- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, May 11, 2009

Happy Mothers Day 2009 - Koleh Lemak

zwani.com myspace graphic comments

Happy mother's day to my mom; ahsenah & my MIL; maimun. I love u all. sblom2 ni wish happy mother's day kt my mom jer, thn ni btambah sorang lg mom, MIL. For the time being wish kt diaorg jer la. Nk jd mom blom ada rezeki lg. Mudah2an lps ni org plak wish kt me.hehehe. Also not forgetting to all moms out there; u're the best. Ingatlah, tangan yg menghayung buaian mampu menggoncang dunia. Hanya boleh wish jer kt mom sbb weekend ni baru nk blik kg.



Sempena mother's day, i'm making my mom's favorite kueh; koleh lemak. It's well-knowned in east coast. My mom used to make this & she made it a lot bcoz' our family love it very much; lemak & bkrim. Dimakan pula dgn sambal ikan. Yum, yum. A very good combination. Klau gi kt pasar di trganu tu, msti jupe kuih ni. 1 bungkus singgit. But be very careful klau beli tu, kot2 tkena yg dh basi since kuih ni mainly santan, so cepat basi. Dh lama cari resepi ni kt internet tp baru ni jer jupe resepi ni. Nk tnya my mom blom sempat lg. Nnti bleh jot down my mom's special recipe kt cni. Tungguuuuuuu...


Koleh Lemak
Sumber :
mahoba

Bahan-Bahan :
2 cawan tepung beras
6 cawan air sejuk
3 ulas bawang merah
1/2 inci halai
7 biji halba
1 biji kelapa (dibahagi 3)
1 cawan gula

Cara Menbuatnya :

i) Cara Membuat Koleh:-
1. Tepung beras dibancuh dengan air dan dikacau sehingga sebati.
2. Jerang di atas api , kacau hingga kering dan kental baru diangkat dan dituang dalam talam kecil. Ratakan setebal 1 1/2 inci dan sejukkan.

ii) Cara Membuat Kuahnya:-
1. 2/3 daripada kelapa tadi diperah dan diambil santannya.
2. Masukkan gula, bawang, halia dan halba.
3. Jerang di atas api, biar mendidh dan angkat.
4. Untuk memekatkannya, kuahnya dibubuhkan 2 sudu tepung beras yang dibancuh dengan sedikit air dan dituangkan ke dalam kuah tadi.

ii) Cara Membuat Sambal:-
1. 1/3 darpada kelapa tadi digoreng denga api yang sederhana, bila garing, angkat dan tumbuk 1 hiris serai, 3 ulas bawang merah, 3 hiris halia dan tumbuk sampai lumat.
2. Masukkan 1 ekor ikan kembung yang dibakar dan digaul dengan sambal tersebut.



2 comments:

ima rahman said...

salam, dah lama cari resepi koleh lemak ni... dulu arwah Tok suke sgt kuih ni. Nnti insyaAllah nak try resepi ni & minta izin share resepi with kawan2 online ye. TQ :D

Nashya Ariff said...

Salam... menjenguk sekejap.. sy kawen ngn org tganu.. dok mcari2 seme resepi2 ganu nk try ks hubby mkn.. tx bebanyak.. kt sini sy leh jumpa most of mknn fav dia.. mtk izin amik resepi ek... nti klu sy jd buat sy tempek kt blog sy...


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).