- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Friday, May 22, 2009

Roti Paung


Ni roti favorite saya masa kt kg. Klau gi kedai runcit ke, kedai kopi ke, msti ada jual roti ni. Aku tak tau plak apa org panggil, skrg ni baru tau; roti paun @ paung. Dgr kata ada kt trganu jer. Ye kot sbb kt kl ni tak prnh lak jupe. Yg originalnya, org buat roti pn dlm btk himpunan bulat, btk bunga. Tp ada gak yg buat dlm btk memanjang. Saya biasa beli kt kedai roti di Durian Burung, k trganu tp dh lupa nama kedai tu. Best sbb boleh beli roti paung yg msih panas & semestinya fresh.
Roti ni pn favorite my father. Biasa sblom dia gi keje, dia sarapan roti ni jer. Dia amik satu2. Saya suka cicah roti tu dgn air teh @ kopi panas. Masuk jer dlm mulut, roti terus cair. Alangkah nikmatnya bila ingat saat2 itu. Lg satu, klau cicah dgn air sirap ais, pn sedap. Nk mkn dgn ABC pn best gak. Pendek kata, mcm2 cara la. Tp klau mkn mcm tu saje pn bleh sbb roti tu mmg dh lembut.


Roti paung
oleh:
yus

Bahan-bahan ( dapat 2 bekas - tin bakar kek bulat )
300 gm tepong gandum
80 gm gula
1 tspn yis dicampur 1/2 - 3/4 air suam
2 biji telor
marjerin

Cara-cara
1. Yis direndam air suam. Kemudian gaulkan kesemuanya sekali. Tinggalkan selama 2 jam.
2. Ambil sedikit adunan, masukkan marjerin ke dalamnya dan bulatkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar- jarakkan sedikit. Tinggalkan sebentar lagi agar ianya naik sedikit.
4. Sapu atasnya dengan kuning telur atau marjerin.
5. Bakar selama 10-15 minit dalam 180darjah.
Nota : Kali kedua, Yus masukkan sedikit pelembut roti, cubalah. Ada kelainannya. Gulanya dah kurang dari asal - 140 gm, tapi manis sangat untuk my kids. So up to you, nak manis or not. Kalau my mother, dia pakai tudung periuk je, lagi senang.




Roti Paun
Sumber: She_ra (FRD)
Kiriman :
Aniza

Bahan-bahannya
*300 gm tepung
*80gm gula
*20gm susu tepung
1 biji telur (saya guna AA size)
1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)
1 camca besar majerin
1/2 camca teh pelembut roti
sedikit bread improver

3 bahan bertanda * saya timbang sekaliarung.. = 400gm semuanya..

Cara-caranya
1) tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur
2) lubangkan tengah.. masukkan telur..
3) masukkan majerin
4) gaul rata then masukkan air+yis
5) uli then masukkan pelembut roti..
6) uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)
7) perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. boleh letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh akan naik)
8) bentuk2kan... then letak majerin sikit kat tengah2 bun..
9) bakar about 20 minit @ 180C




ROTI PAUN KELUARGA DIANA
Sumber :
resepidiana

- 18 ketul roti

Bahan-bahannya
6 cawan tepung gandum
1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
¾ cawan gula halus
1 paket (11 gm) yis
3 biji telur
¼ cawan mentega, dicairkan
sedikit pewarna kuning

Cara-caranya
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.
6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).