- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Wednesday, December 31, 2008

Tat kelopak

Last week i found this recipe by chef lin in kosmo. It looks yummie & it taste yummie also & i've tried it this morning. Actually i made it last night. Macam nak raya lak buat cookies...actually i made it for new year celebration + it has been a long time since i made cookies out of festive season.


Tat kelopak
- Chef Lin -

Bahan-bahan
120 gm marjerin
120 gm mentega
60 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanila
330-350 gm tepung gandum diayak
50 gm tepung jagung diayak

Bahan Jem Nenas
450 gm parutan nanas - tapis
1 camca besar jus limau - tapis
180 gm gula pasir
1 batang kulit kayu manis

Cara membuat
1. Pukul marjerin, mentega, gula, kuning telur dan vanila hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak. Gaul rata menjadi doh.
3. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.
4. Angkat dengan hujung pisau dan tekan ke dalam mangkuk kertas.
5. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.
6. Canai nipis sebahagian doh, potong bentuk jejari dan letak di atas jem.
7. Bakar pada suhu 175 C selama 15-20 minit atau hingga keemasan.
8. Untuk jem. Jerang semua bahan atas api sederhana hingga agak kering. Angkat dan biar sejuk.



Tiga Kelopak Berstrawberi
Sumber: Majalah Jelita Januari 1998

Bahan-Bahan:
275 gm mentega
125 gm gula pasir
3 biji kuning telur
1 biji putih telur
300 gm tepung halus
50 gm tepung jagung
50 gm tepung kastard
75 gm susu tepung

Bahan-bahan hiasan secukupnya:
Jem strawberi
Gula serbuk

Cara:
Putar mentega bersama gula pasir hingga ia kembang. Masukkan telur, putar ia sebentar. Akhir sekali masukkan tepung halus bersama tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Uli adunan hingga ia sebati dan menjadi doh. Bahagi doh dua bahagian. Canai doh setebal 5 mm. Terap doh dengan acuan berkelopak tiga. Sebahagian lagi doh diterap dengan acuan sama tetapi berlubang pada ketiga-tiga kelopaknya. Buat hingga habis doh. Susun kedua-dua doh di atas tin bakar yang dilengser dengan sedikit mentega. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit. Sapu sedikit jem strawberi pada permukaan tat tidak berlubang. Tabur gula serbuk ke atasnya.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).