Mulanya nk buat stew ayam, tp bila tengok harga ayam, mcm malas plak. Mahal la ayam skrg ni. Ari tu bukan main lg murah. Mcm akak yg jual ayam tu ckp, bila cuti skolah & hari perayaan, harga ayam msti naik. Hum...fikir punya fikir, baik beli daging. Dh lama tak mkn daging. Hari2 mkn ayam, bosan gak.
Msti korang terfikir, nape la saya beria nk masak stew. Saya ada nmpak btg celery yg fresh & gemuk, terus saya beli. Murah plak tu. Dh ada celery, kna la cari resepi yg sesuai taruk btg tu. Sup ayam dh biasa sgt. So, buat jer stew, ada kelainan ckit tp nk kna didihkan agak lama la ckit sbb slow cooker blom beli (tak tau la bila nk beli. Bila ckp kt hubby, dia tnya; perlu ke brg tu. Erm, bila dia tnya mcm tu, mcm faham la maksud dia..).
Msti korang terfikir, nape la saya beria nk masak stew. Saya ada nmpak btg celery yg fresh & gemuk, terus saya beli. Murah plak tu. Dh ada celery, kna la cari resepi yg sesuai taruk btg tu. Sup ayam dh biasa sgt. So, buat jer stew, ada kelainan ckit tp nk kna didihkan agak lama la ckit sbb slow cooker blom beli (tak tau la bila nk beli. Bila ckp kt hubby, dia tnya; perlu ke brg tu. Erm, bila dia tnya mcm tu, mcm faham la maksud dia..).
Beef Stew
Posted by JUNAIDAH (DUNIA DECORATION)
Ingredients :
3 lbs. (about 1.5 kilos) chuck steak - cut into cubes
6 onions
12 small carrots or 6 large carrots
6 potatoes - cut in 4
2 onions - sliced
2 Tablespoons vegetable oil
2 garlic cloves, minced
l/4 cup parsley - chopped
l cup chopped celery
l/2 tsp. thyme
2-l/2 cups canned tomatoes
l/2 cup flour
l cup peas
Salt and pepper to taste
How to Prepare :
1. Brown the beef with a little bit of oil in a saucepan
2. Add the garlic, sliced onions, celery, parsley, thyme, tomatoes, salt and pepper and 2.5 cups of water Bring it to a boil, and then reduce the heat to a simmer
3. Put the lid on the sacuepan and simmer for 2 hours.Add the rest of the veges and simmer for another hour.Blend the flour with 3/4 cups cold water and stir into the stew.Simmer for 5 more minutes.
Daging Stew Bersayur
Sumber: Majalah Jelita Mei 1997
Bahan-Bahan:
1 camca besar minyak sayuran
2 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 biji bawang putih (dihiris nipis)
300 gm daging (dibersihkan dan didadu sederhana besar)
2 biji kentang (dibuang kulit dan didadu sederhana besar)
1 biji lada benggala hijau (dihiris halus)
1 biji lada benggala merah (dihiris halus)
1 biji lada benggala kuning (dihiris halus)
100 gm saderi (dibersihkan dan dihiris halus)
500 ml pati rebusan ayam (direbus sendiri atau 1 ketul pati rebusan ayam (dibancuh bersama 500 ml air)
3 helai daun salam
sedikit rempah itali
Sedikit Rosemary
Garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan minyak sayuran di dalam periuk. Tumiskan bawang besar bersama bawang putih sehingga ia layu.
2. Masukkan daging, biarkan ia selama 5 minit. Kemudian masukkan bahan-bahan lain, kacau sebentar sehingga ia sebati.
3. Masukkan bahan-bahan tadi ke dalam mangkuk kaserol. Masak ia di dalam ketuhar selama 30 minit, pada suhu 190 darjah Celcius dan masak sehingga daging masak dan kentang empuk.
BEEF STEW
Sumber : nenekglamer
Bahannya;- untuk hidangan 4 orang
2 sudu makan tepung gandum/tepung serbaguna
1 paun daging lembu (dalam 600 gram kot) dipotong dadu
2 sudu makan minyak masak
3 1/2 cawan air rebusan sayuran (biasanya air rebusan karot, celeri, bawang - tapi kalau dah letak sayuran ni dalam stew pun ok rasanya) atau air biasa
2 sudu teh serbuk pati daging lembu - ni biasanya kalau nak rasa lebih 'rich' tapi kalau tak de tak pe.
1/2 cawan bawang besar cincang
2 bawang putih dicincang
1/2 sudu teh daun selasih kering diramas sket untuk keluarkan bau (yg kt botol tu) tapi kalau yg segar lagi baik
1/2 sudu teh daun thyme diramas sket untuk keluarkan bau tapi kalau yg segar lagi baik
2 1/4 cawan kentang dipotong dadu
2 cawan karot dihiris
1 cawan celeri di hiris
Caranya,
1. Letakkan tepung dalam beg plastik and masukkan daging lembu yg dipotong dadu dan digoncang supaya tepung dapat salut daging tersebut. Letak sedikit demi sedikit supaya daging tak melekat2. Panaskan minyak dalam periuk yg sesuai dan tumiskan daging lembu tu sampai garing tepung salut dia.
3. Tambahkan jus sayuran/air, bawang, serbuk pati daging lembu, bawang putih, daun selasih dan daun thyme. Biarkan mendidih.
4. Bila dah mendidih, kecilkan api, tutupkan periuk dan biar merenih selama 1 hingga 1 1/4 jam atau sampai daging hampir lembut.
5. Tambahkan kentang, karot dan celeri dan renihkan selama 30 minit lagi.
6. Tambahkan garam dan black pepper secukup rasa.
7. Buangkan lapisan minyak yang timbul.
Stew Daging
Bahan-bahanya.
1 kg tulang daging - dipotong dadu dalam 1 inci
5 biji bawang besar - dibelah 4
5 biji bawang puteh - dititik
2 batang besar sadri - potong 5 setep 1
3 batang carrot - dipotong 3 dan dibelah 4
3 biji tomato buah - dibelah 4
1 tin kecil tomato pure
4 biji kentang - potong 4 setiap 1
1 sudu tea lada hitam - dikisar atau ikut suka
2 cawan stock daging
Garam secukupnya
Gula secukupnya.
Cara-caranya
1. Basuh bersih tulang daging lalu toskan.
2. Panaskan periuk lalu masukan stock daging dan masukan pula tulang daging biar ianya mengelegak sekejap.
3. Masukan bawang besar, bawang puteh, sadri, kentang dan carrot. Biarkan ianya merenih dan sekali-sekala kacau agar tidak berkerak.
4. Apabila kuah sedikit pekat dan daging empuk bolehlah masukan lada hitam dan garam kacau lagi.kemudian masukan tomato buah, gula dan tomato pure. kacau rata. biarkan kuah pekat dan daging betul-betul empuk. Lalu bolehlah dihidangkan bersama nasi atau roti.(Sekiranya ingin pedas bolehlah tambahkan sedikit cili giling)
No comments:
Post a Comment