Fish roe again today. Actually there is still some left in the freeze. Enough for 1 person. My hubby already left for banting this morning. There was nothing else to cook bcoz' tomorrow i'm planning to go to pasar mlm to get some groceries. I used the recipe i get from cursingmalay blog but i add in the garlic in it. Thanx mantot for the recipe.
Sumber : CursingMalay
Bahan-bahan:
3 biji Telur Ikan
1 Ulas Bawang Besar
Gula
Garam
1 labu Bawang Besar
3 sudu besar Cili giling/Cili Boh/Cili blend
Cara Menyediakan:
1) Goreng telur ikan.Telur ikan tu bolehlah digoreng secara terus ataupun diperap dahulu dengan sedikit garam dan kunyit.Aku goreng dulu sebab cepat sikit nak masak dan bau hanyir dia kurang.Tak nak goreng dulu pun takpe.
2) Sambil telur tadi digoreng,potong bawang besar (aku pakai bawang besar sebab senang potong) nipis2
3) Bersihkan kuali atau gunakan lagi satu kuali (untuk org yang ada 2 kuali) dan taruk minyak sedkit sahaja.Tumis bawang tadi sampai mengeluarkan bau.Jangan sampai dia hangit,nanti sambal jadi pahit.
4) Masuk cili giling tadi ke dalam dan kuali dan masukkan setengah cawan air.Kalau nak kuah banyak masuk lebih lagi air,kalau suka kering,sikitkan air (ini ikut mulut anda lah).Biarkan sampai mendidih.Pastikan api tak berapa besar.
5) Masukkan garam dan gula (secubit garam cukup dan 1 sudu kecik gula jadila)
6) Masukkan telur ikan yang sudah digoreng tadi.Tutup dengan penutup dan biarkan ia mendidih didalam kuah selama 3 minit.Pastu boleh makan.
* Telur ikan boleh digantikan dengan aoa-apa pun.Ayam,ikan,sotong,telur.Senang je masak sambal ni.
Gulai Telur Ikan (fish roe curry)
ingredients:
500 gr fish roe
2 tbsp lime juice
5 tbsp oil
1 sereh (lemon grass)
5 curry leaves
1/2 pandan leaf
500 ml santen asli (thick coconut milk)
2 green lomboks
2 red lombos
1/2 tsp salt
Haluskan:
7 dried rawits
2 tsp ketumbar (coriander)
1/2 tsp anised seed
1/2 tsp jinten (cumin)
1 tbsp grated coconut
2 cm dried belimbing wuluh (carambola)
4 cm jahe (ginger)
3 cloves garlic
6 shallots
1/2 tsp salt
preperation/method:
Roast the anised dry in a skillet. Pound or grind the ingredients for the bumbu into a paste. Slice the lomboks lenghtwise. Rub the roe in with the lime juice and the salt and let it stand for 15 minutes and mix it with the bumbu. Heat in a wok the oil and fry the roe until it hardens. Add the pandan, the curry leaves and the sereh and fry it for 1 minute. Then add the santen and the lomboks and let it simmer slowly until it is cooked, then serve.
Goreng Telur Ikan
Sumber : Kak Liza
Bahan
300 gm telur ikan tenggiri
1 s/k kunyit
1 s/k garam
3 s/b minyak
2 s/b sos cili
1 biji buah tomato [belah 8]
Bahan hiris
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 ulas bawqang putih
1 labu bawang besar
Cara
1. Panaskan minyak dan gorengkan telur ikan sehingga garing.
2. Masukkan semua bahan hiris dan kacau rata.
3. Masukkan sos cili dan buah tomato. Kacau rata.
4. Angkat dan hidangkan
telur ikan goreng bungkus
Originally posted by faried
bahan2:
telur ikan parang
daun kunyit
serbuk kunyit
garam
cara2 masak:
1. telur ikan parang dibasuh dan dilumur dgn garam & kunyit...
2. bungkus telur ikan tadi dgn daun kunyit..
3. panaskan kuali dan sedikit minyak...
4. kemudian letaklah bungkusan telur td dalam kuali terbalik2kan hingga masak....
5. wangi daun kunyit akan meresap dalam telur iak tadi...
Telur Ikan Panggang
Description: Dari Dapur Majalah Perkahwinan
Ingredients:
1/2 kilo telur ikan (digunting dua dan dibersihkan)
1 cawan kelapa (digoreng tanpa minyak hingga kuning dan dikisar halus)
Daun pisang
Lidi
(Bahan-Bahan dikisar)
3 sudu makan ketumbar
1 inci lengkuas
7 ulas bawang putih
9 biji bawang merah
2 batang serai
1 sudu makan lada putih
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Preparation:
1. Gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar (ketumbar, lengkuas, bawang putih, bawang merah, serai, lada putih daun limau purut dan garam) dengan telur ikan dan kelapa.
2. Siapkan daun pisang dan lidi. Masukkan bahan-bahan yang digaul dan dibungkus. Kemudian dipanggang.
No comments:
Post a Comment