- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, May 14, 2009

Sup Ikan

Fish soup? Frankly speaking, mmg x pernah makan. When mentioning it, i said to myself, bleh ke mkn? Tak ke nnti rasa hanyir? Tp as said, blom cuba blom tau.
But when i saw this recipe on mat gebu's blog, instantly i've the urge to try. Not bcoz' of the ingredients but bcoz' of the picture. It looks so tempting.
I went to the market & managed to get the red snapper (iakn merah). Bhn2 lain tu mmg dh ada kt umah. While i was cooking, the smell so 'mengancam' & i can't wait to eat it. Siap jer masak, terus mkn, x sempat nk mandi. I give 10/10 to this recipe. Xde rasa hanyir at all, may be bcoz' of the spices in it. Lain kali bleh masak lg utk hubby bcoz' he likes lauk yg bkuah mcm ni. Thanx abg mat gebu for the recipe...;:-)


SUP IKAN PEDAS
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA:-)
5 keping daging ikan merah
2 batang serai. dititik
1 batang "leek", dibersihkan dan potong serong
1 genggam daun ketumbar,
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
1 kiub pati ikan bilis "Maggi"
1 camca teh serbuk kunyit
2 - 3 keping asam gelugor
Garam dan secubit gula
1000 ml air atau secukupnya

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
10 - 15 biji cili padi (boleh kurang atau ditambah)
1/2 camca besar lada hitam biji
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan halus

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ikan diperap dengan jus limau dan garam selama 5 minit, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah tumis dan bahan2 tumbuk lumat hingga harum, masukkan serbuk kunyit, kacau rata dan tuangkan air. Gunakan api sederhan..
2. Masukkan asam keping dan tambah sedikit garam. Masak hingga mendidih dan kecilkan sedikit api. Masukkan ikan dan kuib ikan bilis Maggi. Akhir sekali masukkan daun ketumbar, sedikit gula dan masak hingga ikan masak.
Rasa dan jika perlu tambah garam. Hidangkan panas bersama nasi. Jika suka boleh tabur hirisan daun sup/bawang dan bawang goreng..



Sup Ikan Merah
Kiriman & Gambar : Mak Lang Azie
Sumber : Diana

Bahan-bahannya
6 keping ikan merah
1 batang karot, dikupas kulitnya dan potong ikut suka
1 biji kentang, belah 4
½ biji kobis, dipotong selebar 2 inci } maklang takmo letak kobis..tak syiok
1 biji tomato, dibelah 2
1 jari kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
4 cawan air
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng
Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh serbuk lada putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
3. Masukkan air, karot dan kentang. Bila karot dan kentang sudah sentengah masak masukkan ikan merah, kobis, daun sup dan bawang goreng.
4. Bila kuah telah mendidih dan ikan telah masak, masukkan tomato, padamkan api dan tutup periuk. Sedia untuk dihidang



SUP IKAN
Sumber :
Dilla Rio

Bahan-bahan :
2 keping ikan merah
Sup Ikan (bunjut)
Halia ~ ditumbuk
Bawang merah ~ ditumbuk
Bawang putih ~ ditumbuk
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cili merah ~ dibelah tapi jangan sampai putus
Buah tomato ~ dibelah dua
Minyak masak untuk menumis

Kaedah penyediaan :
1. Basuh dan toskan ikan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam periuk.
3. Masukkan bahan tumbuk dan rempah ratus di dalam peket sup bunjut. Tumis hingga wangi.
4. Tuangkan air dan masukkan bunjut. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan, cili merah, tomato dan garam. Renihkan hingga ikan masak. Sedia untuk dihidangkan



Sup ikan
Oleh : yummiez@myresipi.com

Bahan-bahan ( 4 )
ikan fillet (mcm dory ke basa ke..)
carrot
bunga kubis
sawi (dlm gambar tak nampak sebab tak letak hehe)
bawang putih - dihiris
sedikit halia - dihiris nipis
minyak untuk menumis
garam
serbuk lada
sedikit kiub ayam
daun bawang dan daun ketumbar - dihiris kecil2 utk hiasan

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Setelah cukup panas, tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan air ikut sebanyak mana sup yg anda nak.
3. Masukkan ikan, carrot, bunga kubis dan sawi. Masukkan garam, kiub ayam dan serbuk lada secukup rasa.
4. Teruskan sehingga ikan cukup masak.
5. Hidangkan dalam mangkuk dan hias dengan daun bawang dan daun ketumbar. =)


Sup Ikan
Sumber: Masakan Tradisional Utara 1991

Bahan-Bahan:
1 kg ikan jenahak atau ikan merah
1.5 cm kulit kayu manis
1.5 cm halia
600 gm kentang
60 gm suhun
10 labu bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh halba
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 keping asam gelugur
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
1 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara:
Tumbuk atau mesin kasar-kasar ketumbar, lada hitam, jintan manis, jintan putih, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Bungkus ramuan dengan kain jarang. Kentang dibelah dua. Kerat suhun epanjang 5 cm. Bersihkan ikan dan toskan. Rebus ikan dengan air dan masukkan ramuan yang telah dibungkus dengan kain itu. Apabila mendidih masukkan kentang, suhun, halia, halba dan garam. Apabila empuk masukkan asam gelugur. Mayang bawang merah dan bawang putih, kemudian digoreng. Apabila kuning masukkan bawang ke dalam periuk sup dengan minyaknya sekali. Kacau selama 3 minit. Sebelum dihidangkan masukkan daun saderi dan daun bawang.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).