- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, May 2, 2009

Ikan Bakar Ala Portugis

Xde ribut, xde hujan, tup2 my hubby blik dr pasar pg ni sambil mbawa seekor ikan siakap. If not mistaken, he's not a fan of ikan siakap. Rupe2nya dia nk memenuhi hajat isterinya yg tsayang ni. A few weeks ago i said to him, sedapnya dpt mkn ikan siakap. So that's why he bought it today. Coincedently he saw a big & fresh ikan siakap at the market. Apa lagi, beli la. I ask him what shall we do with the fish? After giving some option, we agreed to make ikan bakar. I said to him, why don't we make ikan bakar portugis. I've this recipe from chef riz, the son of chef wan. I've been keeping this recipe for awhile. I guess this recipe was complete bcoz' it came with air asam & sambal kicap. So folks, here is the recipe. Sukatan bahan tu main agak2 jer.


Ikan Bakar Portugis
Resepi : Chef Riz (Selera Kontemporari RTM1)
Gambar : Kak Madiha

Bahan-bahan
Ikan siakap

Bahan sambal - blend halus
Bawang putih
Bawang merah
Serai
Cili kering
Cili padi - jika suka pedas

Daun limau purut
Jintan manis
Jintan putih
Lada putih/sulah
Serbuk kunyit
Air
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara Masak Ikan bakar:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan sambal, jintan putih, jintan manis, lada sulah & serbuk kunyit hingga wangi.
2. Masukkan juga daun limau purut.
3. Masukkan sedikit air, gula & garam.
4. Masak bahan tumis sehingga naik minyak.
5. Kemudian, lumurkan pada ikan. Bakar selama <> 15 minit pada suhu 180C.
* Alas ikan atas kertas minyak @ aluminium foil sebelum dibakar.

Air Asam

Bahan-bahan
Bawang besar - dipotong dadu
Air asam jawa
Belacan
Cili padi - dipotong kecil
Cili merah - dipotong kecil
Tomato - dikisar kasar
Air limau kasturi
Gula & garam

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan ke dlm mangkuk. Perisakan dengan gula & garam.

Sambal Kicap

Bahan-bahan
Bawang besar - dicincang
Bawang putih - dicincang
Cili padi
Kicap manis
Air suam
Air limau kasturi

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk. Masukkan juga sedikit air suam.



Talapia Bakar ala Portugis
Written by Yatie

INGREDIENTS
i pcs of tilapia/ikan talapia
1/2 cup of stinky bean aka petai
ladies finger
1 cup of chili paste
1/2 of onion
1 clove of garlic
2 inch belacan
2 stalk of lemon gras
2 pcs of daun limau purut
1 tbps of sugar
salt to taste
5 tbps of lime juice
oil for frying
2 tbps of soy sauce

METHOD
1. blend chili with onion, garlic, belacan, garlic,lime juice, sugar and lemon grass
2. heat the oil, fry the paste till fragrance then add the salt and daun limau purut
3. once the il floating then off fire
4. prepare the banana leave and aliminium foil
5. place the banana leave on the aluminium foil
6. put 1/3 of the paste on the banana leave
7. then place the fish
8. then put the paste on the top of fish
9. add in the petai and ladies finger
10. then add in the soy sauce
11. wrap the fish nicely
12. then place it on the grill pan
13. grill the fish for 20mins or untill its cooked
14. once ready, serve with 1/3 of the chili paste




Sos ikan bakar ala portugis
Sumber : Gambar dan resepi dari
Ameer Isyraf

Bahan A:
3 btg serai
2 btg bunga kantan
2 inci halia
1 biji besar bawang merah
3 biji bawang putih
10 biji cili api (boleh letak lebih kalau nak pedas lagi)
3 biji cili merah
sedikit belacan

daun kesum
garam + gula secukup rasa (guna gula kabung/nisan lagi sedap)

Cara-cara:
Kesemua bahan A di atas dikisar. Tumis 1 btg serai yg dititik bersama gula kabung(nisan). Then masukkan bahan A dah ditumis sampai naik bau. Masukkan 1 mangkuk kecil ( dlm 3 senduk) cili kisar (cili boh). Masukkan daun kesum dan 2 helai daun limau. Masak sehingga garing /pecah minyak. Bila dah masak, masukkan ikan dalam foil then tuangkan sos yg dah masak ni. Bungkus foil dan bakar atas pan yg ada sedikit minyak. Masak la dlm 10 minit ke sampai foil menggelembung. Then serve ngan limau nipis.

Add: Masa nak bungkus ikan td dah buh sos semua, boleh tambah ngan kacang panjang, bendi atau petai atau kesemuanya sekali.




Gambar dari LINK
resipi dari resipiogy

Bahan :
1 ekor ikan siakap
3 sudu besar cili blend
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang serai
sedikit lengkuas
3 helai daun limau purut, hiris halus-halus
3 sudu minyak bawang putih
1 sudu penuh garam halus
1 sudu penuh gula
aluminium foil

Cara:
1. Buat minyak bawang putih. Ambil 6 biji bawang putih dan basuh. Jangan buang kulit. Tumbuk. Panaskan 1/2 cawan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Sejukkan.
2. Bersihkan ikan dan kelar-kelar ikan itu.
3. Blend bawang putih, bawang merah, buah keras, serai, lengkuas dan cili blend.
4. Gaulkan bahan blend dengan garam dan gula. (Bahan A)
5. Letak ikan atas foil dan sapukan bahan Bahan A Sapu rata.
6. Tuangkan minyak bawang putih dan tabur daun limau purut.
7. Lipatkan foil.
8. Boleh bakar dalam oven, atas api cara BBQ atau atas kuali capati (kuali leper).

Selamat Mencuba !!!



Ikan Bakar Portugis
oleh:
lyana85

Bahan-bahan ( 1 )
1 ekor ikan kembung
1/2 biji air perahan limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
garam
gula
daun pisang
minyak masak

Bahan-bahan Kisar:
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah
1 batang serai
1/2 inci belacan
1 sudu besar serbuk cili
2 helai daun limau purut

Cara-cara
1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar.
2. Tambahkan air perahan limau nipis, dan kicap pekat.Tambah gula dan garam.
3. Bersihkan ikan dan daun pisang.
4. Bungkus daun pisang, ikan dan kuah dengan Aluminium foil. Lipatkan kemas2 setiap sisi.
5. Bakar atas kuali leper lebih kurang 15 minit.. ikan boleh diganti dgn udang, sotong, lala, boleh gak tambah bendi atau kacang botol.




Ikan Bakar Portugis
Sumber : Azlina Uzir aka Cu Eina
Gambar : Jeni

Bahan
3 keping ikan pari (panjang dalam 6 inci)
400gm sotong
12 batang bendi

Untuk diblender
2-3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering (atau 1 paket kecil cili boh puteri RM.60)
Belacan
1 batang serai di hiris 4
Daun kesum (optional)
Daun limau purut (optional)
Aluminium foil
Daun pisang

Cara
1. Tumiskan bahan2 diblender dan serai sehingga benar2 garing.
2.Setelah betul2 garing bubuh 1/4 cawan air. Biarkan ia mendidih dan pekat kembali. Tutup api.
3.Potong aluminium foil dlm 1.5 kaki. Alaskan dengan daun pisang.
4.Letakkan daun kesum/daun limau purut.
5.Masukkan sedikit sambal. Letakkan ikan pari.
6.Taburkan sambal diatasnya.
7.Letakkan pula bendi yang telah dipotong serong2 di atasnya. Bungkus. Buat yang sama juga untuk sotong.
8.Bakar ikan dalam 30 minit.
9.Sotong pula bakar selama 20 minit.
10.Suhu 200 darjah celcius.




Ikan Bakar Portugis
Sumber: Noorhidayah Zainalabidin
Gambar : Mamasya


Bahan-bahan
60ml @ 1/4 cawan minyak masak
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
garam
gula
1 ekor (600g) ikan bawal, dibersihkan
daun pisang

Bahan dikisar halus-halus
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut.

Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.
2. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang di masak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang.
3. Bakar di dalam ketuhar (oven) yang sudah dipanaskan pada 180C @ 350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.




Ikan Bakar Portugis
Sumber :
Mat Gebu

Bahan Utama :-)
3 ekor ikan cencaru
3 helai daun limau purut, dihiris halus
3 camca besar minyak bawang putih (resipi dibawah)
3 camca besar cili kisar
1 camca teh gula
1 1/2 camca teh garam
Daun pisang dan aluminium foil secukupnya

Bahan Tumbuk Halus :-)
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 keping hirisan lengkuas

Bahan Minyak Bawang putih :-)
1/2 cawan minyak masak
6 ulas bawang putih, ditumbuk

Cara membuatnya :-)
1. UNTUK MINYAK BAWANG PUTIH :- Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan bawang putih dan goreng garing. Matikan api dan alih minyak dalam bekas. Sejukkan.
2. Ikan dibersihkan, dikelar2 dan perap dengan jus lemon dan garam 10 minit, cuci dan toskan. Campur semua bahan2 kisar bersama garam, gula dan cili kisar, gaul rata.
3. Letak seekor ikan atas daun pisang, lumur rata dengan bahan2 no.1, tabur hirisan daun limau purut dan tuang sedikit minyak bawang putih. Balut dengan aluminium foil dan bakar hingga masak.
4. Boleh dihidangkan bersama lada kicap jika suka....




IKAN BAKAR PORTUGIS (CHEF WAN)
Sumber : mamaera

Bahan-bahan:
60ml minyak masak
air perahan drpd setgh biji limau nipis
setgh sudu besar kicap pekat
gram,gula
1 ekor ikan bawal (600 gm),dibersihkan- kita pakai salmon je
daun pisang

Bahan kisar halus:
4 tangkai cili kering
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah,kita tambah 2 bawang putih
1 batang serai
1 sudu besar serbuk cili
2 helai daun limau purut

Cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi.Tambah air limau nipis,kicap,garam dan gula.
2.Lumurkan seluruh ikan dgn sambal yg dimasak dan bungkus ikan dgn sekeping daun pisang.
3. Bakar di dalam ketuhar yg sudah dipanaskan pada 180c selama 20 minit.


Ikan panggang ala portugis
Sumber : Harian Metro 18/12

Bahan2 kisar
100gm bawang merah
60gm bawang putih
40gm kunyit
2 batang serai
40gm lengkus
15gm belacan
60gm cili kering (direndam dalam air panas)

Bahan lain
20gm sos ikan
5gm garam dan bahan perasa
30ml jus limau kasturi
500gm ikan dory atau ikan pari
Bendi (potong serong)
Daun pisang
Kertas pembaluit aluminium

Cara-caranya:
1. Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
2. Masukkan garam dan bahan perasa serta jus limau.
3. Ambil kertas pembalut aluminium dan letakkan daun pisang diatasnya
4. letakkan sedikit sos ikan di atas daun pisang kemudian letakkan ikan diatasnya
5. letak sedikit sos ikan kemudian taburkan hirisan bendi.
6. balut pembalut aluminium dengan rapi bagi mengelakkan udara terkeluar.
7. masak diatas dapur arang atau ketuhar selama 15 minit hingga masak.

1 comment:

Anonymous said...

IKAN BAKAR ALA PORTUGIS resepi Chef Riz?? hahahaha..mana ada,tu bkn dia yg pnya..dia ciplak org pnya ada laa..resepi tu chef dpd TITANIUM RESTAURANT yg pnya..saya taw sbb sy pernah bekrja dgn Chef Riz,dia byk ciplak resepi org lain n then ckp tu dia yg pnya..


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).