There were varieties of laksa in malaysia. Penang laksa was very similar to kedah laksa, perak laksa & perlis laksa. But from a source, they didn't add sliced boiled egg in penang laksa whereas u can find sliced boiled egg in other northern laksa.In some places the soup is made of eel flesh, the one that i ate in kuala perlis.
Perlis laksa (Malay: Laksa Perlis) and Kedah laksa (Malay: Laksa Kedah) is very similar to Penang laksa and only differs in the garnishing used.
Laksa Kedah is the most well known noodle at Kedah. While it’s often likened to its Penang cousin, Laksa Kedah has its own identity as a rich, tangy, aromatic offering of noodles with a sharp, spicy tamarind gravy and mackerel flakes, garnished with herbs indigenous to the area.
Perlis laksa (Malay: Laksa Perlis) and Kedah laksa (Malay: Laksa Kedah) is very similar to Penang laksa and only differs in the garnishing used.
Laksa Kedah is the most well known noodle at Kedah. While it’s often likened to its Penang cousin, Laksa Kedah has its own identity as a rich, tangy, aromatic offering of noodles with a sharp, spicy tamarind gravy and mackerel flakes, garnished with herbs indigenous to the area.
Kiriman: Yuhana Azmi
Bahan-Bahan:
- Ikan kembung 1 kg (direbus).
- Laksa 1 bungkus (direbus).
- Cili kering 10 biji (dikisar).
- Belacan sebesar ibu jari.
- Garam secukup rasa.
- Bawang merah (dikisar).
- Bunga kantan.
- Daun kesum.
Bahan untuk ditabur di atas.
- Timun dipotong halus.
- Bawang besar dihiris separuh bulat.
- Cili padi di potong halus.
- Daun selom dipotong halus.
Cara:
Rebuskan ikan dan mesin.Tapiskan dan buang tulangnya.Rendam laksa hingga lembut kemudian rebuskan sehingga lembut.Mesinkan bawang bersama cili kering,belacan.Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk,masukkan air,garam secukup rasa seterusnya masukkan ikan yang telah dikisar tadi.Masukkan bunga kantan,daun kesum, kedalam periuk,tunggu hingga mendidih.
Laksa Kedah
oleh: maktehbum
Bahan-bahan ( 8 orang bleh mkn kot! )
1 kilo Ikan Kembung (agak-agak dlm 10 ekor saiz sederhana kecil)
6 keping Asam Gelugor (kalau suka masam letak lebih sikit)
1 Pkt Mee Laksa Kering (Direndam)
3 Btg Bunga Kantan (dibelah 4)
1 Ikat Daun Kesom (agak-agak jelah..kalau lebih pun sedap)
Garam dan Serbuk Perisa secukup rasa
Bahan kisar:
4 biji bawang besar
4 Biji Bawang Merah
15 tangkai cili kering (direndam seketika)
6 biji cili padi (yang merah-merah sikit)
4cm Belacan (kalau dapat belacan Kuala Kedah @ Kuala Perlis lg sedap)
Bahan Ulam:
3 Biji Timun (dihiris nipis memanjang)
3 Biji Bawang Besar (Dihiris Nipis)
1 ikat Daun Selom@Ulam Raja (Dihiris Nipis)(kalau takde 2-2 ni, daun salad pun boleh..)
5 Biji Telur (direbus)(dibelah 2)
3 Biji Limau Nipis@Kasturi (dibelah 2)
5 Biji Cili Padi@Cili Merah (dipotong kecil)
Cara-cara
1. Rebus@kukus mee laksa yang direndam tadi. Toskan dan diketepikan.
2. Ikan dibersihkan dan direbus bersama 3 keping asam gelugor sehingga ikan masak.
3. Kemudian asingkan isi dan tulang. Tapis air rebusan ikan tadi dan dicampur bersama isi ikan dan dikisar.
4. Sediakan periuk besar dan masukkan bahan kisar bersama isi ikan tadi. Rebus sehingga mendidih.Tambahkan air (kalau terlalu pekat)
5. Masukkan bunga kantan dan daun kesom biarkan merebus sehingga naik aromanya..
6. Masukkan garam & serbuk perisa secukup rasa.
7. Apabila semuanya sebati, bolehlah dihidangkan.
8. Cara menghidang: (utk seorang mkn) Masukkan sedikit Mee Laksa ke dalam 1 mangkuk dan taburkan bahan-bahan ulam Selepas itu tuangkan kuah diatasnya. Perahkan asam limau dan sedia dimakan…yum..yum..
Laksa Kedah Special
oleh: tulip77
Bahan-bahan ( 5 org )
2kg ikan kembung - buang ekor & kepala
2btg bunga kantan - dipotong dua
3 ikat daun kesum
3sb cili giling
10bj cili padi - ditumbuk halus
20 keping asam gelugor
20gm belacan
garam & serbuk perasa
- Bahan-bahan ulam -
1 labu bawang besar
1bj salad buah
1 ikat daun selum
1 btg timun
3bj telur rebus
3bj limau sambal
1 btg bunga kantan
Laksa sediakan seperti arahan di pek
Cara-cara
1. Ikan dibersihkan,masukkan dalam periuk besar bersama 10 keping asam gelugor. Isi air hingga menutupi ikan & rebus hingga hancur.
2. Bila dah hancur,bawa keluar ikan & tunggu sejuk,air rebusan jgn dibuang biarkan dlm periuk. Asingkan isi ikan dr tulang kemudian blend hingga hancur.
3. Masukkan ikan yg dah di blend tadi dalam periuk yang sama. Masukkan bunga kantan,asam keping,daun kesum,cili giling,cili padi dan belacan. Masak dengan api sederhana,biarkan mendidih dan sentiasa panas.
4. Bila kuah terlalu pekat, tambahkan air supaya kuah laksa jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
5. Masukkan garam & serbuk perasa.
6. Bawang besar, salad, daun selum, timun dan bunga kantan dimayang halus. Timun & limau sambal dipotong dua.
7. Masukkan laksa dalam mangkuk dan taburkan bahan2 ulam dan siramkan kuah laksa semasa tgh panas. Siap utk dimakan.
Laksa Kedah
- cikmilah -
Rebus bersama:
1kg ikan ( kembung, tamban atau selayang)
4-5 keping asam gelugur
Kisar halus:
1” x 1 “ belacan bakar
Cili kering secukupnya –anggaran 10-15 tangkai di-buang biji,
2 biji bawang besar
Garam
2 batang serai, daun kesum, 1 batang bunga kantan
Cara-cara:
1. Ketepikan asam keping untuk terus diguna utk merebus kuah.
2. Asingkan isi dan tulang ikan – kisar isi ikan dengan air rebusan
3. Kisar kepala dan tulang ikan dan tapis airnya.
4. Rebus bersama campuran ikan dan cili dengan daun kesum, bunga kantan dan serai
yang di ketuk. Masukkan sekali asam yang di guna untuk merebus ikan tadi. Nak bagi sedap lagi, mendapkan kuah laksa bbrp jam, kemudian panaskan semula sebelum di hiding.
5. Tabur: timun, bawang besar, ulam-ulaman,limau nipis, bunga kantan dihiris halus
( kita tambah macam-macam- daun salad dan kacang panjang di hiris nipis-nipis pun boleh)
6. Laksa Kedah selalu dimakan dengan sambal kelapa: kelapa parut putih, cili padi hijau ,bawang merah, air limau nipis( Tumbuk kelapa parut sampai lumat bersama bahan-bahan ini)
1kg ikan ( kembung, tamban atau selayang)
4-5 keping asam gelugur
Kisar halus:
1” x 1 “ belacan bakar
Cili kering secukupnya –anggaran 10-15 tangkai di-buang biji,
2 biji bawang besar
Garam
2 batang serai, daun kesum, 1 batang bunga kantan
Cara-cara:
1. Ketepikan asam keping untuk terus diguna utk merebus kuah.
2. Asingkan isi dan tulang ikan – kisar isi ikan dengan air rebusan
3. Kisar kepala dan tulang ikan dan tapis airnya.
4. Rebus bersama campuran ikan dan cili dengan daun kesum, bunga kantan dan serai
yang di ketuk. Masukkan sekali asam yang di guna untuk merebus ikan tadi. Nak bagi sedap lagi, mendapkan kuah laksa bbrp jam, kemudian panaskan semula sebelum di hiding.
5. Tabur: timun, bawang besar, ulam-ulaman,limau nipis, bunga kantan dihiris halus
( kita tambah macam-macam- daun salad dan kacang panjang di hiris nipis-nipis pun boleh)
6. Laksa Kedah selalu dimakan dengan sambal kelapa: kelapa parut putih, cili padi hijau ,bawang merah, air limau nipis( Tumbuk kelapa parut sampai lumat bersama bahan-bahan ini)
LAKSA KEDAH
- Kak Noormasri -
Bahan-bahan:
sebungkus laksa kering-direbus
1 kg ikan selayang atau ikan kembung
1 kuntum bunga kantan-dimayang
1 ikat daun kesum
2 sudu besar cili kering kisar-boleh ditambah jika suka pedas
20g belacan
10 keping asam keping ( asam gelugor)
10 ulas bawang merah
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara membuat kuah laksa:
1. Ikan dibersihkan dan rebus sehingga masak.
2. Buangkan tulang ikan, kisar isi ikan bersama bawang merah menggunakan air rebusan.
3. Tulang ikan dikisar berasingan kemudian ditapis, ambil air nya sahaja.
4. Masuk ke dalam periuk semua bahan-bahan kisar, bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan dan cili kisar.
5. Masak dengan api sederhana, biarkan mendidih sehingga masak. Kuah jangan terlampau cair dan tidak terlalu pekat.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Sedia dihidang panas-panas bersama laksa yang telah direbus serta salad, timun, telur rebus, limau nipis, cili merah/cili padi dipotong
sebungkus laksa kering-direbus
1 kg ikan selayang atau ikan kembung
1 kuntum bunga kantan-dimayang
1 ikat daun kesum
2 sudu besar cili kering kisar-boleh ditambah jika suka pedas
20g belacan
10 keping asam keping ( asam gelugor)
10 ulas bawang merah
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara membuat kuah laksa:
1. Ikan dibersihkan dan rebus sehingga masak.
2. Buangkan tulang ikan, kisar isi ikan bersama bawang merah menggunakan air rebusan.
3. Tulang ikan dikisar berasingan kemudian ditapis, ambil air nya sahaja.
4. Masuk ke dalam periuk semua bahan-bahan kisar, bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan dan cili kisar.
5. Masak dengan api sederhana, biarkan mendidih sehingga masak. Kuah jangan terlampau cair dan tidak terlalu pekat.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Sedia dihidang panas-panas bersama laksa yang telah direbus serta salad, timun, telur rebus, limau nipis, cili merah/cili padi dipotong
Laksa Kedah
- zira -
Bahan-bahan utk kuah
1 kg ikan kembung(ikan lain pun boleh)
20 tangkai cili kering(bleh kurangkan klu tak mkn pedas)
belacan
3 labu bawang besar
6 keping asam gelugur
garam
bahan perasa
bunga kantan(di belah 2)
daun kesum
air
cara memasak:
1.ikan di bersihkan dan di rebus.asingkan isi dan blender hingga hancur.tulang d blender berasingan dan di tapis ambil airnya saja.
2.blender cili kering,belacan,bawang besar hingga hancur.masukkan ke dalam periuk.
3.masukkan juga isi ikan dan air dari tulang ikan yg d blender td.air rebusan ikan td jugak boleh di gunakan.
4.masukkan air jika kuahnya terlalu pekat.kemudian masukkan asam keping,bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
5. didihkan kuah tersebut..kemudian masukkan garam dan bahan perasa..biarkan kuah td mendidh..dah masak tutup api yer
bahan utk ulaman
daun selom/salad/pucuk gajus
timun
bawang besar
bunga kantan
telur rebus
cili padi
* laksa di celur..ikut arahan pd paket tersebut
1 kg ikan kembung(ikan lain pun boleh)
20 tangkai cili kering(bleh kurangkan klu tak mkn pedas)
belacan
3 labu bawang besar
6 keping asam gelugur
garam
bahan perasa
bunga kantan(di belah 2)
daun kesum
air
cara memasak:
1.ikan di bersihkan dan di rebus.asingkan isi dan blender hingga hancur.tulang d blender berasingan dan di tapis ambil airnya saja.
2.blender cili kering,belacan,bawang besar hingga hancur.masukkan ke dalam periuk.
3.masukkan juga isi ikan dan air dari tulang ikan yg d blender td.air rebusan ikan td jugak boleh di gunakan.
4.masukkan air jika kuahnya terlalu pekat.kemudian masukkan asam keping,bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
5. didihkan kuah tersebut..kemudian masukkan garam dan bahan perasa..biarkan kuah td mendidh..dah masak tutup api yer
bahan utk ulaman
daun selom/salad/pucuk gajus
timun
bawang besar
bunga kantan
telur rebus
cili padi
* laksa di celur..ikut arahan pd paket tersebut
LAKSA KEDAH
- alaf21 -
Bahan
500 gm laksa basah
500 gm ikan kembung - direbus, diambil isi & ditumbuk
1.5 liter air
7-10 tangkai cili kering (direndam) }
4 biji bawang merah } dikisar jadi pes
2 cm kiub belacan }
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
sedikit garam, gula
Bahan Sampingan
4 biji cili merah }
2 labu bawang besar } dihiris halus
2 biji timun }
1 pokok daun salad }
2 biji limau nipis - dibelah 2
Cara membuat:
1. Rebus ikan dengan air dan sedikit garam hingga masak.
2. Tapis air rebusan ikan ke dalam periuk.
3. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum, garam, gula dan isi ikan.
4. Jerang atas api sederhana dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
5. Letak laksa di dalam mangkuk, taburkan cili merah, bawang besar, timun dan salad di atasnya.
6. Curahkan kuah panas. Jika gemar lebih masam, perah air limau nipis sebelum makan.
500 gm laksa basah
500 gm ikan kembung - direbus, diambil isi & ditumbuk
1.5 liter air
7-10 tangkai cili kering (direndam) }
4 biji bawang merah } dikisar jadi pes
2 cm kiub belacan }
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
sedikit garam, gula
Bahan Sampingan
4 biji cili merah }
2 labu bawang besar } dihiris halus
2 biji timun }
1 pokok daun salad }
2 biji limau nipis - dibelah 2
Cara membuat:
1. Rebus ikan dengan air dan sedikit garam hingga masak.
2. Tapis air rebusan ikan ke dalam periuk.
3. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum, garam, gula dan isi ikan.
4. Jerang atas api sederhana dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
5. Letak laksa di dalam mangkuk, taburkan cili merah, bawang besar, timun dan salad di atasnya.
6. Curahkan kuah panas. Jika gemar lebih masam, perah air limau nipis sebelum makan.
LAKSA KEDAH
Kiriman : tokkmudim
Sumber : http://e-mindakita.forumotion.com
BAHAN:
2 kati laksa direndam 3 jam
1 kati ikan kembong atau parang-direbus
20 ulas bawang merah
sekeping kecil belacan
20 biji cili kering
8 keping asam gelugur
4 batang daun kantan
½ kati kacang tanah-digoreng tanpa minyak
seikat daun kesom & garam sesedap rasa
Cara menyediakan:
1. Ikan dibersihkan,ambil isinya dan digiling halus.Tulang ditumbuk & dibancuh dengan air & tapis.
2. Cili kering,bawang merah dan belacan digiling halus.Masukkan kunyit jika suka.Gaul sebati dan masukkan secupak air sejuk.Masak sampai pekat.Masukkan asam,garam dan kacang blend.
No comments:
Post a Comment