Just for my collection....now i know that pahang people used laksa gandum or mee kuning & bihun to eat with kuah laksa...correct me if i'm wrong.
Sumber : Ibu Mertuaku
Sumbangan : Jai
Bahan A
1 kg ikan selayang (ikan lain pun boleh gak, ikut citarasa masing2)
* Ikan dibersihkan dan direbus. Air rebusan jgn dibuang, gunakan utk kisar tulang dan isinya. Asingkan isi ikan dan tulang. Kisar tulang dan tapis ambil air. Kemudian kisarkan pula isi ikan.
Bahan B
3 genggam kelapa parut
7 ulas bawang merah )
3 ulas bawang putih )
3 batang serai ) hiris nipis
3 inci lengkuas )
3 inci halia )
2 genggam lada kering dipotong serong-serong
2 sudu makan ketumbar biji
2 sudu makan jintan putih
2 sudu makan jintan manis
2 – 3 cawan air
Cara Penyediaan
1. Goreng kelapa parut hingga naik bau & warna tukar kekuning-kuningan (bukan gelap mcm buat kerisik tu).
2. Kemudian masukkan bahan yang dihiris, ketumbar dan jintan-jintan. Gaul rata sehingga bau harum semerbak.
3. Setelah itu, tutup api dapur dan masukkan 2 – 3 cawan air. Biarkan ia direndam sebentar.
4. Setelah agak sejuk, kisar bahan-bahan tersebut dan tapis. Kisar dan tapis berulang kali sehingga habis.
Bahan C
4 inci isi ikan masin (talang/kurau)
Cara Penyediaan
1. Bakar ikan masin atas kuali, balik-balikkan. Kemudian rendamkan ikan masin ke dalam air. Setelah sejuk, carik2kan ikan masin tersebut.
2. Kisar bersekali dengan air rendaman dan tapis. Buat berulang kali hingga habis.
Bahan D
2 biji kelapa ambil santan pekat or agak2 kalu guna santan dh perah tu….
3 sudu makan kerisik
3 keping asam (ikut gak saiz asam keping tu)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan Kuah
1. Campurkan bahan A, B dan C. Masak sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan santan pekat.
3. Setelah mendidih masukkan asam, garam dan gula.
4. Masak hingga pecah minyak. Hendaklah selalu dikacau supaya tidak hangus.
Bahan hiasan
Taugeh
Kacang panjang
Daun kunyit
Daun selasih
Daun kesum
Daun kaduk
Kobis bulat
Cara Hidangan
1. Semua bahan dihiris halus kecuali taugeh.
2. Hidangkan bersama laksa gandum, MIL selalu tempah aje laksanya…. Di Kuantan ni RM4 for 1 kg.
Laksa Pahang
[Sumber : majalah Flavors]
[Kiriman : Kronic]
Bahan2:
600g bihun (celur & tos)
600g mee kuning (optional)
4 sudu besar minyak masak
Bahan diblend:
20 cili kering yg direndam
5 cili hidup, dibuang biji
10 bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 rangkai serai
2cm halia
2cm kunyit
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil belacan
Bahan kuah:
6 rumpun daun laksa
4 asam keping
1 1/2 kelapa, campur dengan air untuk dapatkan 3 liter santan
1kg ikan mackerel, disteam dan dibuang tulang
Seosoning:
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 granule ikan bilis
1 sudu kecil nampla (sos ikan)
Hiasan:
100g tauge
1 biji bawang besar, potong bulat, nak wat bunga2 pun boleh
Ulam Raja, potong halus2
2 cili merah
3 biji limau kasturi
5-6 biji cili padi
Cara:
Panas minyak dalam periuk dan goreng bahan yg dblend bersama dengan daun laksa sampai wangi dan pecah minyak. Masukkan santan dan asam keping. Biar sampai didih kendian slowkan api. Masukkan ikan dan didih sampai 20minit. Masukkan bahan seasoning.
Cara sediakan:
Masukkan bihun/mee kuning dalam mangkuk. Letakkan bahan2 hiasan kendian tuang kuah. Simple kan.. kan..
Laksa Pahang (kuah putih)
oleh: junjs11
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
6 ekor ikan kembung-rebus ngan 2 asam keping, ambik isi n kisar, simpan air rebusan ..
6 biji bawang merah-kisar
2cm halia-kisar
2 batang serai-kisar
1 sudu teh lada hitam-kisar
2 asam keping
garam n gula
santan pekat
bahan sampingan:-
kacang panjang-hiris
bawang besar-hiris
taugeh-celur sket
timun-hiris
sambal belacan (cili kering ditumbuk bersama belacan sket)
1 paket laksa-rebus n tos
Cara-cara
1. panaskan santan n sedikit air rebusan ikan tadi. masukkan semua bahan kisar n asam keping. masak hingga mendidih.
2. masukkan garam n gula secukup rasa.
3. letak laksa didalam mangkuk, masukkan ulam2an n tuang kuah diatasnya.
Laksa Pahang
Sumber : Harian Metro
Bahan-bahannya:
Ikan kembung/ikan tenggiri - 1 kilogram
Minyak masak - 1 cawan
Garam - secukup rasa
Santan - 3 cawan
Asam keping - 2 keping
Bawang merah: kisar - 1/2 kilogram
Bawang putih: - 1 labu
Serai: 20 batang
Cili: 3 cawan
Serbuk ketumbar - 2 cawan
Udang kering/ikan kering merah - 1 cawan
Cara-caranya:
1. Rebuskan ikan lalu asingkan isi dan tulang. Kemudian kisar isi hingga halus.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga sedikit garing.
3. Masukkan serbuk ketumbar, ikan kisar, udang kering dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan pekat.
4. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Biar kuah mendidih dengan api yang kecil.
5. Sedia dihidang bersama mi laksa.
No comments:
Post a Comment