- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, July 12, 2009

Kuih Lompang

Bila mkn kuih ni msti ingat arwah nenek sebelah ayah. Kiranya arwah ni isteri ke2 arwah atuk. Diaorg kawin slps my grandma aka isteri atuk terdahulu aka my father's mom meninggal (aku tak sempat kenal pn arwah nenek tu). Wp dia ni nenek tiri aku tp tiap kali dia pergi pasar manir tiap2 ari sabtu, msti dia bawa balik kuih utk cucu2 dia. Sblom blik umah dia (umah dia sbelah umah aku jer), dia msti singgah umah kami utk agih2kan kuih yg dia beli. Boleh dikatakn setiap sabtu arwah msti gi pasar manir utk pasarkn bakul buatannya. Arwah mmg pakar buat bakul dr buluh & rotan. Antara kuih yg arwah slalu beli ialah kuih ni sbb senang nk bagi2 antara adik beradik kami yg ramai. Kami adik beradik panggil kuih lesung...kelakar ek. Maybe sbb btk dia mcm lesung. Kami adik beradik mmg suka kuih ni sbb dia warna warni; hijau, merah, putih, kuning. Lps tu, lg byk kelapa, lg kami suka sbb lemak2 masin.
Sblom aku mulakn aktiviti menulis resepi, aku nk menyatakan kekeliruan ckit. Apa beza kuih lompang dgn kuih kosui? Ada org ckp bezanya dr segi pgunaan gula; kuih kosui guna gula melaka, manakala kuih lompang guna gula biasa. Ye ke? Confuse2. Serius ckp my mom mmg tak prnh buat kuih ni. Nape? Ntah la. Malas kot...hehehe...Dh lama dh beli bekas kecil yg comel2 tu. Masa beli takde niat pn nk buat kuih apa tp beli sbb geram dgn btk & corak dia smpaikan hubby bising bila aku beli tp just buat perhiasan jer. Skrg ni baru tahu nk guna buat apa. Takde la hubby nk bising2 lg.


Kuih Lompang
oleh:
zara_klate


Bahan-bahan ( 40 - 45 biji )
½ paket tepung beras
1 cawan tepung kanji
air kelapa (diambil dari sebiji kelapa)
1 cawan gula pasir (leh dilebihkan sket jika suke manis)
2 helai daun pandan
sedikit air jika perlu
pewarna yg disukai

Cara-cara
1.gula pasir dimasak bersama air dan daun pandan sehingga larut. pastu disejukkan.
2.tepung kanji dan tepung beras dicampur lalu dimasukkan air gula yg disejukkan tadi serta air kelapa. kacau hingga rata dan tak bergentel.
3.sekiranya adunannya masih pekat, leh ditambahkan sedikit air. kacau rata. (kalo adunan tu tak melekat kat senduk, kira da ok la tu). adunan dibahagi 2-3 bahagian dan letakla pewarna yg disukai. kacau rata.
4.smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan skejap dlm periuk kukus. kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
5.bolehla dimakan dgn kelapa parut putih yg digaul dgn sedikit garam. jika takde acuan, leh diganti dgn loyang.




KUIH KOSU
Sumber : Kak Jie Jie


Bahan

A
1 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung jagung
1 cawan air
1 sudu besar esen vanila
secubit garam
pewarna ikut suka

B
2 cawan air mendidih
1 cawan gula. Kalau tak nak manis kurangkan gula

Topping
kelapa parut,seeloknya yang muda
sedikit garam

Cara:
1. Panaskan pengukus. Masukkan daun pandan ke dalam air pengukus
2. Satukan semua bahan A kecuali pewarna dan kacau biar sebati. Ketepikan
3. Dalam bekas yang lain, satukan semua bahan B dan kacau sehingga gula hancur
4. Bahagikan kepada 3 bekas. Masukkan pewarna yang disukai bagi setiap bekas.
5. Tuangkan ke dalam acuan. Kukus anggaran 15 minit atau sehingga kuih berlubang dan berkilat.
5. Biarkan sejuk baru keluarkan dari adunan. Letakkan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam di dalam lubangnya. Siap untuk dihidangkan




Kuih Lompang
oleh:
Hazel

Bahan-bahan ( 40 biji )
2 1/2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Tepung Sagu
1 cawan Gula
1 sth Air Mawar
4 cawan Air (2 cawan campur dgn Tepung / 2 cawan masak dgn gula)
Daun Pandan

Cara-cara
1.Satukan Tepung Beras & Tepung Sagu.
2.Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air. ketepikan.
3.Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.
4.Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
5.Masukkan sedikit Air Mawar. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.
6.Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5min.
7.Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min. 8.Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan. Selamat mencuba..




KUIH LOMPANG
Sumber : familiazam

Bahan-bahannya:
Tepung beras 100 gm
Gula 210 gm
Air 500 gm
Tepung Sagu 60 gm
Daun pandan 3-4 helai (diambil jusnya)
Air kapur 1/2 sudu teh
Kelapa parut 40 gm

Cara-cara membuatnya:
1. Campurkan 1/2 bahagian air (250 gm) dengan gula.
2. Didihkan sehingga semua gula larut.
3. Biarkan sejuk ke suhu bilik. Campurkan tepung beras, tepung sagu dengan 1/2 bahagian air (250 gm) lagi. Campurkan jus pandan dan sirap gula dengan adunan tadi sehingga rata. Tuangkan adunan kedalam cawan yang telah dipanaskan dan kacaukan dengan sudu sehingga rata. Stimkan selama 25 minit. Hidangkan dengan kelapa parut.




Kuih Lompang
Sumber :
Rini

Bahan-bahannya:
•2 1/2 cwn tepung beras
•1/2 cwn tepung ubi
•1 cwn gula
•1 sdt esen vanilla/rose
•4 cwn air
•Dn. pandan
•Kelapa parut & garam
•Pewarna (ikut suka)

Cara-cara bikin:
•Panaskan kukusan.
•2 cwn air dicampur ke dalam tepung beras dan tepung ubi. Mesrakan.
•2 cwn air lagi dimasak dengan gula dan daun pandan.
•Satukan kedua-dua bahan ini. Letak esen vanila.
•Boleh bahagikan kepada beberapa bahagian dan titiskan warna.
•Tuangkan bancuhan ke dalam acuannya. ( acuan kecil berwarna merah ). Sebelum itu acuannya hendaklah dioles dengan minyak sedikit agar bila kita hendak keluarkannya ketika sudah masak nanti kuih tak melekat.
•Kukus kuih dalam masa 15 minit.
•Tunggu kuih sejuk sekejap baru kita cungkil dari acuannya.
•Taburkan kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.
•Sedia untuk di ngap.




KUIH LOMPANG CHEEFF PERASA JAGUNG
Sumber :
cheeff
Gambar :
mamafami

BAHAN BAHANNYA
1 bungkus tepong jagong
1 cawan air kelapa putih (Kelapa putih diparut dan diperahkan)
1/2 kilo gula (Dimasak gula itu dan disejukkan seketika)
1 cawan perasa jagung atau 1 cawan biji jagung yang direbus dan kisar halus
Sedikit bahan pewarna merah dan hijau
2 helai daun pandan
1/2 biji kelapa putih yang diparut
20 tenpat acuan kaca kecil kuih lopang

CARA CARA MEMBUATNYA
1. Campurkan air kelapa putih dan air gula bersamaa tepong beras, perasa jagung atau kisaran jagung dan sedikit air kedalam tempat bekas dan dikacaunya hingga rata. Biarkannya selama 10 minit supaya tepong beras itu kembang.
2. Sediakan 3 bekas koleh dan tuangkannya campuran tepong beras itu kedalam ketiga tiga bekas itu. Serta masukkan pewarna merah pada koleh pertama dan pewarna hijau pada koleh kedua dan koleh ketiga dibiarkan warna asalnya. Kacau rata rata semua bancuahn itu.
3. Sediakan kukusan panas dan masukkan daun pandan kedalan kukusan supaya ia berbau wangi. Masukkan semua acuan acuan kaca kecil itu untuk dikukus selama 1 minit supaya bancuhan itu tidak melekat.
4.Selepas itu tuangkan bancuhan itu kedalam setiap acuan kaca kecil ikut cita raa masing masing dan kukuskannya selama 15 minit.
5. Selepas kuih lopang itu masak, dicungkilnya dengan perlahan menggunakan pisau kecil atau sudu dan boleh disediakan diatas piggan hidangan beserta taburan kelapa putih yang dikukus di atas KUIH LOMPANG tadi. (PERINGATAN: Kelapa putih hendaklah dikukus untuk menggelakkanya menjadi basi dan berbau).




KUIH LOMPANG
Sumber : rozzan

Ingredients:
110 gm tepung beras
80 gm tepung ubi
200 ml air
(Satukan dan gaul rata)

250 gm gula pasir
200 ml air
2 helai daun pandan
(Didihkan atas api sehingga gula larut, sejukkan sebentar)

½ biji kelapa parut
(bubuh secubit garam, gaul & kukus sebentar)

Cara:
1) Satukan tepung beras dan tepung ubi. Masukkan air lalu dikacau rata. Ketepikan.
2) Masak gula bersama air dan daun pandan sehingga gula larut. Biarkan sejuk sebentar. Kemudian masukkan air gula ini kedalam bancuhan tepung tadi, dikacau rata lalu ditapis.
3) Letakkan acuan kuih lompang (Chinese teacups) ke dalam kukusan. Biarkan air dalam kukusan itu mendidih. Setelah itu, tuang adunan kuih ke dalam acuan-acuan tadi sehingga 3/4 penuh. Kukus selama 8 to 10 minit. Bila dah masak, keluarkan.
4) Masukkan acuan kuih yg baru dan ulang proses mengukus sehingga adunan selesai. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di keluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut.




KUIH LOMPANG (kosui)
Sumber :
mieza

Bahan-bahan :
* 500 g tepung beras
* 1 sudu besar tepung jagung
* 600ml air
* 1/2 sudu besar kapur makan
* secubit garam
* 280 g gula melaka
* 155 g gula perang
* 125 g gula pasir
* daun pandan
* 250 g kelapa parut

Cara :
1. Satukan air, gula melaka, gula perang, gula pasir, daun pandan dan garam.
Jerangkan di atas api yang kecil & kacau hingga semua gula-gula itu hancur.
Besarkan api & didihkan hingga menjadi pekat.
2. Padamkan api dan tapis. Birakan sejuk.
3. Masukkan campuran gula melaka tadi ke dalam adunan tepung ubi dan tepung jagung. Kacau rata hingga supaya tidak berketul-ketul.
4. Tapiskan dalam ke dalam acuan yang telah dihangatkan. Kukus hingga masak.
5. Rendam acuan-acuan itu dalam air sejuk untuk menyejukkan. Keluarkan dari acuan & golek-golekkan dalam kelapa parut.

2 comments:

MamaFaMi said...

Mama bukan tahu pun apa perbezaan, janji makan sedap je! Hehehe... Normally kuih kasui, orang buat dalam loyang, so potong-potong gaul dengan kelapa. Kalau lompang, diorang buat dalam bekas plastik merah tu... bila dah masak, ada lubang kat tengah. Tu je yang ma nampak... hehehe...

ana said...

Btul mama, saya rasa pn mcm tu...thanx for the info..


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).