- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, May 12, 2009

Som Tam

Som tam @ kerabu betik ni mcm rojak betik trganu tp kuah dia jer berbeza. Rojak betik trganu guna kuah rojak ikan. Som tan plak kuah sos ikan, tp takde la bkuah pn, cuma basah2 ckit. Betul ke nih?
Dh biasa mkn rojak betik trganu bkuah tu, ari ni rasa nk mkn rojak yg kering plak. So buat som tam. Suka sgt resepi kak liza. Thx kak liza..


KERABU BETIK MUDA (SOM TAM)
Sumber : Kak Liza

Bahan
1 biji betik muda [anggaran 1.5kgs]
5 urat kacang panjang [racik kasar]
3 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 biji tomato buah [potong dadu kasar]
2 s/b sos ikan
1/2 cawan kacang tanah [goreng dan tumbuk kasar]
1 pokok daun ketumbar [racik kasar]
2 s/b gula
garam

Bahan Tumbuk Kasar
3 biji cili merah
5 biji ciliapi
2 ulas bawang putih

Cara
1. Betik dibuangkan kulit dan bijinya. Parut kasar [gunakan magic shredder] atau cincang panjang. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang tanah dan daun ketumbar.
3. Gaulkan sebati dan rata.
4. Masukkan kacang dan daun ketumbar. Gaulkan.
5. Rasakan manis dan masinnya.
6. Hidangkan.




Resipi Som Tham
Sumber : Chef Pornthip Janthacanh (Hotel Ancasa & Spa Kuala Lumpur)
Gambar :
masz_73

Bahan: (untuk hidangan seorang)
8 hingga 12 cili Thai (cili api) dan potong antara 3- 5 potongan
8 ulas bawang putih racik dan potong menjadi 2 atau 3 keping
2 sudu teh udang kering (saiz kecil)
4 cawan sayur-sayuran termasuk daun salad dan tomato (potong dalam saiz 2 hingga 3 inci)
Beberapa hirisan kacang panjang (potong kira-kira 3.81 sentimeter)
1 batang lobak merah
1/4 sudu jus asam jawa
2 - 3 sudu kecil asam limau nipis
2 - 3 sudu kecil sos ikan
Gula hancur (didatangkan khas dari Thailand) dan dicampurkan dengan sedikit air dan sirap (jika perlu)
2 biji tomato (sederhana besar dan hendak dipotong kecil)
1/4 cawan kacang tanah goreng (tidak masin)

Cara membuatnya:
- Gunakan bekas berbentuk lesung untuk menumbuk kacang tanah dan cili api.
- Masukkan betik yang sudah diracik untuk digaul bersama ramuan.
- Pastikan sederhana hancur lalu perah asam limau ke dalam lesung itu.
- Masukkan gula hancur dan gaulkan hingga mesra selain pastikan garam secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.




Som Tam
Sumber :
Cheq-Su

Antara bahan-bahan yang cheq-sue masih ingat:

1. Bahan-bahan utk parut/sagat:
- betik muda
- mangga muda
- lobak merah

2. Bahan-bahan lain:
- kacang panjang patah-patahkan (1 inci)
- kacang goreng
- udang kering (merah)
- 4-5 biji cili api (ikut suka)
- air perahan limau kerisik/purut/lemon
- gula pasir /gula merah
- garam
- bawang merah & putih 2-3 ulas

Cara-c ara menyediakan Som Tam:
- Terlebih dahulu perlu ada lesung penumbuk tak kira la batu ke, kayu ke asalkan boleh tumbuk.
- tumbuk cili api, bawang dan udang kering
- masukkan bahan-bahan/buah yang telah diparut dan tumbuk dlm lesung penumbuk (jgn sampai hancur)
- masukkan kacang goreng dan tumbuk lagi.
- masukkan perahan limau, garam & gula tumbuk lagi
- gaul supaya semuanya sebati dan bolehlah dihidangkan.
- boleh tambah ikan bilis goreng rangup (lagi sedap)* resepi asal tak de ikan bilis



Som Tam
Sumber: Nor Emilia Amran

Bahan-bahan
3 sudu besar Nampla (sos ikan)
3 sudu besar jus limau nipis
60 gm udang kering
80 gm kacang tanah (goreng tanpa minyak)
8 tangkai cili padi siam
3 biji bawang putih
3 tangkai kangkung
3 tangkai kacang panjang
3 kelopak kobis bulat
300 gm betik muda- diparut halus memanjang
3 sudu besar air asam jawa
gula dan garam secukup rasa

Cara-cara membuat
1. Tumbuk bawang putih bersama cili
2. Masukkan kacang panjang, jus limau nipis, nampla dan air asam jawa.
3.Tumbuk jangan sampai hancur. Masukkan udang kering, gula dan kacang tanah.
4. Proses tumbuk ini mesti ada skillnya untuk mendapatkan Som Tam yang sedap.Tumbuk jangan terlalu halus.
5. Masukkan betik dan tumbuk. Gaul bersama bahan-bahan yang lain. Gaul secukup




Som Tam (Thai)

Bahan-Bahan:
½ biji betik muda
Tomato (pilihan)
5 ulas bawang putih
kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak
udang kering (agak-agak)
10 tangkai cili padi (ikut selera)
3 sudu kicap sotong
3 sudu gula kabung (warna putih dan likat)
2 sudu jus limau nipis
sediki perasa
kacang panjang
kangkung

Cara:
1. Betik diparut.
2. Masukkan bawang putih dan cili padi ke dalam lesung kayu dan tumbuk kasar.
3. Masukkan gula kabung (kalau nak real cari gula kelapa), jus limau nipis dan kicap sotong, gaul biar sebati.
4. Masukkan kacang tanah, kacang panjang tumbuk kasar. dan akhir sekali masukkan betik yang telah di parut dan tomato gaul biar sebati.
5. Tuangkan ke dalam bekas untuk dihidangkan.

Cadangan Hidangan:
Dihidangkan bersama kangkung

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).