncis
• 2 cawan kacang dal
• 8 sudu besar bumbung rempah kari daging
• 1 biji kelapa (dijadikan 4 cawan santan)
• 5 cm kulit kayu manis
• 3 kuntum bunga cengkih
• 3 biji buah pelaga
• air asam secukupnya
• garam secukupnya
• Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar:
• 2 biji bawang besar
• 4 ulas bawang putih
• 3 cm halia

Cara membuat:
i. Bersihkan daging rusuk dan masukkan kedalam periuk dan diisi air cukup menutupi daging.
ii. Rebus daging rusuk dan kacang dal sehinga keduanya masak dan empuk.
iii. Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda.
iv. Masukkan kentang dan lobak dan dimasak sehingga empuk. Bila kentang dan lobak telah empuk masukkan pula terung dan kacang panjang.
v. Tumis darat: Panaskan minyak dalam kuali yang berasingan. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikut dengan bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
vi. Masukkan rempah kari daging, gaul rata. Masukkan asam dan garam. Tumis sehingga ia masak dan masukkan kedalam periuk rebusan daging dan sayur-sayuran. Kacau hingga sebati.
vii. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya. Akhir sekali masukkan tomato. Padamkan api dan sedia untuk dihidang.
Nota: Sewaktu anda merebus daging rusuk dan kacang dal, jika air telah surut boleh ditambah dan masak sehingga daging empuk. Boleh juga anda gantikan daging rusuk kepada daging.



Dalca Asli
Sumber: Masakan Tradisional Utara 1991

Bahan-Bahan:
600 gm daging
300 gm ubi kentang
150 gm kacang panjang
150 gm kacang parpu
6 biji buah belimbing buluh
4 biji cili hijau
2 biji pisang abu
2 biji terung bulat putih atau biru
1 biji kelapa
1 bingkus rempah kari daging
4 labu bawang merah
1 sudu besar minyak sapi atau marjerin
Garam secukup rasa

Cara:
Potong daging 2.5 cm x 2.5 cm dan rebus hingga empuk. Belah empat kentang dan terung. Potong serong-serong pisang abu. Potong kacang panjang sepanjang 2.5 cm. Rebus kacang parpu hingga empuk dan ketepikan. Jerang santan bersama daging, rempah kari daging dan kacang parpu. Kacau selalu. Masukkan kentang, terung, pisang abu dan kacang panjang. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk. Masukkan garam. Masukkan garam. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji. Sementara itu panaskan minyak sapi atau marjerin dan tumi bawang merah yang telah dihiris. Apabila kuning dan wangi tuangkan bawang dan minyak ke dalam dalca yang sedang dimasak. Kacau seketika, padamkan api dan tutup periuk supaya bau tumisan terperangkap.



Dalca

Bahan-bahannya:
300 gm daging
2 batang lobak merah
2 biji terung bulat
3 biji ubi kentang
100 gm kacang panjang
1 cawan kacang dal (Yang telah di rebus)
1 peket rempah kari daging
1 biji kelapa (ambi 4 cawan santan)
6 ulas bawang merah (di kisar)
4 ulas bawang putih (di kisar)
2 sudu besar cili kering yang telah di kisar
5 cm kulit kayu manis
3 cm halia
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.Bersihkan daging dan potong kecil-kecil
2.Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda
3.Panaskan minyak dan tumis cili kering,rempah kari daging,bawang merah,bawang putih,halia,kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga.
4.Masukkan daging dan sedikit air.Biarkan kecit selama 15 minit.
5.Masukan pula kacang dal,santan,kunyit adn garam secukup rasa.
6.Akhir sekali masukan sayur-sayuran dan biarkan empuk.Angkat dan hidangkan.




Dalca
oleh: yummiez

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

Bahan hiris:
• 2 ulas bawang putih
• 1/2 biji bawang merah
• 1 cm halia

Bahan tumbuk:
• 2 ulas bawang putih
• 1/2 biji bawang merah
• 1 cm halia

• 1 kulit kayu manis
• 5 biji buah pelaga
• 5 biji bunga cengkih
• minyak secukupnya (lebih sikit pun takpe)
• 2 sudu besar rempah kari daging
• 1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
• 1 sudu kecil serbuk jintan putih
• air asam jawa secukup rasa
• beberapa ketul ayam (terpulang pd anda, saya guna leher, kaki dan peha)
• 1/2 cawan kacang dhal (direbus hingga lembut, sebahagian diambil dan ditumbuk hingga hancur)
• sayur2 spt karot, kacang panjang dan ubi kentang
• santan
• garam secukup rasa

Cara-cara
1. Hiris semua bahan hiris dan ketepikan. Sediakan rempah2 seperti di atas. Potong sayur mengikut kreativiti masing2. (Di dalam gambar ini, ada byk kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.. sebenarnya hanya satu kumpulan shj yg digunakan hehehe.. yg lain tu utk masak lain)
2. Gaulkan rempah kari daging, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih di dalam sebiji mangkuk dan tambah sedikit air.
3. Tumbuk semua bahan tumbuk dan ketepikan.
4. Panaskan minyak di dalam periuk. Setelah minyak panas, masukkan bahan hiris dan tumis. Sebelum bahan2 hiris berubah menjadi kuning, masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Tumis hingga naik bau dan kekuningan.
5. Masukkan campuran rempah daging yg dicampur air tadi ke dalam periuk dan biarkan seketika. Kemudian, masukkan bahan tumbuk dan kacau. Tambah sedikit air supaya rempah cair sedikit dan teruskan hingga rempah naik minyak.
6. Tambah air asam jawa, agak2 supaya tidak terlampau masam tapi ada rasa masam.
7. Masukkan ketulan ayam.
8. Setelah ayam separuh masak, masukkan semua kacang dhal yg direbus dan juga yg ditumbuk. Gaul rata.
9. Masukkan semua sayur2 yg telah dipotong. Tambah garam secukup rasa.
10. Tambah air mengikut kepekatan yg disukai. Kemudian, tambahkan santan secukupnya (jgn sampai kuah menjadi terlampau putih). Masak sehingga mendidih dan tutup api. Pastikan ubi kentang sudah lembut.




Dalca Daging
oleh: Noreen

Bahan-bahan ( Satu family )
200gm kacang dhal - direbus
200gm daging lembu - dihiris
2 biji terung bulat - dipotong kecil2
2 biji lobak merah (karot) - dipotong kecil2
2 biji kentang
10 batang kacang panjang - dipotong
50gm serbuk kari daging + sedikit air
4 cawan santan
Sedikit daun kari
Minyak masak dan garam

Bahan tumisan:
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang merah - dikisar
2 cm halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar

Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
2. Masukkan bahan2 kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
3. Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
4. Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.




Dalca Daging
Sumber : Variasi Masakan Utara (Norzailina Nordin)
Gambar : Baya

Bahan-bahan
600 gm daging kambing/lembu - dipotong 2 cm
100 gm kacang dal - direndam semalaman.( jeni terus rebus)
100 ml minyak masak
3 sudu makan rempah kari daging (Baya campurkan dari 2 jenis rempah
1/2 dari adabi dan 1/1 dari alagapas jika adabi saja rasanya pahit skit)
2 sudu makan dadih
2 sudu teh garam masala
1/2 sudu teh serbuk lada hitam

Dibelah empat
2 biji terung bulat
2 biji tomato

1 batang lobak merah - dipotong serong 1 cm
2 batang buah murungai - dipotong 4 cm (Jeni takde)
4 biji cili hijau - dibelah 4, jangan putus
1-2 biji limau nipis - ambil jusnya
750 ml santan cair - dari 1 biji kelapa (Jeni guna santan kotak 200 ml + 550 ml air)
Garam secukupnya (Jeni tambah gula juga)

Bahan (A)

Dihiris
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia

1 tangkai daun kari
5 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga

Dikisar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara Membuatnya
1. Rebus kacang dal dan daging berasingan hingga lembut. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan (A) hingga berbau.
3. Masukkan rempah kari, garam masala dan lada hitam. Kacau hingga keluar minyak.
4. Tuangkan dadih dan santan. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah minyak.
5. Bila mendidih, masukkan daging, ubi kentang, lobak merah, murungai dan terung.
6. Masak hingga kuah mendidih dan sayur-sayuran empuk.
7. Tambah garam dan jus limau secukup rasa.
8. Akhir sekali, masukkan tomato dan cili hijau. Apabila mendidih tutupkan api.



DALCA AYAM
- dapur keluarga -

Bahan-bahannya :-
1 ekor ayam -dibuang kulitnya dan dikerat bahagian
2 cbsr penuh serbuk kari ayam - dilumurkan pada ayam dan perap selama 20 minit.
500g kentang - dibelah 4
300g lobak merah - dibelah dua, dipotong kepada beberapa bahagian mengikut suka anda.
250g terung - dipotong mengikut suka anda
150g buah kelor - dikikis kulitnya dengan pisau. Dibelah kepada beberapa bahagian
150g kelapa parut - dicampurkan dengan 1/2 cawan air dan perah santannya
100g belimbing - dibelah 2 memanjang
8 biji tomato - (sederhana) - dibelah 2
2 cbsr penuh asam jawa - dicelur dulu kemudian dicampurkan dgn santan.

1) Bahan-bahan untuk ditumis:-
2 biji bawang besar (pilih yg sederhana) - dihiris halus
1 cbsr serbuk lada (jika suka)
1 tangkai daun kari
3 tangkai lada merah } dibelah dua
3 tangkai lada hijau }memanjang
2 tangkai daun ketumbar - dipotong kasar-kasar
10 cbsr minyak
garam secukup rasa

2) Bahan untuk Memasak Dhal:-
250g dhal - direndam selama 1-2 jam, kemudian dicuci dan buangkan kulitnya.
4 tangkai lada hijau - dibelah tengah
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 tangkai daun kari
6sm kayu manis
2 cteh penuh serbuk kunyit
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
4 ulas bawang putih } dikisar halus
3 cteh halia
7 cawan air

Cara Membuatnya :-
- Campurkan kesemua bahan memasak dhal ke dalam periuk, dimasak selama 20 minit atau hingga dhalnya empuk..
-Masukkan ayam yang diperap,lobak merah dan kentang bersama dhal. Tutup dan biarkan mendidih. Bila mendidih, digaul. Ditutup semula dan dimasak selama 10 minit..
- Apabila lobak merah dan kentang sudah empuk, masukkan kelor dan terung, tutupkan periuk. Dimasak lagi selama 5 minit. Tuangkan santan dan masukkan garam secukup rasa. Kecilkan apinya. Ditutup dan dimasak selama 5 minit lagi.
- Masukkan tomato dan belimbing. Dimasak lagi selama 1-2 minit. Angkat dan hidangkan.




DALCA
Sumber : Cek De Sam http://mamaera.fotopages.com
Kiriman : Kak Madiha

Bahan-Bahan:
500 gm daging (MaDiHa guna ayam)
3 biji ubi kentang
5 batang kacang panjang
1 biji carrot
1 cawan kacang dhal.....rebus lembut
4 biji cili hijau
1 biji tomato
1 labu bawang besar
daun kari (ini madiha tambah)
4 cawan santan
3 sudu makan rempah kari daging.. dibancuhkan dgn air asam jawa
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] hiriskan
3 cm halia ]
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara:
1. Potong daging nipis dan kecil. Basuh dan toskan.
2. Belah 4 kentang dan tomato
3. Potong kacang panjang.
4. Panaskan minyak sapi & minyak .
5. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
6. Masukkan rempah kari daging dan daun kari.. biarkan sehingga naik minyak.
7. Masukkan daging dan santan secukup.Renehkan sehingga daging empuk.
8. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
9. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk.
10. Masukkan garam.
11. Masukkan cili hijau dan renehkan sehingga naik minyak lagi.
12. Siap untuk hidangan

Nota: Boleh jugak di rebus dulu daging sehingga empuk dan gunakan daging dan air rebusan daging tersebut.



DALCA ISTIMEWA ALA MAGHRIBI

Bahan-bahan
4 camca besar Minyak Sawit Vesawit
Sedikit rempah penumis (pelaga, cengkih, kulit kayu manis dan bunga lawang)
4 helai daun kari }
2 biji bawang besar }
2 cm halia } dikisar halus
4 ulas bawang putih }
6 ulas bawang merah }
2 camca besar serbuk ketumbar }
3 camca besar serbuk cili }
1 camca besar jintan halus } disatukan
1 camca besar jintan kasar }
1 camca besar serbuk kunyit }
1 camca kecil serbuk cengkih }
1½ kg daging dan tulang kambing - dipotong sederhana lebar.
2 cawan kacang kuda (direbus sampai lembut dan ½ bahagian dimesin lumat)
1 tin buah tomato diramas halus
1 batang zuchinni dipotong lebar-lebar
2 biji terung bulat
1 batang carrot
3 biji ubi kentang
10 batang kacang panjang
10 biji kacang bendi
1 biji lada capsicum hijau
1 biji lada capsicum merah
4 biji cili hijau
3 keping asam gelugor
Sedikit daun ketumbar untuk hiasan dan bawang goreng.

Cara-cara
· Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar. Bila kuning, masukkan bahan-bahan rempah.
· Tumis pada api yang sederhana sampai wangi sebelum dimasukkan daging kambing.
· Kecutkan selama 10 minit. Masukkan tomato, air secukupnya dan masak selama ½ jam hingga daging empuk.
· Setelah itu masukkan sayir-sayuran (keras dahulu, sampai empuk, baru dimasukkan sayuran yang lembut) Masukkan asam keping, kacang kuda, garam dan gula.
· Apabila semua bahan-bahan sudah masak, sajikan bersama-sama daun ketumbar dan bawang goreng.



dalca

Bahan-Bahan:-
1 biji terung ) dipotong-potong
1 biji carrot ) tapi jangan
2 biji kentang ) terlalu kecil
¾ biji kelapa - di ambil santan secukupnya
sedikit kacang panjang / kacang buncis - di potong
1 bungkus rempah kari daging/ayam
Sedikit daging atau ayam - di potong kecil
(ayam biasanya kita ambil bahagian tulang-tulang, e.g. tengkok, kepak etc.)
Bawang merah )
Bawang putih ) di mayang halus
Halia )
Daun kari
Kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
Sedikit asam jawa
Minyak masak dan garam secukupnya
Kacang dal (jika mahu)

Cara-Cara:-
1. Tumis bahan-bahan yang dimayang halus serta daun kari, kayu manis, cengkih dan lawang hingga naik baunya.
2. Masukkan rempah kari dan kacau hingga kering dan pecah minyak.
3. Masukkan daging atau ayam, biar hingga empuk. (Jika mahu, boleh gunakan daging tetel yang direbus terlebih dahulu).
4. Kemudian masukkan santan, apabila mendidih masukkan sayur-sayuran tadi, asam dan garam secukup rasa.
5. Masukkan kacang dal. (kacang dal hendaklah direbus dahulu hingga empuk).
6. Perlahankan api dan masaklah hingga kentang empuk dan naik minyaknya.



Dalca Kenduri
- Chef Niejam -

Bahan-bahan:
1 kg daging lembu

Bahan untuk tumisan
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit rempah tumis
2 sudu cili boh

Sedikit air perahan halia kisar
20 ml susu cair
2 sudu sos tomato
1 sudu asam jawa diambil jusnya
1 sudu besar jus orange sunquik

Sayuran (semuanya dipotong 4)
2 biji terung bulat
6 batang kacang boncis
2 biji tomato
2 biji kentang
1 cawan kacang dal yang sudah direbus

Cara membuatnya
1. Panaskan 4 sudu minyak masak dan tumiskan bahan tumisan hingga naik baunya.
2. Kemudian masukan sos tomato, jus asam jawa, jus orange sunquik, air halia dan susu cair.
3. Masukan air secukupnya.
4. Masukan daging dan kacau hingga sebati.
5. Biarkan mendidih baru masukan kacang dal dan kentang.
6. Bila kentang separuh empuk, masukan sayuran lain.
7. Tambah garam, gula, ajinomoto.
8. Bila sudah empuk daging dan kentang, sesuaikan rasa garam dan gula.
9. Hidangkan.



Dalca Daging
Posted by cook4u

Bahan ;
1/2 kilo daging
250 gm dal
200 gm kacang panjang
4 biji cili merah
3 biji terung
1 batang karot
1 biji kelapa
1 bungkus kari daging (500 gm)
8 biji bawang merah
4 butir bawang putih
1/2 in halia
1/2 camca minyak sapi/ majerin
2 sudu minyak masak
1 sudu asam jawa
sedikit garam dan gula.

cara;
1.Daging di rebus bersama kacang dal hingga empuk.
2.Masukkan rempah kari.
3.Masukkan sayuran
4.Masukkan sedikit air asam jawa
5.Tumiskan bawang dikuali asing .Bila telah kekuningan masukkan kedalam rebusan daging.
5.Rasa garam dan tutup periok supaya bau terperangkap.



DALCA
From: "noraini" noraini@antara1.po.my

bahan-bahan A
1kg. tulang lembu
500gm daging tetel
150gm perut lembu yang siap direbus
150gm daging campuran paru dan limpa

bahan-bahan B :Rempahannya (dikisar)
10 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 ½ inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 senduk rempah kari daging Baba's
sedikit air asam jawa

bahan C : Bahan penumis
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
10 biji cili kering
3 biji bawang putih dimayang
1 labu bawang besar dimayang
½ inci halia dimayang
1 cawan minyak untuk menumis

Bahan D : sayur-sayuran
2 biji tomato
5 batang kacang panjang
5 biji bendi
2 biji kentang
1 batang lobak merah
5 biji putik jagung
2 biji terung bulat
1 cawan kacang dal, direndam 4 jam

Bahan E
1 ½ biji kelapa - ambil santan pekat dan cairnya secukup kegunaan (asingkan)
½ biji kelapa, jadikan kerisik
garam dan serbuk perasa secukup rasa.

Cara Memasak :
1. Gaulkan bahan A dan bahan B. Masukkan dalam periuk dan keringkan airnya.
2. Sambil itu dikacau-kacau supaya tidak hangus. Masukkan santan cair dan rebus hingga empuk.
3. Bila empuk, masukkan kentang dan kacang dal. Bila kedua-duanya telah empuk, masukkan santan pekat, garam, dan serbuk perasa serta kerisik.
4. Sesuaikan rasa, baru dimasukkan sayur-sayuran.
5. Sementara itu, dalam kuali yang lain, tumiskan bahan C mengikut peraturan.
6. Bila telah garing, curahkan terus ke dalam periuk gulai yang tengah mendidih.
7. Tutup periuk dan padamkan api. biarkan kira-kira 15 minit, baru boleh dibuka untuk membolehkan wangian rempahnya meresap ke dalam gulai tadi.
Selepas itu, bolehlah dihidangkan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).