This morning my husband 4 big cencaru fishes from the wet market. Our recipe of the day is...
- My hubby's recipe -
Bahan2
2 ekor ikan cencaru dibelah belakang
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1 cawan kelapa parut
5 biji cili api -ditumbuk halus
2 sudu makan cili boh/cili kering yang diblend
Garam & gula secukup rasa
Daun pandan
Sebiji limau nipis - ambil jusnya
Cara2
1. Campurkan bawang merah & cili api yang telah ditumbuk bersama kelapa, cili boh, gula, garam & jus limau nipis. Gaul rata.
2. Sumbatkan ke dlm ikan yang telah dibelah belakang.
3. Balutkan ikan itu dengan daun pandan. Ikat kemas supaya bahan sumbat tidak terkeluar.
4. Panaskan minyak & goreng ikan hingga masak.
5. Lebih sedap jika ikan itu dibakar.
Cencaru Sumbat Goreng
oleh: che'iza
Bahan-bahan ( 4-6 org )
1 kg ikan cencaru
1/2 biji kelapa parut
* 3-4 biji bawang merah
* 2-3 ulas bawang putih
* 1 sudu besar udang kering
* 1/2 inci kunyit
* 2 batang serai
* 2 biji buah keras
2 sb lada boh
sedikit air asam jawa
garam, gula n perasa
Cara-cara
1. Tumbuk semua bahan bertanda * Tumis lada boh hingga garing. Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga garing n naik bau.
2. Masukkan sedikit air asam jawa. Bila agak kering masukkan kelapa parut dan gaul sakata. Masukkan garam, gula n perasa kalau suka... Biar sampai kering... ala-ala serunding.
3. Sementara tunggu kelapa kering, bersihkan ikan dan belah di bahagian belakang ikan.
4. Sumbatkan kelapa yg telah siap kedalam ikan. Lumurkan ikan dgn sedikit garam n serbuk kunyit. Goreng ikan hingga masak.
Ikan Goreng Cencaru Sumbat ala Kampung
Kiriman: norsahima bt saod
Sumber: Resipi Turun Temurun Keturunan Nabisah Sharif
Bahan-Bahan:
3 ekor ikan cencaru yang bersaiz besar
minyak masak untuk menggoreng
3 batan cili merah
4 batang cili api/padi
2 ulas bawang besar
¾ ulas bawang putih
sedikit belacan
satu sudu kecil gula
garam secukup rasa
asam jawa
Cara:
1.ikan dibelah belakang untuk membuang isi perut dan dicuci terlebih dahulu
2.campurkan cili merah,cili api,bawang besar,bawang putih,belacan,gula garam dan tumbuk sehingga hampir lumat.
3.sumbatkan bahan yang ditumbuk kedalam perut ikan tersebut.
4. bahagian luar ikan dilumur dengan asam jawa dan garam
5.kemudian panaskan minyak dan masukkan ikan satu persatu.
6. goreng ikan tersebut sehingga garing masak.
Ikan Cencaru Sumbat Cili
Sumber: Keluarga - Masakan dan Kuih Traditional Malaysia
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan cencaru yang besar
50 sen cili merah
5 ulas bawang merah
Sedikit belacan
Sedikit asam jawa
Garam serta minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara:
Ikan dibersihkan dan dibuang perutnya tetapi jangan buangkan kulit kerasnya. Kemudian dibasuh dan toskan airnya. Belacan dibakar setelah itu tumbuk sehingga lumat dengan cili merah serta bawang merah. Bila telah lumat perahkan sedikit air asam jawa yang agak pekat ke dalamnya. Kemudian bubuh garam secukup rasa sambil digaul hingga rata. Sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ini ke dalam perut ikan. Setelah itu bolehlah digoreng hingga masak di dalam minyak yang secukupnya.
Cencaru Sumbat Sambal
- jasmeen -
Bahan-bahan
2 ekor ikan cencaru (belah belakang)
5 biji cili padi
1 biji bwg putih
1/2 biji bwg besar
2 inci belacan - dibakar
1 biji tomato masak - buang biji
Garam, gula & ajinomoto for taste..
Cara menyediakan
- Tumbuk bahan2 di atas, & sumbatkan didlm ikan tadi
- Goreng dgn myk yg byk..jgn terlalu garing sbb daging ikan akan jd keras..
Ikan Cencaru Sumbat
- Heldamelissa -
Ingredients:
2 ekor ikan cencaru (dibersihkan) - saiz sederhana
5 ulas bawang merah -ditumbuk
2 biji cili merah -ditumbuk
2 biji cili padi (jika suka) -ditumbuk
Garam
Air asam jawa
Directions:
1. Bersihkan ikan cencaru. Lumurkan dengan garam & sedikit air asam.
2.. Tumbuk bawang merah, cili merah & cili padi. Setelah lumat, letak sedikit garam & baki air asam.
3. Sumbatkan ke dalam perut ikan cencaru yang telah dibersihkan.
4. Goreng hingga garing.
5. Hidang bersama nasi.
Cencaru Sumbat Berlado
- MakLang -
Bahan
Ikan cencaru - belah belakang
Bhn tumbuk
Cili padi
Cili merah
Bwg merah
Belacan
Sambal Cili kicap
Cili padi - dipotong kecik
Bwg merah - dihiris
Asam limau
Kicap
Cara
1. Masukkan bahan tumbuk di belakang ikan dan bakor le..balut ikan ngan daun kunyit atau daun pisang
2. Dah masak, curah jer cili kicap atas ikan tu.
No comments:
Post a Comment