Selamat Hari Keputeraan Sultan Selangor. Yes, it's public holiday.Since my husband's cousin is coming to visit us today, my husband decided to make ketupat sotong. Some called it sotong sumbat pulut (stuffed cuttlefish). It was his favorite actually. It is well-known at east coast. As usual, we used the recipe i got from the internet. & sorry no picture..Together herewith i attached variety of ketupat sotong recipes.If u take a look carefully, u'll see the difference especially in term of ingrediants.
KETUPAT SOTONG (versi Trg)
- Kak NoorMasri -
Bahan-bahan:
12 ekor sotong jarum (hok ada telur lagi sedap)
1 cawan beras pulut yg sudah dibasuh bersih
1 sudu kecil halba
2 cm halia } dimayang halus
5 ulas bawang merah } dimayang
1 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
garam dan gula secukup rasa
12 btg lidi sepanjang 2 cm
Cara membuat:
1. Beras pulut direndam dlm santan pekat dgn sket garam sekurang-kurangnya 2 jam
2. Kemudian masukkan beras kedlm sotong sehingga hampir 1/2 badan sotong
3. Semat dgn lidi supaya beras tak keluar
4. Selepas tu masukkan santan cair dan sotong
5. Rebus hingga sotong hampir masak
6. Kemudian masukkan lebihan santan pekat, halia, bawang merah dan halba ,garam dan sket gula
7. Renehkan sehingga kuah agak pekat boleh lah diangkat.
8. Sedap diratah begitu saja..nyummy.
jika malas nak rendam beras pulut boleh buat camni:
1 cawan beras + 1/2 cawan santan pekat + secubit garam -- > masak atas dapur hingga santan kering (pulut akan jd separuh masak) pastu sumbatkan dlm badan sotong sehingga 3/4 badan sotong baru rebus dgn santan cair..dan step berikutnya serupa spt diatas
12 ekor sotong jarum (hok ada telur lagi sedap)
1 cawan beras pulut yg sudah dibasuh bersih
1 sudu kecil halba
2 cm halia } dimayang halus
5 ulas bawang merah } dimayang
1 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
garam dan gula secukup rasa
12 btg lidi sepanjang 2 cm
Cara membuat:
1. Beras pulut direndam dlm santan pekat dgn sket garam sekurang-kurangnya 2 jam
2. Kemudian masukkan beras kedlm sotong sehingga hampir 1/2 badan sotong
3. Semat dgn lidi supaya beras tak keluar
4. Selepas tu masukkan santan cair dan sotong
5. Rebus hingga sotong hampir masak
6. Kemudian masukkan lebihan santan pekat, halia, bawang merah dan halba ,garam dan sket gula
7. Renehkan sehingga kuah agak pekat boleh lah diangkat.
8. Sedap diratah begitu saja..nyummy.
jika malas nak rendam beras pulut boleh buat camni:
1 cawan beras + 1/2 cawan santan pekat + secubit garam -- > masak atas dapur hingga santan kering (pulut akan jd separuh masak) pastu sumbatkan dlm badan sotong sehingga 3/4 badan sotong baru rebus dgn santan cair..dan step berikutnya serupa spt diatas
KETUPAT SOTONG (Versi Trengganu)
Sumber - Moksu (ibu saudara)
Kiriman - Kak Madiha
Bahan2
8 ekor sotong saiz sederhana (terpulang anda kuantitinya)
1 pot beras – cuci dan rendam 1 jam & tos (kes MaDiHa nak cepat rendam dlm air panas 5 minit)
1 biji kelapa (ambil & asingkan santan pekat dan santan cair agak lebih)
2 btg serai – ketuk
3 ulas bwg merah – hiris
1 s/k halba
1 inci halia – hiris
gula pasir secukupnya (terlupang pd anda suka manis atau kurang manis)
garam utk melemakkan kuah
lidi penyucuk sate
Cara menyediakan
1. Cuci bersih sotong. Buang dakwatnya, selaput kulit, mata & giginya menggunakan pisau.
2. Masukkan 1 ½ sudu kecil pulut dlm perut sotong (ini bergantung pd saiz sotong.. sukatannya kira-kira 1/3 dari saiz panjang sotong. Masukkan semula kepala sotong pada kedudukan asalnya dan cucuk lidi sate utk melekatkan kepala sotong pd bahannya. Fungsi lain adalah utk mengelakkan pulut keluar dari perutnya semasa merebus.
3. Jerang santan cair dan masukkan sotong dan serai. (santan mesti lebih tinggi dari sotong) Rebus hingga sotong nampak buncit dan tegang dan santan cair hampir kering.
4. Masukkan santan pekat, halba, halia, bawang, garam dan gula. Masak hingga kuah menjadi pekat.
5. Hidangkan panas atau sejuk. Cara makan mestilah sekali dengan kuahnya..
KETUPAT SOTONG
- Kak Liza -
Bahan-bahannya:
1 kg sotong
400 gm beras pulut [dikukuskan dgn 400 gm santan cair]
5 cm halia(dimayang)
3 biji bawang merah(dimayang)
15 gm halba
500 ml santan
Lidi kelapa dipotong 2 inci
Gula & garam(secukup rasa)
Cara-caranya:
1. Sotong dibasuh sehingga bersih.
2. Terlebih dahulu beras pulut dibasuh dan direndam. Kukuskan separuh masak.
3. Kemudian beras pulut dimasukkan kedalam perut sotong sehingga 3/4 badannya.
4. Tutup ruang terbuka badan sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi supaya beras pulut tidak terkeluar.
5. Selepas itu rebus sotong tersebut dengan santan sehingga masak dengan api sederhana.
6. Masukkan halia, bawang, halba, gula & garam.
7. Masakkan ia sehingga mendidih dan agak pekat.
KETUPAT SOTONG PEDAS
- Kak Liza -
Bahan-bahan
8 ekor sotong sederhana besar [buangkan kulit luarnya dan bersihkan]
200 gm beras pulut [rendam beberapa jam]
2 cawan santan
1 pokok daun bawang [hiriskan]
bawang merah
garamlidi satay
Bahan Kuah
1 s/b cili mesin
5 ulas bawang merah ]
2 ualas bawang putih ] mesinkan
secubit belacan ]
1 batang serai [ketukkan]
1 cawan jus asam jawa
1/2 cawan kacang goreng [mesinkan kasar]
minyak
Cara
1. Kukuskan pulut dengan santan dan garam sehingga masak dan sejukkan. Gaulkan dengan daun bawang supaya wangi.
2. Masukkan pulut dalam sotong separas 3/4 perut sotong itu. Gunakan lidi satay untuk menutup perut sotong.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dimesinkan sehingga wangi.
4. Masukkan sotong, serai, air asam jawa, gula merah dan biarkan sehingga mendideh dan naik minyak.
5. Bila dah mendideh masukkan keacang tmbuk dan biarkan sehingga pekat.
Bila dah nampak naik minyak boleh hidangkan
KETUPAT SOTONG
Resipi : Tengku Hamimah
Kiriman : Mamazieza
1. Bersihkan berapa banyak sotong yang anda suka(cari laa sotong yang fresh dan sederhana besarnya) Kepala sotong jangan buang tau.
2. Basuh dan bersihkan pulut... macam kita basuh beras untuk masak nasi. Dah tu sumbat dalam sotong tadi sampai mampat.
3. Masukkan semula kepala sotong dan cucuk criss cross dengan toothpick supaya pulut tadi tak terkeluar.
* selepas kita cuci pulut tadi.. kita rendam laa sat dgn gula skit, garam skit dan santan skit..
4. Dah siap sumbat semua sotong2 tadi, kita masak dalam santan yang dah dicampurkan dengan bawang merah dan halia yang ditumbuk, masak pelan-pelan
5. sambil kacau jangan sampai santan tu pecah minyak.. nanti tak lawa.. tak cunnn...
6. agak-agak kalau dah masak pulut tu dan santan pun dah pekat.. angkat laa dan hidangkan..
KETUPAT SOTONG
- Jie Jie -
Bahan-bahan
Sotong ~ dibersihkan(pisahkan kepala sotong, buang warna hitamnya, tulang belakang dan gigi sotong)
1 ½ biji kelapa. Ambil santan pekat.
2 ketul gula melaka
sejemput halba
beras pulut
sedikit garam
sesenduk gula
2 helai daun pandan~dicarik2 dan diikat.
Lidi kelapa/lidi satay(dibelah kecil)
Sedikit bancuhan tepung jagung
Cara membuatnya
1. Beras pulut direndam lebih kurang 1 jam dengan sedikit santan.
2. Masukkan beras pulut anggaran 1 ½ sudu kecil bersama santan ke dalam sotong
3. Tutup sotong dengan kepalanya dan dicucuk dengan lidi supaya beras pulut tidak dapat keluar dari badan sotong. Buat sampai sotong habis.
4. Jerang santan pekat dan masukkan sotong sumbat tadi
5. Bila mendidih dan didapati sotong hampir masak, masukkan halba, sedikit garam, daun pandan , gula melaka dan gula.
6. Bila sotong kelihatan penuh isinya ( buncit dan tegang) dan kuah sudah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
7. Kalau sekiranya didapati kuah lambat pekat sedangkan sotong sudah masak, bolehlah dimasukkan air bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya. Keenakan lebih terasa bila dimasukkan tepung jagung tu
8. Bila nak makan bolehlah dipotong dan makan sotong dengan kuahnya atau boleh juga kalau tak dipotong. Cuma kenalah pegang lidi di bahagian kepalanya dan gigit bahagian ekornya dulu. Last sekali baru sampai kepala sotong, makan macam makan satay.
Ketupat Sotong Versi Kelantan
Sumber My Resepi; Mak Yong
Kiriman : Mamasya
Bahan-bahan
* 10 ekor sotong sederhana besar
* 1 cawan beras pulut - saya guna beras nasi dagang
* 2 cawan santan sederhana pekat
* 1 keping gula melaka
* sedikit garam
* gula secukupnya
* sehelai daun pandan
* 10 batang lidi- 3-4cm panjang
Cara-cara
1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
4. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
5. Ambil sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
* 10 ekor sotong sederhana besar
* 1 cawan beras pulut - saya guna beras nasi dagang
* 2 cawan santan sederhana pekat
* 1 keping gula melaka
* sedikit garam
* gula secukupnya
* sehelai daun pandan
* 10 batang lidi- 3-4cm panjang
Cara-cara
1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
4. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
5. Ambil sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
KETUPAT SOTONG BERLEMAK
Posted by WARTA
BAHAN-BAHANNYA:
15 ekor sotong basah
1 1/4 cawan beras pulut
1 biji kelapa
1 cm. halia
5 ulas bawang merah
1/2 sudu halba
Garam dan gula secukup rasa
15 batang lidi yang dipotong serong panjangnya 2 cm.
CARA MEMBUATNYA:
1. Sotong dibuang kepala dan disiat kulutnya kemudian bersihkan.
2. Kelapa diperah ambil satu cawan santan pekat dan lima cawan santan cair.
3. Bersihkan beras pulut, toskan airnya dan rendam ke dalam santan pekat bercampur garam selama 1 1/2 jam.
4. Isikan pulut yang berendam santan tadi ke dalam badan sotong anggaran setengah badang sotong, sematkan dengan lidi supaya isinya tidak keluar.
5. Apabila semua sotong sudah berisi pulut, isikan ke dalam periuk dan tuangkan santan cair, masukkan halis, halba, bawang merah, garam dan gula. Didihkan hingga santan menjadi pekat dan hampir kering.
Ketupat Pulut Sotong
oleh: sfaizah7
Bahan-bahan ( satu keluarga (6-8) )
5 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2-3 batang serai
satu sudu kecil halba
1/2 kg beras pulut
6@ 8 ekor sotong (saiz sederhana besar)
santan (dari 1 biji setengah@ 2 biji kelapa)
garam dan bahan perasa
pencungkil gigi
Cara-cara
1. bersihkan sotong dan toskan
2. bersihkan beras pulut dan toskan
3. kisarkan bawang putih dan bawang merah masukkan dalam periuk
4. titik serai dan masukkan dalam periuk
5. masukkan santan dan bahan perasa
6. masukkan beras pulut dalam sotong, separuh je jgn penuh. klipkan sotong dgn pencungkil gigi
7. kelar2 kan sedikit badan sotong
8. bila semua bahan dah dimasukkan dalam periuk, hidupkan api, masak dgn api sederhana. jangan sampai santan pecah minyak. kacau selalu.
9. bila sotong dah kembung elok @ dah masak, hidangkan ...selamat mencuba..
Ketupat sotong
oleh: yana
Bahan-bahan ( 10 - 12 ekor )
10 - 12 ekor sotong sederhana besar
1 cawan beras pulut
2 - 3 cawan santan
satu hiris halia di mayang
satu kuntum bunga cengkih
sehelai daun pandan - dicarik2
satu keping gula melaka
garam
gula
pencungkil gigi @ lidi
Cara-cara
1. bersihkan sotong
2. bersihkan beras pulut, sesudah itu rendam beras pulut dengan santan dan sedikit garam.
3. rendam sekurang kurangnya 30 minit, lagi lama lagi bagus.
4. setelah itu, isikan beras pulut kedalam sotong. jangan sampai penuh.. lebih kurang 3/4 je
5. setelah di isi dengan beras pulut boleh lah dicucuk dengan lidi @ pencungkil gigi di bahagian atas. blh juga diletakkan kepala sotong, jika suka.
6. bila dah selesai, susun sotong ke dlm periuk. masukkan sekali lebihan santan tadi.
7. masak di atas api sederhana besar, masukkan sekali halia, daun pandan dan bunga cengkih.
8. apabila dah mendidih, masukkan gula melaka. tambah gula dan garam mengikut selera anda. biasanya kalau kat kelantan ketupat sotong ni lebih kepada rasa manis.
9. apabila beras pulut dah masak, boleh la dihidang untuk minum petang...SELAMAT MENCUBA
Sotong Sumbat Pulut
oleh: najwafathinah
Bahan-bahan ( 4 orang )
6 @ 7 ekor sotong puteh
5 biji lada hitam (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (dihiris)
10 biji halba
2 hiris halia
santan dari 1/2 biji kelapa
250 gram beras pulut (direndam 1/2 jam)
garam & gula secukup rasa
Cara-cara
1. Sotong dibersihkan dan diambil bahagian badan sahaja.
2. Isikan beras pulut (jangan terlalu buncit). Kemudian sematkan.
3. Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian masukkan sotong.
4. Masukkan juga lada hitam, bawang, halba dan halia.
5. Masakkan hingga mendidih. Kemudian perisakan dengan garam dan gula.
6. Biarkan mendidih hingga kuah agak pekat.
Ketupat sotong
Kiriman : Azzaliza
Bahan-bahan:
1 cawan beras pulut (rendam dengan 2 cawan santan)
5 ekor sotong sederhana besar (dicuci bersih)
2 cawan santan (yg guna utk rendam pulut)
1/2 inci halia diketuk
sedikit halba (sikit jer 5 butir pun cukup)
1 keping nesan (gula merah keping)
garam & gula secukup rasa
daun pandan
Cara-cara:
1. beras pulut dicuci bersin kemudian rendam ngn santan selama 30-60 minit
2. masukkan pulut yg telah direndam ke dalam badan sotong. masukkan 3/4 sahaja
3. sumbat kepala sotong pastu cucuk lidi pencungkil gigi kat kepala sotong tu supaya beras tak keluar susun dalam periuk
4. masukkan santan yg diguna utk rendam pulut tadi, gulamerah, garam, halba, halia dan daun pandan. masak dengan api yg kecil sampai agak2 pulut dlm badan sotong tu masak. (lama gak la)
5. dah masak semua rasalah, kalau kurang manis baru tambah gula sesedap rasa
* saya taruk 2 sudu beras pulut dalam santan tu supaya kuah tu jadik pekat & ada rasa2 pulut skit
ketupat sotong
Resipi Oleh - mamadanish
Bahan-Bahan
5 ekor sotong bersaiz sedang (dibersihkan dan dibuang kulitnya)
1 1/2 cawan beras pulut
3 ulas bawang putih - dimayang
4 ulas bawang - dimayang
1 inci halia - dimayang
5 cawan santan dari sebiji kelapa
2 batang serai - dititik
sedikit garam
lidi untuk dicucuk ke sotong
Cara Memasak
1.masukkan beras pulut kedalam perut sotong sehingga hampir penuh.
2. matikan diatasnya dengan lidi
3. rebus kesemua sotong yang berintikan pulut tadi kedalam periuk yang berisi air.
4. setelah masak, angkat dan toskan
5. masukkan kesemua bahan-bahan yang dimayang, santan dan serai kedalam kuali.
6. masakkan sehingga hampir pekat dengan api yang perlahan.
7. masukkan garam dan sotong yang telah direbus tadi.
8. kacau sehingga bahan-bahan tadi sebati.
Ketupat Sotong Manis
- mekarmewangi -
Bahan:
3/4 cwn beras pulut
250gm sotong
1 tin 400ml santan
1/2 sk garam
daun pandan
1/2 cwn gula-lebih kurang
Cara menyediakannya:
1. bersihkan pulut. rendam 2 jam
2. bersihkan dalam sotong. masukkan beras pulut paras 3/4-jgn byk sgt nanti pecah bila masak. sumbat dgn kepala sotong. kemaskan dgn pencucuk lidi susun dlm periuk. siram lebihan santan. masukkan gula dan garam.
3. tambah air jika perlu. tutup periuk. masak selama 40 min api sederhana
KETUPAT SOTONG
[cranko21]
Bahan2:
10 ekor sotong yg besar - bersihkan dan tos airnya.
1 biji bawang besar - tumbuk halus
sedikit halia - tumbuk sedikit
5 biji bawang kecil - di hiris halus2
1 sdm halba
sedikit kunyit
Garam + gula secukup rasa
1 cwn pulut - bersihkan dan rendam selama 1 jam
2 cwn santan pekat
3 cwn santan cair
batang lidi
Cara:
1. Tos pulut yg di rendam dan masukkan dlm bekas campurkan & 2 cwn santan pekat & sedikit garam.
2. Sumbatkan ulut ke dalam sotong (1/2 penuh) dan cucuk lidi di hujung sotong agar tiada pulut akan terkeluar.
3. Dalam periuk, masukkan 3 cwn santan cair, halba, bawang kecil yg di hiris, bawang tumbuk, halba & sedikit garam & gula. Masukkan sotong yg telah di isi pulut tadi dan belen2 santan pekat tadi. Biarkan masak di atas api sederhana hingga pulut masak (sekurang-kurangnya 30 minit) Nota tambah sedikit santan cair atau air kalau semasa process memasak tadi santan terlalu kering. Kelar-kelar sedikit sotong tadi dan hidangkan panas2.
Nota kaki: semasa memasak jgn taruk too much garam.. kerana takut terlalu masin bila santan memekat.
Sotong Sumbat
Sumber: Majalah Ibubapa Julai 1999
Bahan-Bahan:
300 gm sotong
3 sudu besar cili
1 cawan pulut
1 biji kelapa (diambil santan)
3 batang serai
1 inci lengkuas
2 biji buah keras
Serbuk perasa dan garam secukupnya
Sedikit gula
Lidi
Cara:
Tanakkan pulut dahulu. Kemudian sumbat ke dalam sotong. Tutup dengan lidi. Mesin halia, serai, lengkuas dan buah keras sehingga halus. Masukkan santan dan seterusnya bahan-bahan yang dimesin tadi. Masak di atas api yang perlahan. Masukkan sotong yang telah disumbat dengan pulut tadi. Tambah gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Masak sehingga kering sedikit. Setelah itu, angkat dan hidangkan.
2 biji buah keras
Serbuk perasa dan garam secukupnya
Sedikit gula
Lidi
Cara:
Tanakkan pulut dahulu. Kemudian sumbat ke dalam sotong. Tutup dengan lidi. Mesin halia, serai, lengkuas dan buah keras sehingga halus. Masukkan santan dan seterusnya bahan-bahan yang dimesin tadi. Masak di atas api yang perlahan. Masukkan sotong yang telah disumbat dengan pulut tadi. Tambah gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Masak sehingga kering sedikit. Setelah itu, angkat dan hidangkan.
SOTONG SUMBAT KUALA IBAI
Sumber : Jelita Mac 1995
Bahan-bahannya
300 g beras pulut
200 ml santan cair
2 kg sotong
Lidi untuk menyemat
200 ml pati santan dari 2 biji kelapa
20 g halba
15 biji bawang merah, dihiris nipis
4 cm halia. dihiris nipis
Garam secukup rasa
Cara membuatnya
1. Basuh beras pulut dan rendam setengah jam di dalam santan cair.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan tutup dengan menyematkan lidi.
3. Letakkan sotong di dalam periuk. Masukkan pati santan, halba, bawang merah, halia dan garam.
4. Masak di atas api perlahan hingga ia pekat.
No comments:
Post a Comment