- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, December 2, 2008

Egg Tofu


- Gambar ehsan rinnchan -

I was first introduce with egg tofu by my x-colleague, farah.Usually we brought our own food to office for lunch. It was quite hard to find malay restaurant @ food stall here. There is only 2 100% malay food stalls here but when eating almost the same food everyday, we decided to bring our own food.A few times she brought sambal tofu telur + ikan bilis.I was afraid to try it at first coz' i'm not a fan of tofu/tauhu.But once i eat it,i fall in love with it instantly.She even taught me how to cook it.We can also make soup with egg tofu.
So today since i've no idea what to cook,i bought 2 packs of egg tofu & decided to cook sambal bilis & egg tofu.

Sambal Tofu Telur & Ikan Bilis

Bahan-bahan
2 pack tofu telur
Segemggam ikan bilis
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 sudu makan cili boh
1 keping asam keping
Garam, gula & serbuk perisa secukup rasa
Sedikit air
Minyak

Cara membuatnya
1. Potong tofu bulat2. Jgn terlalu tebal.
2. Panaskan minyak. Goreng tofu telur sehingga agak kekuningan. Toskan.
3. Tumiskan bawang merah, bawang putih & cili boh.
4. Masukkan asam keping & sedikit air jika terlalu kering.
5. Masukkan ikan bilis. Gaul rata.
6. Masukkan garam, gula, serbuk perisa & bawang besar. Gaul rata.
7. Akhir sekali, masukkan tofu telur & gaul sebentar. Sedia untuk dihidangkan.
* Ikan bilis boleh juga digoreng dahulu.



TOFU TELUR SOS TIRAM HOISIN
- Kak Madiha -

Bahan2
3 pek/silinder tofu telur/ japanese tofu
1 peket kecil cendawan tiram ~ dibelah2 jika cendawan besar
½ biji lobak merah ~ hiris memanjang
3 ulas bwg merah ~ tumbuk
2 ulas bwg putih ~ tumbuk
sedikit lada sulah
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos hoisin
garam jika perlu
1 sudu besar tepung jagung ~ bancuh dengan air
air secukupnya
minyak masak & sedikit minyak bijan

Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak. Potong dua plastik tofu dan keluarkan tofu atas tapak tangan. Basuh dengan air paip.. kemudian dipotong anggaran 1 inci terus ke dalam minyak panas & goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Kurangkan minyak menggoreng tofu tadi dan renjiskan sedikit minyak bijan lalu tumiskan bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan air serta sedikit lada sulah, sos tiram & sos hoisin. Biar mendidih.
3. Masukkan carrot & cendawan tiram dan biar seketika. Jika perlu tambah sikit garam.
4. Masukkan air tepung jagung & biar kuah agak2 pekat (jika pekat sgt tambah air lagi) dan akhir sekali masukkan tofu yg telah digoreng tadi dan kacau seketika & sedia utk dihidangkan.



Egg Tofu
[ninoZ]

Bahan
Egg tofu
bawang putih
halia
minyak masak
minyak bijan
ayam/udang/isi ketam
lada hitam
sos tiram
kicap
air
mixed vege
garam & gula secukup rasa
tepung jagung + air
telur

caranya
1. u can either potong egg tofu tu pendek2 [jgn too nipis] atau bior seketul seketul..
2. pastu goreng dlm minyak yg sederhana byk..api tak leh kuat sgt..nanti dia pecah n hancur..
3. alih sekali sekala je [nak cantik goreng dlm pan..minyak just enuf utk liputi 3/4 egg tofu]
4. pastu toskan

utk kuahnya..
1. bwg putih dicincang..
2. pastu mayang halia sket aje - guna halia mula..hiris keping nipis nipis pun bleh
3. then tumis dlm minyak+ minyak bijan sket..
4. bleh masukkan udang/ayam atau isi ketam..[kalau guna ketam, masukkan later] dan lada hitam, kacau sebentar
5. kemudian masukkan sos tiram, sedikit kicap dan sedikit air..agak agak berkuah..
perisakan garam gula secukup rasa
6. masukkan mix vege..biarkan kuah sedikit menggelegak
7. bancuh sedikit tepung jagung dgn ait n tuang ke dalam kuah..kacau rata
8. pecahkan telur dlm mangkuk n pukul sedikit biar bersatu..
9. kemudian tuangkan ke dlm kuah..biarkan kejap pastu kacau sket sket..nanti telur nampak cam berjurai dlm kuah
10. angkat dan tuangkan ke atas tofu yg tlh digoreng..taburkan dgn bwg goreng dan hirisan daun bwg..



Egg tofu berkuah sos tiram
oleh: cahayer

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
2 tiub egg tofu
2 tsb sos tiram
2 tsb kicap pekat
2 cawan chicken stock (kiub ayam campur 2 cwn air)
1 biji Telur
3 tsb air tepung jagung utk pekatkan kuah
4 ulas bawang putih dicincang
Minyak

Cara-cara
1. Potong egg tofu dan goreng sehingga golden brown, ketepikan
2. Satu sudu minyak, panaskan dan goreng bawang putih sehingga sedikit garing, terus masukkan chicken stock 2 cawan.
3. Bila air dah didih masuk sos tiram, kicap pekat, kacau2 kejap masukkan telur dan kacau laju.
4. Bila telur dah masak, masukkan egg tofu dan air tepung jagung, bila pekat dah boleh angkat.
5. Boleh tambah isi udang time tumis bwg putih kalau suke.. kita buat kosong jek.




TOFU SOS TIRAM
- Kak Madiha -

Bahan2
2 silinder tofu lembut/tauhu jepun
1 bungkus cendawan tiram - dibelah2
1 biji carrot - potong memanjang (boleh ganti dengan apa jua sayur kegemaran)
3 ulas bawang putih - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 s/b sos tiram
1 s/k sos ikan
1 s/k serbuk pati ayam/ setengah kiub ayam
minyak untuk menumis
2 s/k tepong jagung + 1 cawan air

Cara2
-Tofu dipotong 2 plastiknya dan picit ke tapak tangan. Siram air sket kemudian potong anggaran 1 inci ke dalam piring... kemudian goreng hingga kekuningan
-Panaskan sedikit minyak (minyak menggoreng tofu tadi pun boleh.. kurangkan minyaknya) dan tumiskan bahan2 tumbuk hingga wangi..
-Masukkan bahan2 sos dan serbuk pati ayam.
-Masukkan air tepung jagong tadi dan biar mendidih.
-Masukkan lobak merah dan biar sebentar.
-Masukkan cendawan.. kacau rata.
-Rasakan garamnya.. kalau kurang masin baru tambah garam. Sebab dlm sos2 tadi dah bergaram.
-Kalau suka berkuah boleh tambah air lagi atau suka pekat dan berkuah boleh tambah tepong jagung lagi mengikut kesukaan masing2.
-Bila dah secukup rasa.. tuangkan sos ini ke atas tofu yg tersedia di dalam pinggan hidangan.




TOFU TELUR UDANG
- sweetlilly -

Bahan-bahan:
2 peket tofu tetlur - setiap peket belah 6
Udang basah sederhana besar
2 biji lada merah - dihiris
2 biji bawang merah - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris halus
sedikit daun bawang - cincang
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap soya
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh bersama sedikit air

cara membuatnya:
- goreng tofu dalam minyak banyak hingga kekuningan. ketepikan
- panaskan minyak dlm kuali. tumis bhn yg dihiris tadi. masak hingga layu.
- masuk udang. gaul rata kemudian masuk sos tiram & kicap soya.
- masukkan tofu dan masuk bancuhan tepung jagung tadi.
- masak hingga adunan kelihtan pekat. masuk serbuk perasa dan akhir sekali masuk daun bawang.



Tahu Telur Bersama Asparagus
- sweetlily -

Bahan-bahan:
2 biji bawang merah - hiris
2 ulas bwg putih - hiris
1 tangkai cili merah - hiris
2 peket tahu telur - hiris
udang basah sederhana besar
segengam asparagus - celur dlm air panas terlebih dahulu.
sos tiram
garam

cara membuat:
- panaskan kuali. tumis bawang merah, putih dan lada merah hingga naik bau.
- masukkan udang. gaul rata.
- masuk asparagus. kemudian masuukan sos tiram, garam dan sedikit air. gaul hingga sebati.
- masuk tahu telur. gaul hingga masak.




Sayur Campur Wif Tofu
- sweetlily -

Bahan-bahan:
Kobis bulat - hiris
sedikit daging - rebus empuk dan potong halus
1 batang lobak merah - potong halus memanjang
1 biji capsicum merah dan kuning - hiris
1 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 peket tofu telur - potong dan goreng terlebih dahulu
1 sudu makan sos tiram

Cara membuatnya:
- Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan daging. gaul rata
- Masukkan lobak merah dan tuang sedikit air.
- Masukkan sos tiram, garam dan capsicum tadi.. gaul hingga sebati.
- Masukkan sayur kobis tadi dan akhir sekali masukkan tofu telur.
- Gaul hingga masak. siap untuk dihidangkan.



HOTPLATE TOFU
- maria03 -

Bahan2
2 batang Egg Tofu - potong2 dan taburkan ngan sedikit tepung jagung.. then u goreng sedikit. Ketepikan.
100 gm carrot - hiris
100 gm kacang peas - belah 2
1/2 biji lada banggala merah - potong kecil2
100 gm kobis cina - potong kecil2
5 batang jagung muda - potong kecil
2 sdm oyster sos
5 biji bwg putih - tumbuk halus
1/2 sdm lada sulah
50gm udang
50gm daging hiris
sedikit campuran tepung jagung dan air - untuk pekatkan sos
2 biji telor - pukul dgn sedikit garam

Cara2
- tumis bawang putih, dan masukkan daging hiris masak hingga setengah masak.
masukkan udang kacau sedikit, then masukkan sayur2, kacau sebentar sos oyster, lada sulah kacau rata sebentar dan dan pekatkan sedikit kuah ngan campuran tepung jagung dan air tadi. Masukkan egg tofu, kacau sedikit dan ketepikan.
- Panaskan hotplate atas api tuangkan sedikit minyak dan dadarkan telor atas hotplate dan tuangkan sayuran2 yg dah di masak tadi.hidangkan.



Sayur Goreng & Tofu
[sayonara]


bahan-bahan
Tofu/tahu telur
any sayur

cara-cara
1. akan goreng tauhu ni dulu........potong dulu......... then.......terus masuk dalam minyak. Goreng sampai dia tukar kaler coklat.
2. Angkat....... letak dalam pinggan yang kita nak hidangkan.....
3. then, masuk perencah sayur.....masuk sayur.
4. Lepas tu...sayur yang dah dimasak masukkan dalam pinggan yang dah ada tauhu telur yang dah digoreng tu...
5. Siap!


Tofu Telur Goreng
- alangGIRL -

Bahan2
3 peket tofu telur
2 ketul sederhana ikan tenggiri
sedikit carrot yang dicincang halus
sedikit daun bwg yang dicicang halus (optional)
sedikit lada sulah
garam (optional, selalu alang tak letak sbb dh rasa masin)
1 biji telur (untuk celup sblm goreng)
minyak untuk mengoreng

Cara2
1. isi ikan tengiri ditumbuk lumat
2. Kisar tofu telur dlm food processor
3. Bila tofu dh hancur, masukkan isi ikan tenggiri, lada dan garam dan kisar hingga sebati
4. Pastu masukkan carrot dan daun bwg kedalam mixture dan gaul hingga rata.
5. Masukkan mixture dlm baking tray dan kukus hingga tofu tu keras semula
6. Bila dh keras, keluarkan dan sejukkan.
7. Bila dh suam@dh sejuk, boleh potong ikut kesukaan masing2 (sederhana tebal lg ok). Bila potong rupa dia akan mcm tofu biasa balik
8. Kleluarkan tofu yg telah dipotong, celup kedalam telur yg telah dipukul dan goreng kedalam minyak. Apabila kuning keemasan, keluarkan dan hidangkan bersama sos cili.



Tauhu Jepun Dengan Ayam Cincang

Bahan-Bahan
2 peket tauhu jepun
150 gm serbuk roti
2 biji telur
1 labu bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
80 gm halia (hiris)
2 tangkai cili merah (potong dadu)
2 tangkai cili hijau (potong dadu)
350 gm daging ayam cincang
2 sudu kecil tepung jagung

Cara Membuatnya
1.Potong tauhu jepun kepada 6 bahagian
2.Pukul sebiji telur dan lumurkan kepada tauhu jepun
3.Taburkan serbuk roti ke atas tauhu jepin tadi dan goreng sehingga kekuningan.Ketepikan.
4.Tumiskan bawang putih dan bawang besar,kemudian masukkan isi ayam cincang.Tumis sehingga sebati.
5.Masukkan pula cili merah dan hijau.Tuangkan sedikit air dan kacau rata.
6.Pekatkan adunan tersebut dengan menggunakan tepung jagung.Masukkan garam secukup rasa.
7.Setelah masak,tuangkan ke atas tauhu yang digoreng tadi.




TOUFU TELUR
- rinnchan -

Bahan2
3 tiub toufu telur
3 ulas bawang putih
1 camca kecil serbuk lada putih/lada sulah
1 1/2 sudu makan sos tiram (oyster sauce)
1/2 sudu makan tepung jagung (Dibancuh dgn 1/2 gelas air)
Garam & gula secukup rasa

Cara2
1. Toufu telur dipotong 4. Untuk memudahkan, potong 2 dahulu dengan tiub plastik pembungkusnya, keluarkan baru potong kpd 4 bahagian.
2. Goreng dulu toufu. Sebaiknya menggunakan non-stick pan supaya tidak melekat. Toufu ni amat fragile kenaghandle with care, kalau dak hancuuusssss...
3. Angkat dan ketepikan.
4. Panaskan sedikit minyak atas api yg sederhana, tumis bawang putih,masukkan lada putih..kacau2..masukkan sos tiram kacau2...masukkan bancuhan tepung jagung tadi.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa, kemudian tuangkan toufu yg telah digreng tadi. Tak perlu dimasak lama2 kerana toufu tadi telah pun digoreng.

* Pada penggemar2 Chinese Food..mungkin ini kena dengan selera anda. So, selamat mencuba....

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).