- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Wednesday, May 6, 2009

Kerabu Tembikai

If not mistaken, this kerabu was well known to northen people especially kedahan. Correct me if i'm wrong. Tp nampak mcm menarik. Esok bleh beli tembikai & cuba. Ada resepi guna isi dia yg merah tu & ada yg guna kulit. Erm, interesting.


Kerabu tembikai
oleh:
babylynnasss
Gambar :
rafiqin

Bahan-bahan ( 2 ORANG )
• 5 potong tembikau(potong dadu)
• 4@5 biji cili padi(potong kecik2-kecik
• 1/2 biji bawang besar(potong macam nak buat kerabu tu)
• 1 biji liamu kasturi(ambil air dai klu tak suka masam perah sedikit sudah
• sedikit garam dan perasa

Cara-cara
1. campur semua dan gaul sebati
2. siap untuk dimakan...
3. nak sedap simpan dulu dalam peti ais....
4. sedap kalau makan tengah ari.... kalau bulan puasa..berbuka ni sedap sangat-sangatla...
5. try la....


Kerabu Tembikai
Oleh : puansri

Bahan
Kulit tembikai
Kerisik
Cili hidup – ditumbuk lumat
Garam
Gula
Bawang besar – dihiris
Kelapa parut

Cara2
1. Buang bahagian hijau kulit tembikai. tinggal kan bahagian putihnya sahaja
2. potong agak tebal memanjang
3. campur dgn kerisik,cili hidup, garam, gula ,bawang besar & kelapa parut.
4. siap


Kerabu Tembikai
Sumber : Salmie Salleh

Bahan-bahannya :
1 biji tembikai (ambil isi yg dekat2 kulitnya)
2-3 biji cili padi (ditumbuk)
1 biji bawang merah (ditumbuk)
2 biji bawang merah (dimayang halus)
sedikit belacan (agak2 besar ibu jari - ditumbuk)
garam dan gula secukup rasa
*(kalau ada isi ikan goreng lagi sodap ditumbuk)

Instructions
1. Ambik isi tembikai dan isi yg dekat dgn kulit
2. Kemudian masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi termasuk ikan goreng (kalo ada) bersama2 garam dan gula secukup rasa bersama belacan.
3. Jangan lupa bawang merah yg dimayang halus tu masukkan je sekali dan gaul sekali semua
4. Siap utk dihidangkan.
5. Selamat mencuba..


Kerabu kulit tembikai
sumber : nathiez

Bahan-bahan
sebiji kulit tembikai
1/2 inci belacan
6 biji cili padi dipotong halus
1 biji bawang kecil dimayang halus
garam dan gula sesedap rasa

caranya:
1. kikis isi kulit tembikai yg disebelah dalamnya tu.. (biasanya bila kita potong tembikai, kan ada lebihan isi merah pada sebelah dalam kulit tembikai tu..)..kikis isi yg lembut2 sahaja. masukkan dalam mangkuk.
2. Kemudian, campurkan belacan dan hirisan bawang dan cili bersama. hancurkan belacan tersebut di dalam isi tembikai tadi. gaul rata bersama garam dan gula secukup rasa dan hidangkan....
3. sedap dimakan bersama nasi panas..rasanya mcm air asam cicah ikan bakar...



tembikai air belacan
sumber : rahsiaperut

bahan2
1/4 biji tembikai yg dipotong kecil2
sedikit belacan
2 ulas bawang merah
3 batang cili padi
2 s/b air
1s/k gula
sedikit garam

cara2
1. campurkan tembikai yg sudah dipotong bersama dgn bawang dan cili padi
2. masukkan air
3. taburkan belacan
4. perasan dgn garam n gula
5. sedia utk di hidang


kerabu tembikai
sumber : dejayu2204

bahan-bahan :-
- tembikai potong dadu
- cili padi potong..
- hiris bawang besar
- balacan skit..lg elok klu belacan bakar...tp skit je tau..
- garam + gula skit...

cara buat :-
1. memula gaul dulu cili,bawang,belacan ngan garam dan gula..
2. pastu baru masuk tembikai..x payah ltk air coz tembikai tu nanti berair jgk..
3. then siap utk d makan..

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).