- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, May 18, 2009

Singgang Sotong

I like singgang sotong. Ari tu masa blik kg, ari2 mkn sotong. Maklum la sotong tgh murah kt trganu. Ketupat sotong, singgang sotong, goreng sotong, sotong celup tepung. Pendek kata, pg ptg, siang mlm, dlm setiap menu, msti ada sotong. Buat nasi goreng pn letak sotong. Bila masa lg nk belasah sotong. Sotong tgh byk & murah. Kt trganu tu, kadang2 rm4-rm6 je sekilo. Klau kt kl ni, paling murah pn rm14/kg.
Balik kl, suami plak nk mkn singgang sotong. Kesian dia tak blik kg ari tu. So, masak je la kt dia. Sedap tau singgang sotong ni. Yg ptg, tak menggemukkan sbb tak guna santan @ minyak. Resepi kt bawah ni sama dgn resepi saya. Btul2 singgang sotong asli. Tpkan ada gak yg tumis bhn2 tu dgn cili blend. Bg saya, tu dh mcm singgang pedas jer. So, pilih la resepi yg bkenan di hati.


Singgang Sotong
Gambar :
mektie

Bahan-bahan:
1) Sotong (500g)
2) Serai - diketuk (1 batang)
3) Asam (1 keping)
4) Kunyit - dihiris nipis (1 inci)
5) Bawang Merah (2 ulas)
6) Garam (secukup rasa)

Cara-caranya:
1. Bersihkan sotong dan buang kulitnya.
2. Didihkan air bersama semua bahan-bahan yang lain.
3. Masukkan sotong dan garam secukup rasa.
4. Biar sotong masak dan kuah berwarna kehitaman.



Singgang sotong(trg)
oleh :
azlyanie_kiddynana

Bahan-bahan ( 3 org mkn )
Sotong
Halia
Bawang Merah
Serai
Asam Keping.
9-10 Biji Lada Hitam.
Garam & ajinomoto secukup rasa.

Cara-cara
letak air dlm periuk dan letak semua bahan lain...bila mendidih dah siap laa tu...sedia tuk di makan..ringkas dan mudah..



SINGGANG SOTONG-VERSI ANAK2
Dicatat oleh
salamdariborneo

bahan:
sotong
bawang merah
serai di ketuk
asam gelugur
air garam

cara membuatnya:
rebus semua bahan kecuali sotong,setelah mendidih barulah masukkan sotong.perasakan dengan garam.siap untuk dihidangkan.



Singgang sotong
oleh:
nor_67

Bahan-bahan ( 4 - 5 orang makan )
500gm sotong
3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
1 biji bawang besar
1 in kunyit hidup
1/2 in lengkuas
2 btg serai - diketuk
3 kpg asam gelugur
daun kesum
secubit belacan
garam dan gula
500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara-cara
1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
2. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
3. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
4. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
5. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
6. Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..



Singgang Sotong
oleh :
Mat Gebu

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
500g sotong sederhana besar, cabut kepala dan bersihkan, jgn potong.
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, diketuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Asam jawa sebesar ibu jari, bancuh dgn 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya
1 kiub pati ikan bilis "Maggi"
2 batang leek, dikerat2 satu inci panjang
2 biji cili merah, dibelah dua tak putus
Garam dan serbuk perasa (jika suka)

Cara-cara
1. Panaskan kurang lebih 2 camca makan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah hiris, bwg putih dan halia hingga wangi. Masukkan serbuk kunyit dan juga air (kurang lebih 500ml, atau ikut suka).
2. Masukkan kiub ikan bilis dan potongan leek. Biar mendidih baru masukkan sotong, cili belah dan jus asam jawa. Perasakan dgn garam dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih sekejap dan matikan api. Boleh dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan serta ulam2man.



SINGGANG SOTONG
Posted by
NINA aka SL

Bahan-bahan
Sotong potong2 pas tu lumur sket ngan serbuk kunyit
2 biji bawang - di mayang **
2 ulas bawang putih - ketuk pas tu cincang **
1" halia - ketuk dan hiris halus2 **
1 btg serai - di ketuk **
lada merah belah 2 - kalau nak pedas **
tomato
1/2 cawan jus asam jawa
1 keping - asam keping
1/2 sudu teh serbuk kunyit

Cara membuatnya:
- panaskan minyak dlm periuk. tumis bahan yang bertanda **
- masukkan jus asam jawa tadi. masuk asam keping. masuk serbuk kunyit.
- masuk 1 cawan air. kalau nak kuahnya banyak. tambah lagi lerr.
- biar mendidih, pas tu masuk masuk sotong di ikuti tomato
- masuk garam dan serbuk perasa.
- biarkan mendidih seketika. tutup api.



Sotong Singgang Kelantan
Kiriman: Zafira bt Mat Salleh
Gambar :
Ann De'houzze

Bahan-Bahan:
½ kilo sotong
3 ulas bawang putih(mayang)
5 ulas bawang merah(mayang)
2 batang serai
garam secukup rasa

Cara:
Rebus sotong dengan air, masukkan bawang dan serai yang diketuk dan sedikit garam. Rebus sampai empuk.



TITIK PELEPAH SOTONG a.k.a Singgang Sotong
Sumber : BONDA
Kiriman :
Ummi Aqil

Bahannya
200gm sotong ] bersih n potong bulat
1/2 inci halia ]*
1 inci lengkuas ]*dititik
2 ulas bwg putih ]*
1 biji bwg merah ]*
1 batang serai ]*
garam
air

Caranya
Masak semua dalam periuk,masak sehingga sotong empuk.Siap.



singgang serai sotong
oleh : dinema
gambar :
Azie

bhn2 die..
sotong 6 ekor ( dipotong 2)
serai - 4 btg ( ditumbuk btgnye) lg byk serai tarok lg bes!
bwg putih - 4 biji ( dipotong nipis2)
bwg merah - 5 biji ( dimayang)
lengkuas - dipotong halus2 ( tarok byk lg bes rase power die)
asam gelugor - 3 keping
air masak (ekot suke nk byk kuah ke x)
bhn perase

cara2 nk wat..
1. masukkan sume bhn2 lam periuk... tu je... pas tu idopkn api.. tggu smpai die menggelegak.. tarok perasew.. then... leh santap...!!!
2. mmg bes lorrr mkn nasik ngan lauk nehhh...
3. kalo aku mkn aku bedal 3 pinggan... siyes aku ckp...!!
4. lauk ni simple sgt.... xsampai 15 minit da msk lorrr.... ehehehehe....



SQUID IN TAMARIND SOUP (SINGGANG SOTONG)
Posted by VG

Ingredients
1 kg small/medium sized squid – cleaned and cut into rings
2 sticks lemon grass – bruised and cut into a few pieces short pieces
5 dried tamarind pieces
1 tsp Maggi™ belachan powder
½ tsp sugar
Salt to taste
½ litre water
1 bunch Vietnamese mint – leave some aside for garnishing
1 tbsp veg oil
Grind finely the following ingredients:
5 large red chillies (deseeded) and 5 birds’ eye chillies
4 to 5 shallots
1 inch fresh turmeric or 1 tsp turmeric powder
1 inch galangal/lengkuas

Method
1. Heat oil in a pot and fry the ground ingredients until aromatic.
2. Add in the water, lemon grass, galangal, tamarind pieces and belachan powder. Simmer for 5 mins. Top with extra water if required.
3. Add in the squid, mint, sugar and salt. Cook for 3 mins or until the squid is done. Don’t over cook as the squid will become tough. Lift, garnish with the Vietnamese mint and serve hot with boiled rice.



Resipi singgang sotongku...
sumber
:
kin hashim

bahan
sotong banyak mana ikut suka
bawang besar
bawang putih
asam keping
serai
air
garam secukup rasa

***ada org letak kunyit hidup, lengkuas atau halia, tapi saya tak letak pun...
***boleh tambahkan sedikit cili kalau nak pedas...

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).